Risk för gräsbrand i Norrbottens länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Med maten i fokus - hållbar livsmedelskompetens i skolan

Mat är en förutsättning för våra liv men vad vet vi egentligen om maten vi konsumerar? Vad vet barn och ungdomar i olika åldrar om var maten kommer ifrån, hur den produceras och varför vi äter det vi äter? Och hur kan skolan arbeta med kunskap om mat och hållbara livsmedelsystem?

Mat är en förutsättning för människors liv och hälsa. Därför är det viktigt att alla människor också ges möjlighet att få och utveckla grundläggande livsmedelskompetens – matkunskap. Att känna till hur mat produceras, var den produceras och vilka effekter produktion och konsumtion av mat har för vårt samhälle och vår miljö.

I de svenska läroplanerna, från förskolans till grundskolans och gymnasieskolans läroplaner, finns starkt stöd för undervisning om mat. Sammanfattningsvis förespråkas att förskolan och skolan ska ge barn och elever möjligheter att utveckla kunskaper om hur vi människor försörjer oss av naturens resurser samt hur det påverkar både miljön och vår hälsa. Hållbar utveckling ska genomsyra all undervisning i alla skolformer och eleverna ska utveckla en helhetsförståelse för social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Kunskap om maten relaterar på ett tydligt sätt till alla tre.

I matkunskap finns också en stark koppling till lokalsamhället. Forskning har visat att agens (det vill säga känslan av tillhörighet, tilltro till och påverkansmöjlighet i samhället) är en viktig komponent i ungas utvecklande av handlingskompetens. Något de kommer att ha nytta av som framtida konsumenter – och kanske producenter – av mat i Norrbotten.

Kontakta oss gärna för att få en digital fil i mer högupplöst format.

Boken är framtagen inom den regionala livsmedelsstrategin Nära Mat och projektet Hållbar livsmedelskompetens och finansieras av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Omslagsbild saknas

Om publikationen

Utgivare:
Länsstyrelsen Norrbotten
Publiceringsår:
2025
Publikationstyp:
Annan
Löpnummer:
Inget värde angivet
Diarienummer:
Inget värde angivet
ISBN/ISSN-nr:
Inget värde angivet
Sidantal:
84

Ämnen:

  • Livsmedel
  • Klimat
  • Krisberedskap
  • Miljö
  • Folkhälsa
  • Kunskap och kompetensförsörjning
  • Vårt uppdrag

Dela sidan:

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss