Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
"Förenklar oerhört för oss vid ansökan om miljötillstånd"

"Detta förenklar oerhört för oss vid ansökan om miljötillstånd", menade Gabriella Ludvigsson på energibolaget OX2 (till vänster i bild), som var en av deltagarna vid Länsstyrelsens vägledningsmöte i veckan. Hon fick medhåll av Per Berglund, konsult på Sweco Sverige AB, som uppskattade att få träffa och ställa frågor direkt till Länsstyrelsens miljöprövningsenhet som höll i dagen. Marika Lundmark, verksamhetsutvecklare på enheten (till höger i bild) var en av dem som gav vägledning kring tillståndsansökan. Foton: Karin Ladberg, Länsstyrelsen Västra Götaland
"Som företag vill vi att processen ska vara förutsägbar och effektiv när vi behöver utveckla vår verksamhet." Orden kommer från Gabriella Ludvigsson på energibolaget OX2. Hon var en av de 80 företagare som i veckan bjöds in av Länsstyrelsen för att få vägledning i hur man skriver tillståndsansökningar för verksamheter som inte bedöms medföra så stor miljöpåverkan.
– Fokus är vad som är viktigt att tänka på när företag och konsulter ska ta fram ett så kallat förenklat underlag. Då behövs inte en fullskalig miljökonsekvensbeskrivning och de ska inte behöva överarbeta underlaget utan fokusera på det som är det viktigaste vid samrådet, säger Marika Lundmark som är verksamhetsutvecklare på Länsstyrelsens miljöprövningsenhet.
En som gillade initiativet och uppskattade att få träffa Länsstyrelsen är Per Berglund som är konsult på Sweco Sverige AB.
– Det är värdefullt att få träffa Länsstyrelsen och få den här personliga servicen. Här kan vi också ställa våra frågor direkt, säger han.
Länsstyrelsen i framkant vid förenklade miljöprövningar
Länsstyrelsen Västra Götaland har jobbat aktivt med att utveckla miljöprövningen under flera år. Ulrika Samuelsson, enhetschef för enheten för miljöprövning på Länsstyrelsen berättar:
– Många som ansöker har ganska små verksamheter med begränsad miljöpåverkan och då behöver vi inte ha så omfattande underlag. Om vi kan göra enkla ärenden enkelt får vi tid att jobba med de som kan innebära större miljöproblem.
Mer om processen för miljöprövning
Läs mer om hur processen går till, vilken lagstiftning som gäller och vilket ansvar som vilar på företagen respektive Länsstyrelsen.
Prövning av miljöfarlig verksamhet
Länsstyrelsen har tagit fram en vägledning som ger ytterligare information om förenklat underlag:
Att söka tillstånd till miljöfarlig verksamhet – information till dig som ansöker
Läs också om hur Länsstyrelsen ökar precisionen i miljöprövningen