Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Vad gör vi om vattnet inte går att dricka?

Nödvattentankar med dricksvatten kan placeras ut när vattnet i ordinarie ledningar inte kan användas. Bild: Länsstyrelsen Västra Götaland.
Vad gör vi om dricksvattnet blir förorenat, eller tillgången plötsligt minskar? Vem ska få vatten först, och kan vi fortsätta vår verksamhet? Dessa frågor ställdes 12 kommuner i Västra Götaland inför när de övade på "stor störning på dricksvattenförsörjningen" tillsammans med Länsstyrelsen, Livsmedelsverket och andra aktörer i länet.
Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel, och kommunen ser till att vi har rent vatten i kranen dygnet runt. Om vattnet blir förorenat eller det uppstår brist, måste kommunen fatta beslut om prioriteringar, så att de mest sårbara och samhällsviktiga verksamheterna får tillgång till vatten. Det kan innebära att vatten distribueras på annat sätt än via det ordinarie ledningsnätet, till exempel via nödvattentankar.
– Nödvattenplanering är en grundläggande del av samhällets krisberedskap och avgörande för att minska konsekvenser vid störningar, säger Sofia Ljungman, beredskapshandläggare på Livsmedelsverket.
Tuffa prioriteringar i skarpa lägen
En störning i dricksvattenförsörjningen påverkar nästan alla verksamheter, och att tillsammans arbeta fram lösningar ökar förutsättningarna att klara en sådan situation.
En av kommunerna som övade var Mellerud. De ställdes inför scenariot att en brand brutit ut i det centrala vattenverket, och att tillgången till dricksvatten minskade till 25 procent av normal kapacitet.
– Vid övningar som denna blir det tydligt att tuffa prioriteringar behöver göras i skarpa lägen. Som kommun behöver vi planera för att kunna bedriva nödvändig verksamhet under samhällsstörningar, och stödja medborgarna så att de själva förbereder sig inför sådana händelser, säger Anna Granlund, säkerhetschef i Melleruds kommun.
Övning stärker beredskapen
Länsstyrelsen leder den regionala krishanteringen vid en samhällsstörning och höll ihop övningen tillsammans med Livsmedelsverket. Målet var bland annat att klargöra roller och ansvar vid en dricksvattenstörning och att identifiera förbättringsområden.
– Kommunerna i Västra Götaland har redan god förmåga att hantera olika typer av samhällsstörningar. Genom att öva tillsammans blir vår beredskap i länet ännu bättre. Flera av kommunerna har tagit stora kliv under de här dagarna eftersom de har tagit sig tiden att tillsammans diskutera och prioritera vilka förbättringsåtgärder de ska ta tag i och när de ska göra det, säger Lisa Nordahl, enhetschef inom civilt försvar och beredskap på Länsstyrelsen Västra Götaland.
Det här behöver du tänka på
Som privatperson har du ett stort ansvar för din egen beredskap. Om vattnet inte kommer ur kranen behöver du själv ta ansvar för att klara dig under en period.
Förbered dig genom att tappa upp vatten i flaskor och dunkar. Räkna med att en vuxen behöver tre till fem liter vatten per dag för dryck, matlagning och hygien. Glöm inte husdjuren.