Beredskapsveckan
Med syfte att sprida information om vad privatpersoner kan göra vid en samhällskris anordnar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, samt regionala och lokala aktörer årligen Beredskapsveckan. Årets vecka hade tema Sätt igång och genomfördes 23-29 september.
Beredskapsveckan är en nationell kampanj som ska stärka beredskapen och göra fler människor medvetna om vad det innebär att vara förberedd om en samhällskris uppstår. Kampanjen genomförs tillsammans med bland andra kommuner och frivilligorganisationer.
Tema: Sätt igång
Många hushåll i Sverige behöver generellt stärka sin motståndskraft och egenberedskap. Omvärldsläget har förändrats det senaste åren och årets tema är en uppmaning till att stärka sin egenberedskap innan en kris eller ett krig hotar.
Hemberedskap – Sju dagar
Om samhället hamnar i kris ska de som kan klara sig i en vecka utan samhällets hjälp, det är målet med god hemberedskap. Med årets tema i åtanke har MSB skapat en utmaning som kallas Sju dagar, på deras webbplats kan du anta utmaningen och se hur du går till för att förbereda dig och de i din omgivning.
Digitala föreläsningar för länets aktörer
Under Beredskapsveckan bjöd Länsstyrelsen Västra Götaland in kommuner och andra aktörer i länet till föreläsningar om olika ämnen kopplat till beredskap. Föreläsningarna finns tillgängliga i två veckor efter de sändes.
Tisdag 24 september
- 9.00-9.30 Att engagera sig i en frivillig försvarsorganisation
- 10.00-10.30 Utmärkning av kulturegendom i Västra Götalands län
- 10.45-11.15 Livsmedelsberedskap i stort och smått
- 11.30-12.00 Hur kan vi inspirera och informera allmänheten om lokal matförsörjning?
Onsdag 25 september
- 9.00-9.45 Jämställdhet och mänskliga rättigheter inom civil beredskap (anmälan krävs)
- 10.00-10.30 Hur når vi alla vid en samhällskris? Om jämlik kriskommunikation.
- 11.30-12.00 Säkerhetsskydd och totalförsvaret