Publiceringsdatum: 10 januari 2019

Tror havet att det är vår?

I veckans håvprover som tagits längs hela Västkusten för Bohuskustens och Hallands kustkontrollprogram ner till Laholmsbukten kunde man se ovanligt mycket kiselalger för den här årstiden. Flera av arterna finner man vanligtvis i västkustens vårblomningar.

I Bohuskusten var artdiversiteten mycket hög. I Halland återfanns inte lika stor artdiversitet men även här dominerade kiselalgerna. Enligt Lars Edler som är en av Sveriges främsta växtplanktonexperter är den här företeelsen med en ”tidig vårblomning i januari” mycket ovanlig. Lars skriver till InfoWest att:

”Det kan faktiskt vara ett ”försök” till vårblomningsstart, som eventuellt kommer av sig sen och återkommer senare. Jag har flera gånger tidigare så här års sett det jag dels har kallat ”förlängd höstblomning”, dels ”tidig vårblomning”. Men det är ganska sällsynt, kanske 5-6 gånger sedan jag började med plankton 1969”.

I övrigt så visade veckans toxinprovtagning från 11 produktionsområden för musslor i Bohuskusten att ett område, Stigfjorden, hade halter nära gränsvärdet av ett toxin vilket kan ge magsjukeliknande symptom vid förtäring. Även Ljungskile hade förhöjda halter av detta toxin i musslorna men ej nära gränsvärdet. Förhållandena kan förändras fort och om ingen information finns för ett område på SLV så finns det kontrollerade och giftfria musslor i handeln.

Kontakt