Aktuella vädervarningar i Norrbottens länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

21 maj 2024 klocka 08.30 - 13.00

Strategisk workshop inför en ny klimat- och energistrategi för Norrbottens län

UNg person blickar ut över dimmig skog.

Foto: Matilda Mariasdotter/Johnér

Nu inleder vi arbetet med Norrbottens nya klimat- och energistrategi. Strategin är en viktig pusselbit i den stora samhällsomvandlingen.

Klimat- och energistrategin för Norrbottens län tas fram under 2024 av Länsstyrelsen i samverkan med Region Norrbotten och Energikontor Norr. Syftet med workshopen är att hitta en viljeriktning och identifiera viktiga områden för Norrbotten.

Under Länsstyrelseveckan får utvalda beslutsfattare möjlighet att vara med i dialogen för att påverka, komma med nya infallsvinklar och tycka till om vad som är det viktigaste i arbetet framåt.

Målet är att skapa en levande strategi som används både internt och externt som vägledning och stöd för att utveckla och genomföra åtgärder för att nå Sveriges klimat- och energimål på ett sätt som skapar ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet.

Program

Programmet är preliminärt och uppdateras löpande.

  • 8.30-9.00: Fika och presentationsrunda.
  • 9.00-9.10 Inledning av landshövding Lotta Finstorp.
  • 9.10-9.30 Nuläget i länet samt framtidsanalys.
  • 9.30-11.30 Strategisk workshop för Norrbottens nya klimat- och energistrategi.
    Under denna session kommer ni att delta i gruppövningar och diskussioner för att identifiera olika utmaningar och viktiga prioriteringar. Frågor som rör finansiering, samarbeten, synergieffekter, intressekonflikter och den gröna omställningen kommer att utforskas för att hitta en gemensam riktning framåt. Detta arbete kommer att bidra i det fortsatta arbetet med Norrbottens nya klimat- och energistrategi.
  • 11.30-12.00 Summering
  • 12-13 Gemensam lunch (valfritt)

Programmet kommer att kompletteras med mer detaljer längre fram.


Vid fler än 30 anmälda förbehåller vi oss rätten att välja ut deltagare så det blir en balanserad representation av aktörerna i länet.

Moderator

Malin Winberg – Topp 100 av Sveriges populäraste föreläsare och moderatorer 2023. Hon har en bakgrund som journalist och mångårig erfarenhet av att leda event och möten med fokus på den gröna omställningen i norr.

Länsstyrelsernas uppdrag

Länsstyrelsen ska leda och samordna det regionala genomförandet av energi- och klimatpolitiken genom att bland annat utveckla den regionala energiplaneringen och främja klimatåtgärder, i syfte att bidra till stärkt näringslivsutveckling, minskad klimatpåverkan, förbättrad energiberedskap och trygg energiförsörjning.

Inom ramen för uppdraget ska länsstyrelserna:

  • utifrån de nya energipolitiska målen, senast den 30 juni 2025, revidera de regionala energi- och klimatstrategierna.
  • påbörja arbetet med framtagande av regionala handlingsplaner för elektrifiering som ska vara klara senast den 31 mars 2026.

För vem?

Endast för inbjudna beslutsfattare och verksamhetsledare från näringsliv, akademi och forskning, kommuner samt civilsamhällesorganisationer.

Om du inte kan vara med själv kan du delegera inbjudan till en annan person med liknande befattning i din organisation. Klimat- och miljöstrateger kommer att få inbjudan till en separat workshop.

Arrangör

Länsstyrelsen i Norrbottens län.

Frågor?

Har du frågor om evenemanget? Kontakta ansvarig vid Länsstyrelsen i Norrbottens län.

Fotografering

Länsstyrelsen kan komma att fotografera och filma detta evenemang för att använda bilderna och filmerna i sina kommunikationskanaler och i sociala medier. Prata med personal på plats om du har någon invändning mot att synas i bild.

Anmälan

Inbjudna deltagare får en länk till anmälan.

Kontakta oss om du inte får en bekräftelse via epost efter din anmälan eller om du vill avboka din plats.

Ikoner mot en färgglad bakgrund

Länsstyrelseveckan

Konferensen är en del av Länsstyrelseveckan, en serie konferenser som lyfter vårt arbete med Norrbottens hållbara utveckling inom olika områden.

Länsstyrelseveckan 2024

 

Var:
Kulturens hus, Skeppsbrogatan 17, 972 31 Luleå
Kostnad:
Kostnadsfritt
Sista anmälningsdag:
07 maj 2024

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss