Utbildning och stöd
Länsstyrelsen erbjuder utbildning och övning för dem som arbetar med krisberedskap och skydd mot olyckor i länet.
Länsstyrelsen utbildar och övar med ansvariga aktörer inom krisberedskap och skydd mot olyckor i länet. Det gör vi för att samhället ska ha en god förmåga att hantera stora olyckor och kriser i länet.
Övningarna och utbildningarna kan ske inom länet, men även aktörer utanför länet kan delta. Ibland deltar vi även i utbildningar som anordnas av andra.
Återkommande utbildningar och övningar i Västra Götalands län
Regional samverkanskurs
Varje år arrangerar Länsstyrelsen en regional samverkanskurs. Kursen utgår från ett regionalt och lokalt perspektiv och ska öka länets krishanteringsförmåga. Tonvikten ligger på samverkan mellan berörda organisationer. Målgruppen för kursen är personal i ledande funktion hos organisationer som normalt samverkar vid samhällsstörningar.
Kursen bygger på aktivt deltagande från kursdeltagarna och är upplevelsebaserad.
Regional grundkurs i kriskommunikation
Tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) erbjuder vi en regionalt anpassad version av MSB:s grundläggande kurs i kriskommunikation. Kursen genomförs årligen och riktar sig till dig som arbetar med information och kommunikation vid kommuner och myndigheter i Västra Götalands län. Kursen har fokus på samverkan i kriskommunikationsarbetet.
Regelbundna samverkansövningar i Rakel och WIS
En gång i kvartalet övar länets aktörer på att dela information och samverka med hjälp av de tekniska stödsystemen Rakel och WIS. Övningarna hålls samma dag som systemet för Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) testas. I ett enkelt övningsformat trimmar vi arbetssätt och stärker länets förmåga att dela information inför och under samhällsstörningar.
Vid övningarna deltar länets 49 kommuner, räddningstjänstförbund, samverkande myndigheter i länet och regionala aktörer som Västra Götalandsregionen. Sammanlagt handlar det om ett sextiotal aktörer. Huvudmålgrupp är säkerhetssamordnare och kommunikatörer. Många väljer också att involvera hela eller delar av sin krisledningsorganisation och en del bygger på med egna övningsmoment.
Deltagarna får träna på att dela information som underlag för en samlad regional lägesbild. Vi inkluderar också moment som rör samverkan och samordning av kriskommunikation.
Konferensen Krissamverkan Västra Götaland
Krissamverkan Västra Götaland är en årlig konferens för nyckelpersoner inom länets krisberedskap. Konferensen ska bidra med kunskap, kontakter och erfarenheter som stärker länets krisberedskap. Varje år lyfter vi ett nytt tema på konferensen.
Årets konferens äger rum i december 2025.
Här kan du läsa om de senaste årens konferenser.
2024 års konferens tog avstamp i Aktörsgemensam planering 2024-2026 och Jämställt Västra Götaland 2024.
Program
- Inledning
Landshövding Sten Tolgfors och moderator Annika Nordgren Christensen. - Sverige och Nato i en orolig omvärld
Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap och forskare vid Försvarshögskolan - Panelsamtal om försörjningsberedskap
Mikael Toll, senior rådgivare resiliens på Ramboll och Sofie Skalstad, landsbygds- och näringslivsutvecklare och projektledare för ROLIS (Robust livsmedelsförsörjning genom samverkan) i Grästorps kommun och Jens Larsson, Head of Public Affairs på Göteborgs Hamn. - Valbara föreläsningar
- Försvarsmakten: Hur når vi unga?
Karin Holgersson, kommunikationschef, MRV, Västra militärregionen - Vad äter och odlar vi i kristid – och hur tar vi ännu bättre vara på den mat som produceras lokalt?
Sofie Skalstad, Landsbygds- och näringslivsutvecklare Grästorps kommun - När krisen drabbar dig - skredet i Stenungsund
Daniel Gillesén, bitr avdelningschef på Räddningstjänsten Storgöteborg, tillförordnad kommundirektör Stenungssunds kommun vid händelsen Elisabeth Andreasson samt Kajsa Grevås (tidigare kriskommunikatör) Stenungsunds kommun
- Försvarsmakten: Hur når vi unga?
- Kvinnor, fred och säkerhet i en föränderlig omvärld - lärdomar från Ukraina
Emmicki Roos, senior expert på kvinnor, fred och säkerhet med 15 års erfarenhet från svenska myndigheter, FN, civilsamhället och säkerhetssektorn, Folke Bernadotteakademin
Den 29 november fortsatte kommunernas säkerhets- och beredskapssamordnare att prata civilt försvar och krisberedskap utifrån deras roll och ansvar.
Civil beredskap innebär att vi ska vara förberedda på alla slags samhällsstörningar som riskerar att skada oss. Konferensen 2023 handlade om hur vi bygger civil beredskap och hur det civila försvaret och krisberedskapen kan förstärka varandra.
Program
- Inledning: Landshövding Sten Tolgfors och moderator Annika Nordgren Christensen.
- Värdlandsstöd och det civila försvaret, Kajsa Sjösvärd, Försvarshögskolan
- Näringslivet och totalförsvaret, Johan Sjöberg, Svensk Näringsliv
- Att navigera, leda & hantera kriser och katastrofer – Krisledning och krishantering i praktiken, Åse Lunde, rådgivare inom krishantering och krisberedskap
- Upp och ner: funktionsrättsorganisationernas roll som kommunikatörer i kris, Magnus Eriksson, forskningsinstitutet RISE
- Förstärkt krisberedskap i en kommun, hur klarar vi oss i sju dygn?, Elin Axelsson & Patrik Nyman, Jönköpings kommun
- Klimatrisker utan gränser: sårbarhet och anpassning i globala värdekedjor, Frida Lager, Stockholm Environment Institute (SEI)
Den 29 november fortsatte kommunernas säkerhets- och beredskapssamordnare att prata civil beredskap utifrån deras roll och ansvar.