Med maten i fokus - hållbar livsmedelskompetens i skolan
Mat är en förutsättning för våra liv men vad vet vi egentligen om maten vi konsumerar? Vad vet barn och ungdomar i olika åldrar om var maten kommer ifrån, hur den produceras och varför vi äter det vi äter? Och hur kan skolan arbeta med kunskap om mat och hållbara livsmedelsystem?
Mat är en förutsättning för människors liv och hälsa. Därför är det viktigt att alla människor också ges möjlighet att få och utveckla grundläggande livsmedelskompetens – matkunskap. Att känna till hur mat produceras, var den produceras och vilka effekter produktion och konsumtion av mat har för vårt samhälle och vår miljö.
I de svenska läroplanerna, från förskolans till grundskolans och gymnasieskolans läroplaner, finns starkt stöd för undervisning om mat. Sammanfattningsvis förespråkas att förskolan och skolan ska ge barn och elever möjligheter att utveckla kunskaper om hur vi människor försörjer oss av naturens resurser samt hur det påverkar både miljön och vår hälsa. Hållbar utveckling ska genomsyra all undervisning i alla skolformer och eleverna ska utveckla en helhetsförståelse för social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Kunskap om maten relaterar på ett tydligt sätt till alla tre.
I matkunskap finns också en stark koppling till lokalsamhället. Forskning har visat att agens (det vill säga känslan av tillhörighet, tilltro till och påverkansmöjlighet i samhället) är en viktig komponent i ungas utvecklande av handlingskompetens. Något de kommer att ha nytta av som framtida konsumenter – och kanske producenter – av mat i Norrbotten.
Kontakta oss gärna för att få en digital fil i mer högupplöst format.
Boken är framtagen inom den regionala livsmedelsstrategin Nära Mat och projektet Hållbar livsmedelskompetens och finansieras av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.


Om publikationen
- Utgivare:
- Länsstyrelsen Norrbotten
- Publiceringsår:
- 2025
- Publikationstyp:
- Annan
- Löpnummer:
- Inget värde angivet
- Diarienummer:
- Inget värde angivet
- ISBN/ISSN-nr:
- Inget värde angivet
- Sidantal:
- 84
Ämnen:
- Livsmedel
- Klimat
- Krisberedskap
- Miljö
- Folkhälsa
- Kunskap och kompetensförsörjning
- Vårt uppdrag