Aktuella varningsmeddelanden i Norrbottens länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

21- 22 maj 2024 klocka 08.30 - 14.30

Styrgruppsmöte i Interreg Aurora projektet New North -Transport, Logistics and Security of Supply

Kraftledning i siluett mot orange himmel.

Foto: Mostphotos

Samverkan om transportfrågor inom norra Finland, Sverige och Norge

Barentssamarbetet inom den så kallade Barentsregionen (Norra Norge, Sverige, Finland och nordvästra Ryssland) har pågått sedan mitten av 90-talet. Det övergripande målet för Barentssamarbetet handlar om en hållbar utveckling. Samarbetet sker inom flera olika arbetsgrupper såsom exempelvis miljö, turism, kultur och transport/logistik. Sedan Rysslands invasion i Ukraina sker samarbetet utan Rysslands deltagande.

Inom gruppen för Transport och Logistik är huvudsyftet att stärka det gränsöverskridande samarbetet för att skapa ett effektivt transportsystem i Barentsregionen som integrerar alla transportslag. Som en del i detta samarbete så bedrivs under några år projektet New North – Transport, logistic and security of supply som finansieras via EU fonden Interreg Aurora.

Projektets övergripande mål är att stärka det gränsöverskridande samarbetet mellan regioner och att skapa en plattform för kontinuerligt och systematiskt samarbete för att bidra till väl fungerande, säkra, funktionella och hållbara gränsöverskridande transportkedjor och tillgänglighet. Den nuvarande geopolitiska situationen och den snabbt växande och föränderliga industriella strukturen i de nordliga regionerna ställer krav på utvecklade logistik- och transportkorridorer. Detta samtidigt som den gröna omställningen pågår och våra länder och EU förbundit sig till högt ställda och nödvändiga koldioxidneutralitetsmål som ställer krav på hållbara och energieffektiva multimodala transportlösningar. Projektet kommer huvudsakligen att bedrivas genom fyra arbetspaket med olika inriktningar enligt följande:-

  • Seamless freight transport chains of the future
  • Security of supply
  • Electric aviation
  • Green transport corridors

Program

Programmet är preliminärt och en mer detaljerad agenda kommer senare att skickas ut till mötets anmälda deltagare från projektledningen.

21 maj

  • 8.30: Styrgruppsmöte med fokus på presentation och diskussion om de fyra arbetspaketen. Information om EU:s transportpolitik, Civil försörjningsberedskap,
    Militära försörjningskedjor och NATO, Luleå industripark, Luleå Hamn/Malmporten och Trafikverkets syn på järnvägens utveckling i norr.
  • 11.30: Lunch
  • 12.30: Buss avgår mot Boden
  • 13.30: Studiebesök på H2 Green Steels Länk till annan webbplats. byggarbetsplats för nya stålverket i Boden
  • 14.30: Buss till Rödbergsfortet
  • 15.00: Besök på Rödbergsfortet Länk till annan webbplats. med guidning och historisk betraktelse av Bodens fästning. Eventuellt information från Försvarsmakten om militära försörjningskedjor och NATO. Besöket avslutas med middag inne på fortet.
  • 19.00-20.00: Buss till Luleå

22 maj

  • 8.30 Styrgruppsmöte med mer övergripande frågor inom projektet (Information om EU:s transportpolitik, Civil försörjningsberedskap, Militära försörjningskedjor och NATO, Luleå industripark, Luleå Hamn/Malmporten och Trafikverkets syn på järnvägens utveckling i norr.
  • 12.00 Lunch
  • 13.00 Eventuell fortsättning styrgruppsmöte vid behov
  • 14.30 Avslut

För vem?

Projektets styrgrupp inkl ersättare samt inbjudna från bland annat Trafikverket samt motsvarande i Norge/Finland, North Sweden European Office, upphandlade konsulter med flera. På förmiddagen den 21 maj kommer det finnas möjlighet att delta digitalt för referensgrupperna för respektive arbetspaket (anmälan till detta hanteras i särskild ordning).

Arrangör

Länsstyrelsen i Norrbottens län tillsammans med projektledningen för projektet.

Interreg Auroras logotyp

Frågor?

Har du frågor om evenemanget? Kontakta Jimmy Bystedt vid Länsstyrelsen i Norrbottens län.

Fotografering

Länsstyrelsen kan komma att fotografera och filma detta evenemang för att använda bilderna och filmerna i sina kommunikationskanaler och i sociala medier. Prata med personal på plats om du har någon invändning mot att synas i bild.

Anmälan

Anmäl dig i formuläret nedan.

Kontakta oss om du inte får en bekräftelse via epost efter din anmälan, om du vill utse en ersättare eller avboka din plats. Det är viktigt att du hör av dig om du får förhinder så kan din plats erbjudas till någon annan.

Ikoner mot en färgglad bakgrund

Länsstyrelseveckan

Konferensen är en del av Länsstyrelseveckan, en serie konferenser som lyfter vårt arbete med Norrbottens hållbara utveckling inom olika områden.

Länsstyrelseveckan 2024

 

Var:
Kulturens hus, Skeppsbrogatan 17, 972 31 Luleå
Kostnad:
Kostnadsfritt
Sista anmälningsdag:
02 maj 2024

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan. Kontakta oss om du inte får en bekräftelse via epost efter din anmälan.

Det är inte tillåtet att göra anmälningar längre. Sista anmälningsdag var den 2 maj klockan 23.30.

Så hanterar vi dina personuppgifter

Vill du utse en ersättare eller avanmäla dig?
Kontakta oss via e-post

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss