Aktuella varningsmeddelanden i Västra Götalands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

De flesta föroreningarna i Vättern finns nära kusterna

Vy mot en vit fyr som står en bit ut i Vänern. Bilden är inramad av ett grönskande lövverk. 

Vänäs fyr vid Karlsborg. Karlborgsviken är ett av områdena som undersökts. Foto: Mostphotos

Länsstyrelserna runt Vättern har i samverkan med Sveriges geologiska undersökning (SGU) undersökt hur förorenad Vätterns botten är.

– De högsta halterna av föroreningarna finns ofta nära kusterna, vilket är rimligt. Förekomsterna speglar de verksamheter som bedrivs eller har bedrivits i anslutning till Vättern, säger Sarah Josefsson, statsgeolog vid SGU.

– Rent geologiskt är Vättern mycket intressant. Trots att det här finns mycket djupa bottnar samlas inte alltid föroreningar och sediment på djupet, vilket annars är vanligt. Även på djup över 100 meter finns bottenströmmar som transporterar material i stället för att det ackumuleras, säger Olof Larsson, statsgeolog vid SGU.

Undersökt nära kusten och längre ut

Undersökningarna har gjorts både vid kustnära områden där sedimenten förväntas vara påverkade från industriell verksamhet och på öppnare vatten som inte förväntas vara lika påverkade. På så sätt ger projektet underlag kring påverkan från specifika områden men också information om föroreningar från kustområden har spridit sig till utsjöområden.

Samarbete mellan länsstyrelserna och SGU

Urvalen av vilka kustnära områden som har undersökts har gjorts i tätt samarbete mellan SGU och länsstyrelserna i Östergötlands län, Jönköpings län, Västra Götalands län och Örebro län. Länsstyrelserna har stått för kunskapen om de lokala förhållandena och SGU för den geologiska kunskapen samt insamling och analys av den geokemiska informationen.

– En styrka i projektet har varit det täta samarbetet, dels mellan oss på de fyra länsstyrelserna runt Vättern, dels med SGU. SGU:s vana från liknande uppdrag har varit mycket värdefull och bidragit till att samarbetet har fungerat smidigt. Projektet har också gett oss på länsstyrelserna värdefull kompetensutveckling inför framtiden, säger Magnus Kviele, handläggare vid Länsstyrelsen Östergötland.

Områden som undersökts

De kustnära områden som har undersökts i Västra Götaland är:

  • Karlsborgsviken
  • Bottensjön
  • Forsvik
Kartbild över Vättern. Förstora bilden

Kartan visar undersökta områden i Vättern. Klicka på kartan för att få upp den i ett större format. 

Resultat av undersökningarna i korthet

  • De högsta halterna av föroreningar finns i kustnära områden men det varierar mellan områdena.
  • Utsjöområdena uppvisar generellt lägre halter föroreningar än de kustnära områdena.
  • För PFAS är förhållandet det omvända. De högsta halterna har påträffats vid utsjöområden.

Så här kommer arbetet fortsätta

Resultatet från undersökningen kommer nu att ligga till grund för länsstyrelsernas riskklassning av sedimentområdena och vilka vidare eventuella undersökningar och åtgärder som kan behövas.

– För att arbetet med förorenade områden ska bli så effektivt som möjligt och att resurser läggs på de mest prioriterade objekten, är det viktigt att områdena risk-klassas. Klassningen hjälper tillsynsmyndigheterna att utvärdera vilka förorenade områden som behöver arbetas vidare med, säger Love Bojén, länsmiljöingenjör på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Miljöföroreningar i Vättern

  • Utsläppen av miljöföroreningar i Vättern har minskat i modern tid. Det finns samtidigt både gamla föroreningar kvar samt nya föroreningar som kan behöva utredas vidare.
  • Sveriges geologiska undersökning, SGU, har på uppdrag av länsstyrelserna runt Vättern tagit prover på bottensediment i Vättern för att kartlägga miljöföroreningar.
  • De föroreningar som har undersökts i Vättern är organiska föroreningar som till exempel dioxiner, PFAS, TBT och PAH, och metaller som till exempel kvicksilver, koppar och krom.
  • Länsstyrelserna har stått för kunskapen om de lokala förhållandena och SGU för den geologiska kunskapen samt insamling och analys av den geokemiska informationen.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Följ oss