Informationscentralen för Egentliga Östersjön - Infobaltic 

Informationscentralen informerar om storskaliga händelser och akuta situationer i kust- och havsmiljön inom området för Egentliga Östersjön. Det kan till exempel röra sig om algblomningar, syrebrist, eller fall av större antal döda fåglar, fiskar eller sälar.

Stockholm skärgård
Fejan, Kapellskär Foto: Gunnar Aneer

Senaste nytt

2015-06-25

Inga rapporter om algblomningar

Blåsigt, regnigt och kallt väder innebär att vi inte har någon algblomning för tillfället även om ökade mängder cyanobakterier börjar förekomma i sydöstra Östersjön. Nästa vecka förväntas finare väder vilket ökar riskerna för algblomning men om det verkligen bildas en algblomning beror på många faktorer.  

Större ansamlingar av pollen i vattnet kan misstas för algblomningar. Exempel på hur det kan se ut finns bland våra sidor med bilder här.

 

2015-06-08

Nationell algövervakning igång för säsongen

Nu har både SMHI:s satellitövervakning av cyanobakterieblomningar och finska SYKE:s riksomfattande algöversikt som rapporterar om förekomsten av cyanobakterier (som är samma sak som blågröna alger) i finska havsområden och insjöar startat upp för säsongen. Även danska DMI har övervakning av och redovisar algförekomst för svenska havsområden. Alla dessa rapporterar att inga algblomningar förekommer i Östersjön för tillfället.

2015-05-18

Nytt på Informationscentralen för Egentliga Östersjön   Vi som sköter den dagliga verksamheten på informationscentralen är nya från och med i vår. Det är Helena Forslund, Christina Berglind och Sonja Råberg som kommer lägga upp nyheter och svara i telefon framöver. Vi har ändrat lite på hemsidan och skapat en Facebooksida. Gå gärna in och gilla Facebooksidan för att få uppdateringar om våra nyheter samt andra intressanta nyheter som rör Egentliga Östersjön. Vi hoppas även få in många rapporter om algblomningar i Egentliga Östersjön via Facebook vilket kan underlätta för allmänheten att följa algläget och rapportera om algblomningar.  

Informationscentralen för Egentliga Östersjön arbetar inte längre aktivt med främmande arter. För mer information om främmande arter eller för att rapportera in observationer av främmande arter se länkar till höger.  

Skärgårdsstiftelsen har helt tagit över havstulpanvarningarna. På deras hemsida finns aktuella havstulpanvarningar samt information om hur man anmäler sig för att få SMS eller e-post när havstulpanerna har börjat settla och det är dags att tvätta båten.