Risk för gräsbrand i Jönköpings länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Stänkelstorp

Grova tallstammar och unga granar. Marken är täckt av mossa.

Här i Stänkelstorp finns en imponerande samling gamla och grova tallar. Större delen av området har varit skogsbeklätt under lång tid och delar har använts till skogsbete. De gamla träden är värdefulla för flera arter av växter, djur och svampar.

Welcome to Stänkesltorp!

Majestic pines will welcome you to this nature reserve. The greater part of this area has been covered by forest for a long time which give good conditions for organisms that need time to develop. A small part of the reserve is swampy, but the rest is covered by mainly old pines but also spruces. The ground is covered by different species of mosses, but you can also find creeping lady's tresses, common toothwort, herb Paris and common hepatica. On many pines you can see the pine conk, whose visible mushrooms mainly develops on pines aged 150-200 years.

Explore the reserve

There is a parking and an information sign but no other facilities in Stänkelstorp. Despite that it is a nice area to explore if you like walking in a hilly country. You are welcome to visit this reserve nature's own terms.

Regulations for visitors

The usual right of public access do not apply fully in the nature reserve. In addition to all other legal restrictions you are prohibited from:

  • destroying or damaging permanent natural objects or surface formations
  • destroying or damaging fallen or standing dead trees or bushes, or parts of trees or bushes
  • setting up a caravan or motorhome
  • picking or collecting mosses, lichens or fungi, with exception from mushrooms for household requirements
  • collecting invertebrates
  • putting up any kind of sign or poster.

Without permission from the County Administrative Board you are also prohibited from::

  • using the area for organized competitions, training camps or similar activities with more than 50 participants
  • using the area for camps with more than 20 participants.

Syfte

Reservatets syfte är att:

  • restaurera och bevara en gles, ljusöppen tallnaturskog på näringsrik mark med förekomst av gammal tall och inslag av lövträd
  • bevara den biologiska mångfalden i ovanstående naturtyp
  • bevara en flerskiktad luckig barrblandskog med lövträdsinslag, död ved, grova barrträd och grov asp
  • bevara den biologiska mångfalden i ovanstående naturtyp.

Växt- och djurliv

Reservatet består av ett höjdparti med kalkpåverkad mark samt ett mindre område med sumpmark. Större delen av området har varit skogsbeklätt åtminstone de senaste 150 åren. De östra delarna domineras av en högrest talldominerad barrskog och den sydvästra delen har en tydlig prägel av skogsbete. De äldsta tallarna i området tyder på en relativt liten påverkan av människan sedan 1600-talet. Naturvärdena i naturreservatet är knutna främst till de gamla tallarna, men även till grov gran och asp.

Den gamla skogen skapar förutsättningar för att många arter ska trivas. I barken av de äldsta granarna syns spår av skalbaggen granbarkgnagare. På många av tallarna förekommer fruktkroppar av svampen tallticka. Tallticka orsakar vitröta och är vanligast på tallar som är mellan 150 och 200 år. Mängden av innanmurkna och rötade träd gör området attraktivt för insekter. De grova rötskadade tallarna är dessutom lämpliga som boträd för spillkråka och de gamla hålträden nyttjas av pärluggla, sparvuggla och andra hålhäckande fågelarter, men även av däggdjur som ekorre, mård och fladdermus. Tjäder har observerats i området. På marken hittar man förutom stora mängder av olika mossarter även blåsippa, ormbär och den lilla orkidén knärot. Om våren blommar tibasten på bar kvist. Den blekrosa vätterosen finns också här. Den är en rotparasit som vanligen kopplar in sig på hasselns rötter. Tack vare det kan den skaffa sig kolhydrater utan att själv behöva lägga energi på fotosyntes.

Friluftsliv

Det finns en parkering som hör till reservatet samt en informationsskylt. I övrigt får du besöka Stänkelstorp på naturens egna villkor. Terrängen är lite kuperad men det är relativt lätt att ta sig fram. Från parkeringen går det går en gammal bruksväg som är lätt att följa och det går också en mängd djurstigar kors och tvärs i reservatet.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten gäller inte full ut i naturreservatet. Du är välkommen att besöka naturreservatet, men tänk på att det inte är tillåtet att:

  • förstöra eller skada fast naturföremål eller liggande eller stående döda träd eller buskar eller delar av träd eller buskar
  • ställa upp husvagn eller husbil
  • plocka eller samla in mossor, lavar eller svampar, med undantag av matsvamp för husbehov
  • samla in ryggradslösa djur
  • sätta upp tavla, skylt, inskrift, affisch eller liknande.

Inom naturreservatet är det utan Länsstyrelsens tillstånd förbjudet att:

  • använda reservatet för organiserade tävlings- eller övningsändamål eller motsvarande med fler än 50 deltagare
  • använda reservatsområdet för lägerverksamhet med fler än 20 deltagare.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förParkering Parkering

Fakta

Beslutsår: 2011
Storlek: 12,4 hektar
Naturtyp: Tallskog och barrblandskog
Kommun: Tranås
Läge: Cirka 5 km norr om Adelöv kyrka
Markägare: Staten
Förvaltare: Länsstyrelsen i Jönköpings län
Anordningar: Informationstavla och parkering.

Hitta hit

Från Tranås:
Ta Grännavägen västerut, förbi Nya Griftegården. Vid T-korsningen svänger du höger mot Duvebo. Fortsätt på den vägen, passera Duvebo och fortsätt sedan rakt fram mot Uppgränna. När det kommer en skylt om Äskeryd 2 svänger du vänster. När du åker förbi en skylt där det står Stenkilstorp ska du passera alla husen. Precis efter det sista huset på vänster sida går det in en väg med grässträng i mitten till en beteshage. Du passerar genom grindar (se till att stänga dem efter dig om det är stängda) och fortsätter du på den vägen i ungefär 800 meter har du sedan reservatsskylten och en liten parkering på vänster sida.

Från Gränna:
Ta lilla vägen norrut mot Uppgränna. Strax innan Uppgränna håller du höger mot Duvebo och fortsätter sedan på den vägen i drygt en mil. När det kommer en skylt om Äskeryd 2 svänger du höger. När du åker förbi en skylt där det står Stenkilstorp ska du passera alla husen. Precis efter det sista huset på vänster sida går det in en väg med grässträng i mitten till en beteshage. Du passerar genom grindar (se till att stänga dem efter dig om det är stängda) och fortsätter du på den vägen i ungefär 800 meter har du sedan reservatsskylten och en liten parkering på vänster sida.

Koordinater till parkeringen:
N 58° 4' 4.84", E 14° 39' 41.77"
58.06801, 14.66160

Tillgänglighet

Det finns en parkering som rymmer två bilar samt en informationsskylt. I övrigt finns inga anordningar i reservatet, men det hindrar inte att det är relativt lätt att ta sig fram här ändå. Från parkeringen går det går en gammal bruksväg som är lätt att följa och det går också en mängd djurstigar kors och tvärs i reservatet. Området är aningen kuperat.

Kontakt

Felanmälan i naturreservatet





Landshövding

Brittis Benzler

Besöksadress

Hamngatan 4

Postadress

551 86 Jönköping

Organisationsnummer

202100-2288

Följ oss