Demokratistugan i Västra Götaland

En tecknad bild på en gul stuga. Tillhörande stugan finns ikoner som symboliserar demokratiska aktiviteter, bland annat en valsedel och en pratbubbla. Runt stugan finns händer i flera färgglada färger för att symbolisera Pride och mänskliga rättigheter.

I år fyller demokratin 100 år! Detta firas genom att låta en demokratistuga turnera genom Sverige hela 2021. Den 29 september till den 3 oktober står Länsstyrelsen i Västra Götaland värd för stugan och vi bjuder in till ett evenemang fullspäckat med kunskapshöjande aktiviteter.

Aktiviteter under veckan

Program tas just nu fram och kommer inom kort. Aktiviteterna kommer att anordnas både på plats vid stugan och digitalt. Ämnen som kommer att beröras är bland annat ungas rätt till delaktighet, trygghetsfrågor, hur EU påverkar oss i Sverige, antirasism, psykologiskt försvar, desinformation, jämställdhet och demokratisk delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Boka gärna in den 29 september till den 3 oktober i din kalender redan nu.

Informationsmöte för organisationer

Har din organisation, kommun eller region frågor om Demokratistugans besök i Västra Götaland eller vill anmäla en programpunkt?

Du som arrangerar aktiviteter eller föreläsningar om demokrati har möjlighet att bli en del av den digitala Demokratistugan. Det som krävs för att bli en del av programmet är att er organisation står för arrangemanget, att ämnet berör demokrati samt att arrangemanget kan anpassas utifrån rådande rekommendationer med anledning av Covid-19. Välkommen på informationsmöte där Länsstyrelsen berättar om stugan och förutsättningarna för att bidra till det digitala programmet.

Tid: Den 22/6 klockan 15:00 – 16:30

Plats: Skype (länk skickas till anmälda i ett separat mail längre fram)

Anmälan och frågor: Kontakta Linnéa Björk, linnea.bjork@lansstyrelsen.se, 010-224 43 40

För lärare och skolpersonal

Kommittén för demokratin 100 år har tagit fram övningar som kan användas som underlag i samtal om demokrati. De kommer både att finnas på plats i stugan och i digitalt format.

Använd gärna övningarna i er undervisning och passa på att besöka demokratistugan (mer information om program kommer inom kort). Flera av programpunkterna riktar sig till unga och skolpersonal.

Läs mer om övningarna på sidan Välkommen till Demokratistugan | Vår demokrati (vardemokrati.se) Länk till annan webbplats.

Om demokratistugan

För att uppmärksamma och höja kunskapen om demokratin har regeringen och kommittén Demokratin 100 år tagit fram en demokratistuga som ska turnera runt i landet. Den 29 september till 3 oktober gör stugan sitt stopp i Göteborg och det är då Länsstyrelsen i Västra Götaland som står värd för stugan. Demokratistugan är ett mobilt kunskapscenter och programmet kommer att fyllas med intressanta seminarier, föreläsningar om demokrati och andra aktiviteter – både för allmänhet, politiker och tjänstepersoner. 

Läs mer om demokratistugan:

> Demokratistugan (vardemokrati.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt