20 maj 2024 klocka 12.00 - 16.00

Som om vi aldrig funnits

Böcker på en renskinnsfäll.

Foto: Svenska Tornedalingars Riksförbund - Tornionlaaksolaiset (STR-T)

Ett seminarium om tornedalingar, kväner och lantalaisets historia, språk, kultur och framtid utifrån sanningskommissionens slutbetänkande.

Det blir inslag om hur de historiska ramarna påverkat och påverkar minoriteten och länet idag, processen och resultatet av kommissionens arbete och olika aktörers insatser för att stärka språket och kulturen. Seminariet avslutas med ett framåtriktat panelsamtal om vad som behövs för en fortsatt utveckling för att stärka minoriteten och hur vi kan arbeta med det gemensamt.

Bakgrund


Sannings- och försoningskommissionen för kväner, lantalaiset och tornedalingar lämnade den 15 november 2023 över sitt slutbetänkande, Som om vi aldrig funnits, till kulturministern Parisa Liljestrand i Pajala. Sannings- och försoningskommissionen är den första i sitt slag i Sverige.

Regeringen beslutade år 2020 att tillsätta en kommitté i form av en sannings- och försoningskommission för granskning av kränkningar och övergrepp mot tornedalingar, kväner och lantalaiset. Kommissionens uppdrag var att utreda den assimileringspolitik som bedrevs av svenska staten under 1800- och 1900-talen samt verka för att minoritetens historiska erfarenheter synliggörs.

Resultat

Slutbetänkandet visar att tornedalingar, lantalaiset och kväner genom assimileringspolitiken förlorat delar av sitt kulturarv, språk och rätt till traditionella näringar och markrättigheter. Kommissionen slår också fast att gruppen än i dag påverkas av att de haft svårt att värna sitt språk, kultur och traditionella näringar.

Assimileringspolitiken möjliggjordes genom statens och kyrkans roll och verkställande organ kopplade till skolor och arbetsstugor. En länsstyrelse fungerar som regeringens förlängda arm och därför har också Länsstyrelsen i Norrbottens län ett ansvar. Slutbetänkandet föreslår i korthet ett fortsatt arbete för upprättelse och försoning, med rekommendationer som riktar sig såväl regeringen som Länsstyrelsen i Norrbotten och stiftelsen Norrbottens läns arbetsstugor.

För vem?

Intresserad allmänhet, personer som i sitt arbete jobbar med minoritetsfrågor (politiker, tjänstepersoner och civilsamhällesrepresentanter) samt anställda vid Länsstyrelsen.

Språk

Svenska

Program

  • 12.00-13.00: Lunch
  • 13.00 – 14.30: Den historiska kontexten och sanningskommissionen Som om vi aldrig funnits
  • 13.05 – 13.30: Curt Persson, Historiker och biträdande universitetslektor LTU, gör en beskrivning av länet och minoritetens historia
  • 13.30 – 14.30: Josephine Ylipää, STR-T, och Stefan Aro, Svenska kyrkan (båda tidigare utredningssekreterare i kommissionen) informerar om sanningskommissionens uppdrag och resultat.
  • 14.30-15.00: Fika
    Passa på att ställa frågor till medverkande i programmet, eller besöka länsstyrelsens montrar
  • 15.00 – 15.30 – Att stärka språket och kulturen för tornedalingar, kväner och lantalaiset
  • 15.00 – 15.15: Göran Lahti och Evelina Estola från Språkcentrum för meänkieli berättar om sitt uppdrag och aktuella projekt.
  • 15.15 - 15.30: Maja Mella från Föreningen Norden Norrbotten berättar om utredningen POPPA och arbetet med att etablera en kulturinstitution i länet.
  • 15.30-16.00: Vad behövs för att fortsatt stärka minoriteten och hur tar vi vidare arbetet gemensamt?
    Panelsamtal med STR-T, Språkcentrum för meänkieli, föreningen Norden Norrbotten med flera.

Arrangör

Länsstyrelsen i Norrbottens län.

Frågor?

Har du frågor om evenemanget? Kontakta ansvarig vid Länsstyrelsen i Norrbottens län.

Fotografering

Länsstyrelsen kan komma att fotografera och filma detta evenemang för att använda bilderna och filmerna i sina kommunikationskanaler och i sociala medier. Prata med personal på plats om du har någon invändning mot att synas i bild.

Anmälan

Anmäl dig i formuläret nedan.

Kontakta oss om du inte får en bekräftelse via epost efter din anmälan, om du vill utse en ersättare eller avboka din plats. Det är viktigt att du hör av dig om du får förhinder så kan din plats erbjudas till någon annan.

Ikoner mot en färgglad bakgrund

Länsstyrelseveckan

Konferensen är en del av Länsstyrelseveckan, en serie konferenser som lyfter vårt arbete med Norrbottens hållbara utveckling inom olika områden.

Länsstyrelseveckan 2024

 

Var:
Kulturens hus, Skeppsbrogatan 17, 972 31 Luleå
Kostnad:
Kostnadsfritt
Sista anmälningsdag:
02 maj 2024

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan. Kontakta oss om du inte får en bekräftelse via epost efter din anmälan.

Det är inte tillåtet att göra anmälningar längre. Sista anmälningsdag var den 2 maj klockan 23.30.

Så hanterar vi dina personuppgifter

Vill du utse en ersättare eller avanmäla dig?
Kontakta oss via e-post

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss