Fiby urskog - besök naturens kretslopp

Granlåga i skogen och klibbticka.
I Fiby urskog känner du dig förflyttad till en annan värld. Det är en mystisk, vacker och ibland lite skrämmande skog. Kors och tvärs ligger kullfallna träd, bak mossbelupna stenar och rotvältor kan man inbilla sig att ett John Bauer-troll kikar fram och känner du dig iakttagen är det kanske en uggla som fixerar dig med blicken.

Människans inverkan på Fiby urskog har varit mycket liten under flera hundra år. Det har skapat en skog där det finns träd i alla livsskeden, från små späda plantor till döda nästan förmultnade stammar. I en sådan miljö trivs många svampar, lavar och insekter som har svårt att överleva i dagens planterade och välstädade skogar. Även fåglarna har det bra, det finns gott om smaskiga insekter att sätta i sig och de gamla träden blir fina boträd.

En vandringsslinga tar dig genom hela reservatet. Vid Getryggen går berghällar i dagen och knotiga tallar, ljung och lingon klänger på de flacka hällarna. I andra delar av skogen kan man hitta Upplands äldsta och grövsta aspar. Vissa av dem är mer än tvåhundrafyrtio år gamla. Närmare Fibysjön blir marken våtare och där växer klibbal, vass och säv.

Kommer du hit en vårvinternatt kan du lyssna på flera arter av ugglor, andra årstider kan du upptäcka bl a olika sorters hackspettar. Har du extra tur kanske du får syn på en klart rödlysande cinnoberbagge. Fiby urskog är en av de få platser där denna insekt fortfarande trivs.

Vi är många som uppskattar den speciella atmosfären i Fiby urskog. Spåren av oss alla besökare sliter på miljön, tänk därför på att vara varsam när du rör dig i skogen!

Fler bilder från Fiby


Hitta hit!

Get Microsoft Silverlight

 Vägbeskrivning

Naturreservatet Fiby urskog ligger 16 km väster om Uppsala, 5 km NV om Vänge. Koordinater för reservatets parkering: Lat 59.881710, Long 17.354315

Med bil: Kör väg 72 fram till Vänge där du svänger av norrut om Jumkil. Efter 4 km visar en skylt att du ska ta av till vänster in på en mindre väg. Vägen leder fram till reservatets entré och parkering. Följ vägen - ta inte av till höger! Kommer du väg 272 svänger du söderut vid Jumkils kyrka. Efter ca 7,5 km följer du skylten som visar att du ska ta av till höger mot Fiby urskog.