AktuelltVälkommen till urgamla skogar, stilla myrland och vilda forsar i Hamra nationalpark 

Hamra nationalpark är en av 29 nationalparker i Sverige. Den var en av de nio första nationalparken som bildades i Sverige 1909. Vid ett besök i Hamra nationalpark kan du få uppleva skäggiga skogar, vidsträckta myrar och vilda forsar.

Svartån rinner genom skogslandskapet
Foto: Thomas Ärlemo
Hamra nationalpark ligger i ett vågigt urbergslandskap med mjuka berg. Mellan bergen breder stora myrslätter ut sig.
Hamra är mest känd för sin skog. Den äldsta delen av nationalparken är en av otroligt få skogar i mittersta Sverige dit yxan aldrig nådde. Här finns tallar som är över 400 år med spår av många bränder.

Nästan halva nationalparken består av myrmark där du kan vandra i timmar över orörda mossar, kärr, små tjärnar och skogsholmar.

Vattnet från Svartåmyran fortsätter ut i Svartån, som är ett vilt strömmande vatten. Det rensades aldrig för flottning och alla stenar som ligger kvar ger fina miljöer för fisk och vattendjur. Stigen längs ån går över blankslipade hällar, som gjorda för matsäckspauser.
Vy över Svartåmyran
Foto: Peter Ståhl
 

Kontakta oss

Rie Stagegaard
Handläggare
Naturvårdsenheten
Rie punkt Stagegaard snabela lansstyrelsen punkt se¤Rie punkt Stagegaard snabela lansstyrelsen punkt se
010-2251242
070-2556086

Aktuellt

Skidfantast i farten

Söndagen den 16 mars arrangerade Hamra idrott och gymnastikförening och Hamra nationalpark skidåkning för alla hugade skidåkare.
På grund av att myren inte var frusen genomfördes loppet i Hamra by. Nästa år planerar vi att ha skidåkningen på Svartåmyran i nationalparken första söndagen efter Vasaloppet.

Hamra Nationalpark

Aktuellt

Montering av plakett

Sienapriset i Hamra nationalpark

Landshövding Barbro Holmberg var på plats i Hamra nationalpark när plaketten för arkitekturpriset Sienapriset sattes upp vid huvudentrén den 11 mars.