21- 22 maj 2024 klocka 09.00 - 14.30

Miljömålsdagarna 2024

Liten igenväxt vik med blå himmel.

Miljömålsdagarna är en viktig mötesplats för dig som arbetar med miljö- och hållbarhetsfrågor. Årets tema är Miljömålen 25 år - perspektiv i en snabb samhällsomställning.

Välkommen till två dagar fyllda med inspirerande föredrag, lärande exempel, panelsamtal och framtidsspaningar som belyser olika perspektiv på hur miljömålen kan ta plats i samhällsomställningen. Under andra konferensdagen finns möjlighet att delta i intressanta utflykter i närområdet. Miljömålen fyller dessutom 25 år och vi uppmärksammar de framsteg som har gjorts genom åren.

Konferensen ingår i Länsstyrelseveckan där vi samlar konferenser, möten, utställningar och digitala aktiviteter som visar vårt arbete med Norrbottens hållbara utveckling.

På scen

Ung kvinna med mörkt hår mot en grå bakgrund.

Romina Pourmokhtari, Klimat- och miljöminister

Landshövding Lotta Finstorp finns på plats för att fira miljömålen och under dagarna medverkar bland andra klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger, Sametingets markanvändningskonsulent Thomas Kuhmunen och Ida-Linn Näzelius, hållbarhetschef, H2 Green Steel.

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet

Moderator

Moderator för Miljömålsdagarna är Stina Haglund, entreprenör och konsult med fokus på mångfald, innovation och kreativa möten.

Program

  • 10:00 Registrering och fika
  • 10:30 Inramning hållbarhet och platsen
    • Invigning Miljömålsdagarna. Lotta Finstorp, Länsstyrelsen Norrbotten, Björn Risinger, Naturvårdsverket, Carina Sammeli, Luleå kommun, Glenn Berggård, Region Norrbotten.
    • Vad händer i samordningsuppdraget för att främja nyindustrialisering och samhällsomvandling i Norrbotten och Västerbotten. AnneLie Granljung, Tillväxtverket
  • 12:00 Lunch
  • 13:00 Olika perspektiv på samhällsomställningen
    • Kulturmiljön i miljömålsarbetet. Tillbakablick och framtidsperspektiv. Therese Sonehag och Michael Frisk, Riksantikvarieämbetet, Carl-Johan Sanglert, RUS/Länsstyrelsen Jönköping
    • Omställning – men vad gör den grön? Beatrice Rindevall, Naturskyddsföreningen
    • Så kan EU:s skogspolitik påverka svenska miljömål. Gölin Carina Christiansen, North Sweden European Office
    • Första stålverket i EU på 50 år – så fick H2 Green Steel tillståndsprocessen att gå i rekordfart. Ida-Linn Näzelius, H2 Green Steel
  • 15:00 Fika och nätverkande
  • 15.30 Olika perspektiv på samhällsomställningen - fortsättning
    • Samisk kultur och markanvändning. Tomas Kuhmunen, Sametinget
    • Forskningens infallsvinkel på omställningen och dess miljöfrågor. Charlotta Söderberg, Linda Wårell, Simon Matti, Maria Pettersson, Tobias Bauer, Luleå tekniska universitet
  • 16:30 Miljömålen 25 år!
    • Minnen, framgångar, utmaningar, framtid. Sabina Vinnmyr, Naturvårdsverket, Magnus Eriksson, RUS (Regional Utveckling & Samverkan i miljömålssystemet), Björn Risinger, Naturvårdsverket med flera
  • 17.00 Avslutning: Summering av dagen. Stina Haglund, moderator
  • 19:00 Middag med underhållning på Kulturens hus. Vi firar miljömålen med tårta!

Med reservation för eventuella programändringar.

  • 05:30 Fågelexkursion till Gammelstadsviken
  • 08.00 Utflykter i Luleås närområde (Läs om exkursionerna nedan)
  • 10:00 Fika och nätverkande
  • 10:30 Struktur, systematik, samverkan
    • Miljömålsrådets ramverk för nationell planering – nya arbetssätt för att klara samhällsomställningen. Caroline Stigsdotter, Boverket
    • Norrbottens flygflottilj F21- en viktig kugge i nätverket AGON och i omställningen. Rickard Andersson, Norrbottens flygflottilj F21
    • Hur får vi tillräcklig kunskap om naturen för omställningen? Tomas Roslin, Sveriges lantbruksuniversitet
  • 12:00 Lunch
  • 13:00 Arbete med omställning
    • Projektet RE-HYDRO – Vattenkraft i norr, anpassningar för ett förändrat klimat med bevarad biodiversitet. Anders Andersson, Luleå tekniska universitet.
    • Enklare hantering av vattenfrågor vid planläggning och byggande – presentation av övergripande slutsatser och förslag från SOU 2023:72. Johanna Söderasp, Bottenvikens vattendistrikt
    • Boverkets vägledningar för vattenfrågor i fysisk planering. Agata Bar-Nilsson, Boverket
  • 14:00 Sammanfattning och avslutning
  • 14.30 Fika och nätverkande

Med reservation för eventuella programändringar.

En man och en kvinna med dragspel vid en älv.

Fredrik Hangasjärvi, riksspelmannen från Korpilombolo och Heidi Haapasaari, finska mästaren och fyrfaldiga Nordkalottmästaren från Kolari, spelar dragspel för oss under middagen.

 

 

Utflykter

På onsdag morgon har ni möjlighet att delta i ett antal utflykter i närområdet. Läs mer om de olika utflykterna innan du fyller i anmälningsformuläret. Anmäl dig i tid eftersom det är begränsat antal platser.

Igenväxt vik under blå himmel.

Klockan 05.30 avgår bussen från Kulturens Hus mot Gammelstadsviken som är en av länets absolut finaste platser att titta på fåglar, särskilt på våren. Vi promenerar drygt en kilometer på spångad led till ett fågeltorn. Där räknar vi med att få se bland annat havsörn, dvärgmås och olika dyk- och simänder. Med lite tur får vi se sträckande nordliga arter som till exempel salskrake. Det är den grunda, näringsrika sjön med omgivande våtmarker och naturskogar som gör att fåglarna trivs.Tord Gustafsson och Jan-Olov Johansson från Norrbottens ornitologiska förening guidar oss.

Välj oömma kläder och skor!

Avfärd: Onsdag 22 maj kl. 5.30 från Kulturens hus. Ni får med er ett frukostpaket.
Vi är tillbaka innan klockan 8.00 i tid för de andra utflykterna.

Kvinna iklädd friluftskläder bland lågväxt tallskog.

Busstur till Kallaxhedens naturreservat precis utanför Luleå, där Mikael Kuhmunen, ordförande för Sveriges största sameby Sirges, berättar om renskötseln och dess förutsättningar - hur renskötselåret ser ut, varför markerna är viktiga för renskötseln och hur den påverkas av andra näringar.

Mikael ger sin syn på hur samhällsomställningen påverkar renskötseln. Kallaxheden är en renlavrik, vacker tallhed på sandig mark. I skogen hörs spillkråkans läte och talltita, tofsmes och kungsfågel drar fram från tall till tall. Välj oömma kläder och skor till denna utflykt!

Avfärd: Onsdag 22 maj kl. 8.00 från Kulturens hus
Vi är tillbaka på Kulturens hus kl. 10.00.

Park  bland nybyggda flerfamiljshus.

Vi åker buss till Luleås nya stadsdel Kronan och tar en promenad i Kronandalen där så småningom ett stadsdelscentrum kommer att ligga. Fullt utbyggt kommer stadsdelen att ha ungefär 7000 invånare. I Kronandalen pågår utvecklingen för fullt och här finns såväl nybyggda bostäder som pågående byggprojekt. Parkstråk med lekmiljöer, konst, dagvattenhantering och natur samverkar för att skapa biotoper för både människor och djur.

Vattnet har en huvudroll och just dagvatten är en viktig byggsten i gestaltningen. Landskapsarkitekt Viktor Wäppling och stadsarkitekt Mia Persson guidar oss på rundturen med fokus på parken.

Avfärd: Onsdag 22 maj kl. 8.00 från Kulturens hus
Vi är tillbaka på Kulturens hus kl. 10.00.

Halvö med industrier från ovan.

Vi börjar med föredrag på Kulturens Hus kl 8.00 och åker sedan buss till Luleå Industripark där stora delar av den industriella omställningen sker. Här ska ett helt nytt elektrostålverk och vidareförädling byggas, en teknikomställning som banar väg för produktion av fossilfritt stål.

Andra verksamheter på gång är bland annat: industripark som ska utvinna sällsynta jordartsmetaller, fosfor och producera gips; ny fabrik för produktion av klimatsmarta batterianoder; ny djuphamn och djupare farleder för att möjliggöra fartyg på upp till 160 000 ton mot dagens 55 000 ton. Hör mer om dessa projekt samt även om utmaningar för verksamheterna vid tillståndsprövningarna, hur hänsyn tas exempelvis till kumulativa effekter och till miljökvalitetsnormer för vatten.

Tid: Onsdag 22 maj kl. 8.00, föredrag i Lilla salen. Avfärd med buss ca. 9.00
Vi är tillbaka på Kulturens hus kl. 10.00.

Väg kantad av små röda kyrkstugor.

Följ med på en busstur till världsarvet Gammelstads kyrkstad strax utanför Luleå. Under en promenad genom kyrkstaden berättar vi om världsarvets unika historia men också om hur de snabba klimatförändringarna påverkat arbetet med att bevara en unik och känslig miljö.

Med på turen är Luleå kommuns världsarvssamordnare Ylva Jóhannesson samt Länsstyrelsen Norrbottens antikvarie Anna Elmén Berg.

Avfärd: Onsdag 22 maj kl. 8.00 från Kulturens hus
Vi är tillbaka på Kulturens hus kl. 10.00.

Miljömålen 25 år!

I år fyller miljömålen 25 år, vilket vi ska uppmärksamma på konferensen, bland annat med några personliga berättelser och miljömålsminnen.

Berätta om ditt bästa miljömålsminne

Vi vill gärna höra om du har något personligt minne som involverar miljömålen. Det kan vara gammalt eller nytt. Skriv och berätta om ditt bästa, roligaste, konstigaste eller dråpligaste miljömålsminne till magnus.Eriksson@lansstyrelsen.se

Praktisk information

Mat och allergier

Om du önskar specialkost på grund av till exempel allergi behöver du meddela detta via epost i samband med anmälan:

arrangemang.norrbotten@lansstyrelsen.se

Kostnad

Pris för konferensen är 2300 kronor för två dagar eller 1600 kronor för en dag, lunch och fika ingår i priset.

Middag på tisdag kväll kostar 500 kr utöver konferensavgiften.

Alla priser är exklusive moms.

Betalning och avbokning

Betalning sker mot faktura som om det är möjligt skickas elektroniskt. Ifall ni vill få fakturan elektroniskt (inte pdf-fil) behöver vi Peppol-id. Jobbar du för en kommun, region eller ett företag som har Peppol-id och önskar få elektronisk faktura, får du gärna skicka dessa uppgifter till oss via e-post: norrbotten@lansstyrelsen.se

Full konferensavgift debiteras vid avbokning men din plats kan överlåtas till en annan person.
Mejla arrangemang.norrbotten@lansstyrelsen.se om du vill avboka eller överlåta din plats till någon annan.

Bra att veta

Boende

Ett antal hotellrum finns reserverade på Clarion Hotel Sense Länk till annan webbplats. och Elite Stadshotellet Länk till annan webbplats. Luleå.
Deltagare bokar och betalar era rum själva genom att höra av er till respektive hotell och ange bokningskod ”Miljömålsdagarna2024”.

Rummen är på Clarion reserverade till 45 dagar innan konferensen och på Elite tre veckor innan konferensen. Det finns fler hotell i Luleå centrum med gångavstånd till Kulturens Hus. Kom ihåg att boka rum i god tid.

Arrangörer

Länsstyrelsen i Norrbottens län är värd för evenemanget som anordnas tillsammans med Naturvårdsverket och RUS (Regional Utveckling och Samverkan i miljömålssystemet) i samarbete med Svenskt Näringsliv, Region Norrbotten, Luleå kommun och Luleå tekniska universitet.

Frågor?

Har du frågor kring evenemanget? Kontakta Jörgen Naalisvaara vid Länsstyrelsen i Norrbottens län.

Fotografering

Länsstyrelsen kan komma att fotografera och filma detta evenemang för att använda bilderna och filmerna i sina kommunikationskanaler och i sociala medier. Prata med personal på plats om du har någon invändning mot att synas i bild.

Ikoner mot en färgglad bakgrund

Länsstyrelseveckan

Konferensen är en del av Länsstyrelseveckan, en serie konferenser som lyfter vårt arbete med Norrbottens hållbara utveckling inom olika områden.

Länsstyrelseveckan 2024

 

MIljömålens ikoner

I år fyller Miljömålen 25 år.

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.

Det finns 87 lediga platser kvar. Sista anmälningsdag är den 2 maj klockan 23.30.







Jag deltar * (obligatorisk)
Jag deltar


Kryssa för de dagar du deltar i konferensen.
Måltider  * (obligatorisk)
Måltider




Konferenslunch och fika enligt dagens vegetariska meny eller önskar du vegansk kost? * (obligatorisk)
Konferenslunch och fika enligt dagens vegetariska meny eller önskar du vegansk kost?



Övriga upplysningar om till exempel hjälpmedel eller specialkost på grund av exempelvis allergi skickar du separat via e-post till arrangemang.norrbotten@lansstyrelsen.se.
Middag tisdag 21 maj
Middag tisdag 21 maj



Övriga upplysningar om specialkost skickar du separat via e-post till arrangemang.norrbotten@lansstyrelsen.se.
Deltar du i fågelexkursion till Gammelstadsviken onsdag 22 maj med avfärd 5.30 från Kulturens hus * (obligatorisk)
Deltar du i fågelexkursion till Gammelstadsviken onsdag 22 maj med avfärd 5.30 från Kulturens hus


Utflykter onsdag 22 maj - välj två stycken * (obligatorisk)
Utflykter onsdag 22 maj - välj två stycken





Läs om de olika utflyktsmålen innan du väljer.

Miljömålen 25 år ska uppmärksammas på konferensen, bland annat med personliga berättelser och miljömålsminnen. Minns du själv när miljömålen kom?
Miljömålen 25 år ska uppmärksammas på konferensen, bland annat med personliga berättelser och miljömålsminnen. Minns du själv när miljömålen kom?


Så hanterar vi dina personuppgifter

Övriga upplysningar om till exempel specialkost, allergi eller hjälpmedel, skickar du separat via e-post till:

arrangemang.norrbotten@lansstyrelsen.se

Var:
Kulturens hus, Luleå
Kostnad:
2 dagar: 2300, 1 dag: 1600. Middag: 500 kr. Lunch och fika ingår i priset.
Sista anmälningsdag:
02 maj 2024

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss