Alkoholpolicy på serveringsställen

Det finns ett nära samband mellan alkoholkonsumtion och våld. Det gäller även sådan konsumtion som sker på restaurang (eller i dess omedelbara närhet). Lagstiftaren har i alkohollagen gett berörda myndigheter verktyg för att minska risken för att restaurangservering medför olägenheter. Som ett ytterligare stöd och verktyg har olika metoder utvecklats – varav arbetsmetoden Ansvarsfull alkoholservering sannolikt är den mest kända. Metoden har vid uppföljning, utvärdering och hälsoekonomisk studie visat på mycket goda effekter vad gäller att minska våld i krogmiljöer och att vara kostnadseffektiv. Metoden innehåller flera byggstenar och det är när alla dessa används tillsammans som vi ser de goda effekterna. En av byggstenarna är ett utvecklat samarbete mellan myndigheter och bransch.

Publikationens omslagsbild

Om publikationen

Publiceringsår:
2013
Publikationstyp:
Rapport

Nyckelord:

  • Folkhälsa
  • Samhälle

För att spara eller dela denna sida, använd nedanstående länk:

https://www.lansstyrelsen.se/publikation?entry=_2013_2&context=32