Tännforsen

Den mäktiga vattenfallet Tännforsen. Foto: Bertil Danielsson.
Väldiga vattenmassor dånar sommartid nerför vattenfallet och sprider livgivande dimma över den trolska skogen. Vintertid täcks Tännforsen av en isskrud med häftiga isformationer.

Storslaget vattenfall och trolsk skog

Med ett oavbrutet skådespel har vattenfallet och dess omgivning genom århundraden inspirerat skribenter, konstnärer och turister. Tännforsen är ett av Sveriges största vattenfall med den totala fallhöjden 38 meter och bredden 60 meter. Den högsta vattenföringen uppmättes under vårfloden 1995, då mängden vatten skulle fylla hela Globen på en kvart!

Vattenfallet omsluts av en lummig skog med skäggiga träd och mosstäckt mark - fantasin skenar iväg till sagovärldens fula troll och fagra älvor. Området kring Tännforsen är ovanligt tack vare den jämna och höga luftfuktigheten som forsens dimma skapar. I området finns därför exklusiva växt- och djurarter.

Turistmål sedan 1800-talet

Den första turistströmmen kom i och med öppnandet av den upprustade Mellanriksvägen över Skalstugan. Detta var år 1835 och kungen Karl XIV Johan själv var på plats. På den tiden fick besökarna åka båt över Tännsjön till den norra sidan av vattenfallet eftersom det inte fanns någon väg. I början av 1900-talet anlades Tännforsens turiststation samt en körväg fram till området.

Vattenfallet Tännforsen har många gånger hotats av vattenkraftsutbyggnad, senast under 1940-talet då Statens Vattenfallsverk drog fram i älvdalarna. Men folket gav hårt motstånd, och till slut skyddades vattenfallet.

 


 Fakta

Kommun: Åre
Storlek: 10 hektar
Bildat år: 1971
Vägbeskrivning: Reservatet ligger cirka två mil väster om Åre. Ta väg E14 till Staa, och sväng höger in på Skalstugevägen. Efter några kilometer tar man höger igen. Från Staa är det skyltat.
Övrigt: Mer info finns hos Tännforsens turiststation, www.tannforsen.com.

Karta

Get Microsoft Silverlight

Skogsvandring.
Allemansrätten gäller även i skyddade områden, men begränsas genom olika föreskrifter.