Länsstyrelsen Södermanland – Södermanland

Förhindra spridning av afrikansk svinpest

Den smittsamma virussjukdomen afrikansk svinpest har konstaterats hos vildsvin i Södermanlands grannlän Västmanland. Afrikansk svinpest drabbar tamgrisar och vildsvin, ett utbrott kan leda till omfattande konsekvenser för bland annat grisnäring, friluftsliv, jakt och skogsbruk. Här hittar du mer information samt vad du ska göra om du hittar ett sjukt eller dött vildsvin i naturen.

KALENDER

 • 07 08 nov 2023 Klocka som ikon 08.00 - 19.00
  Studieresa om nötköttsproduktion till Värmland Två dagars studieresa med tema nötköttsproduktion. Vi reser runt i Värmland och övernattar på hotell i Karlstad.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 05 06 dec 2023 Klocka som ikon 13.00 - 16.00
  Hur kan mer vildsvinskött nå konsument? Välkommen på vildsvinsdagar i Tibro och Lundsbrunn den 5‑6 december. Här lyfts både erfarenheter och möjligheter i hela vildsvinskedjan. Vildsvinsdagarna, som består av både studiebesök och konferens,...

  Anmälningsdatum är passerat

 • 08 dec 2023 Klocka som ikon 08.00 - 12.15
  Kunskapsförmiddag om barn som utövar våld Välkommen till en kunskapshöjande föreläsning med fokus på olika situationer där barn är våldsutövare och om vilka konsekvenser detta medför. Konferensen är för dig som i Södermanland möter barn och u...

  Anmäl dig här – senast 6 december

 • 08 dec 2023 Klocka som ikon 09.30 - 11.30
  Tematräff PFAS – Information och tillsynsvägledning Undrar du över hur du kan få bättre koll på förekomsten av PFAS-föroreningar i din kommun? Den 8 december 2023 bjuder Länsstyrelsen i Södermanland in till en träff med tema PFAS.

  Anmäl dig här – senast 4 december

Höstens nummer av Aktiv Landsbygd är här!

Här kan du bland annat läsa om ett nytt kunskapsnav inom animalieproduktion, om innovationer som kan bidra i jordbrukets klimatarbete samt om länets försörjningsförmåga vid en eventuell kris.

Natur och landsbygd

Se upp i skogen

Insekten granbarkborre har angripit många granar. Träden kan därför lättare ramla. Var försiktig och uppmärksam när du är ute! Vi arbetar med att hantera angrepp i skyddad natur.

Djur

Älgjakt 8 oktober till 31 januari

Älgjakten pågår i Södermanland mellan den 8 oktober till 31 januari. Här finns mer information om jakttider, fällavgifter, hur du ska slutrapportera älgjakten med mera.

Skärpt läge - podd om civilt försvar

Lyssna på länsstyrelsernas podd "Skärpt läge" som i det senaste avsnittet fokuserar på hur Sverige skyddar sitt kulturarv om det blir krig. Hur skyddar vi det som vi till varje pris vill bevara?

Besöksmål

Vill du hyra stuga på Ekholmen?

Nu kan du anmäla intresse för att hyra stuga på Ekholmen i Stendörrens naturreservat under storhelger och sommaren 2024. Stugorna ligger vackert beläget på en ö några hundra meter från fastlandet.

Illustration med svensk flagga och röd husgavel mot blå himmel.

Vägledning för dig som är ny i Sverige på Informationsverige.se

På Informationsverige.se finns vägledning för dig som är ny i Sverige. Webbplatsen finns på flera språk.

NYHETER

 • Betalning med en digital klocka vid betalningsterminal. Foto. 
  2023-12-01

  Tillgången till kontanta betaltjänster minskar

  År 2023 är tillgången till betalkonto, internetbank, BankID, bankkort och Swish avgörande för möjligheten till att göra betalningar. För den som inte har tillgång till tjänsterna blir det allt svårare att hantera sin vardag. Samtidigt minskar tillgången till kontanter på flera håll i landet, något som försvårar ytterligare för vissa grupper i samhället. Det framgår i länsstyrelsernas rapport ”Bevakning av grundläggande betaltjänster 2023” som släpps idag.
 • 2023-11-20

  Nu kan föreningar ansöka om flagga och fana

  För att sprida användandet av svenska flaggan delar Stiftelsen Sveriges Nationaldag varje år ut fanor och ett mindre antal...
 • 2023-11-01

  Sörmlandsmedaljen går till Elisebeht Markström för sitt arbete mot mäns våld mot kvinnor

  Landshövding Beatrice Ask delade idag ut Sörmlandsmedaljen till Elisebeht Markström som i över trettio år arbetat mot mäns...
 • 2023-10-27

  Mellersta civilområdet övar samverkan inom totalförsvaret

  Just nu pågår en totalförsvarskonferens i Örebro län. Ledningarna i de sju länen och de två militärregionerna inom Mellers...

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss