Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Algläget måndag v 30

Tolkning av satellitkarta över Egentliga Östersjön 23/7. Källa: SMHI

Tolkning av satellitkarta över Egentliga Östersjön 23/7. Källa: SMHI

Ute tills havs i nordliga delarna av Egentliga Östersjön finns större områden med risk för ytansamlingar, och i dessa förekommer mindre områden där ytansamlingar har observerats. Öster om Öland finns ett större område med risk för ytansamlingar. En rapport från Sturkö i Blekinge har inkommit under helgen.

23/7 Sturkö, Karlskrona, Blekinge.

23/7 Sturkö, Karlskrona, Blekinge.

I de nordliga delarna av Egentliga Östersjön kan större områden med risk för ytansamlingar ses, från Norra Öland upp till just där Ålands hav tar vid. I dessa områden har mindre arealer av ytansamlingar observerats, främst nära Gotlands norra kust och ute till havs öster om Stockholms län. Längs Ölands nordöstra kust finns ett område där ytansamlingar kan uppkomma vid gynnsamma förhållanden. Stora områden av kusten och havet från Södra Öland och ner till Skåne ligger till stor delar under moln, men i luckor kunde inga cyanobakterier ses.

Under helgen har en rapport inkommit:

  • Blekinge län: Tockatorp på Sturkö i Karlskrona

Vid frågor är ni välkomna att kontakta oss, och vi tar gärna emot observationer av cyanobakterier längs Östersjökusten. Se nedan för kontaktuppgifter.

Tipsa eller fråga oss

Om du har rapporter på misstänkt algblomning eller några andra frågor, kontakta Informationscentralen. Vid observationer av cyanobakterier, skicka gärna med plats och högupplösta bilder.

Råd vid algblomning Pdf, 96.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anna Kinberg Batra

Besöksadress

Regeringsgatan 66

Postadress

Box 22067, 104 22 Stockholm

Organisationsnummer

202100-2247

Följ oss