Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Samtal om HBTQI-frågor på residenset

Prideflagga som är hissad vid residenset i Göteborg

Foto: Anders Rudäng

Hur kan olika organisationer i länet tillsammans hitta vägar framåt som stärker HBTQI−personers rättigheter och inkludering i länet? Ikväll samlas ett 30−tal personer på residenset i Göteborg för att prata om det.

Länsstyrelsen har ett uppdrag från regeringen att arbeta för att de mänskliga rättigheterna får genomslag i länet. Mänskliga rättigheter är en del av demokratin, och i det sammanhanget är HBTQI-frågorna centrala.

De som möts i residenset i kväll för rundabordssamtal kommer från flera olika organisationer, bland andra RFSU, West Pride och Västra Götalandsregionen. De sågs här även hösten 2023.

− Vi lever i en tid då jämställdhet och jämlikhet globalt är under tryck, där synen på HBTQI-frågor har förändrats och försämrats. För mig är det viktigt att Länsstyrelsen går djupare än att upprepa värdeord. Jag vill att Länsstyrelsen ska agera så att innebörden av värdeorden blir tydliga, säger landshövding Sten Tolgfors.

När organisationerna träffades förra gången framkom en tydlig bild av att det än idag finns ojämlikheter i levnadsvillkor, representation och möjligheter som beror på kön, etnicitet, funktionsvariation eller sexuell läggning. Utmaningarna syns i arbetslivet, i utbildningssystemet och i de hot, hat och kränkningar som riktas mot företrädare för olika grupper i samhället.

− Då diskuterade vi vikten av att lyssna på olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv. För vi kan inte veta allt om de utmaningar människor möter, men vi kan fråga, lyssna och försöka förstå. Det är vår skyldighet, inte minst som företrädare för det offentliga, säger landshövding Sten Tolgfors.

I drygt tio år har regeringen haft en strategi för HBTQI-personers lika rättigheter och möjligheter. I början av det här året kom regeringen med en ny handlingsplan som ska stärka arbetet. Kvällens samtal kommer att utgå från den handlingsplanen.

− Nu samlar vi återigen de aktörer i länet som jobbar aktivt och outtröttligt med frågorna för att komma vidare. Tillsammans ser vi att vi kan åstadkomma en skillnad i länet, säger Saga Khaghani som är ledningsstrateg med fokus på demokrati på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Arrangemanget är ett av en rad aktiviteter som Länsstyrelsen genomför för att förbättra HBTQI-personers levnadsvillkor. Till exempel bjöd Länsstyrelsen förra året in nätverket för statliga chefer i Västra Götaland till en utbildning i HBTQI-frågor och i år kommer Länsstyrelsens samtliga egna chefer att ägna en heldag åt att stärka sina kunskaper om mångfald och inkludering där HBTQI−frågan ingår.

Uppdatering: röster från kvällen

Angelica Löwdin, transföreningen FPES

Porträttbild på Angelica Löwdin

Att vi blir inbjudna till de här samtalen gör att vi känner oss inkluderade och det är väldigt trevligt. Landshövdingen och Länsstyrelsen bryr sig på riktigt om HBTQI−frågan nu och det är vi inte riktigt vana vid. Många av oss känner varandra väl, men när vi blir inbjudna av någon opartisk aktör blir det en annan typ av samtal än när någon av oss själva står som värd.

Vi tycker inte alltid lika eftersom bilden av situationen är väldigt splittrad bland oss. Det finns en del miljöer som är helt fientliga och det finns miljöer som är totalt omfamnande. Jag håller mig mest i de sistnämnda själv, så jag försöker alltid att framhålla det som är positivt. Vi har bra lagar i Sverige och vi har kommit så långt. För 15 år sedan fanns vi knappt i det offentliga systemet men nu är vi ett gäng som finns och hör till.

När vi träffas så många blir det väldigt bra synergieffekter i samtalen. Det är väldigt fint att vi får ses i en så magnifik miljö som residenset. I en så vacker miljö är det lätt att tänka goda tankar.

Agnes Rudbo, verksamhetschef för West Pride

Porträttbild på Agnes Rudbo

Det är ett fruktansvärt hårt klimat just nu med en stor hatvåg mot HBTQI−personer på ingång. I ett sådant samhällsklimat betyder det väldigt mycket att ha en landshövding som både lyssnar och öppet själv talar om hur självklart det är med mänskliga rättigheter, och inte minst HBTQI−frågor.

Att så många personer från både civilsamhället och myndighetsvärlden kan träffas och prata så här är fantastiskt. En stor del av oss som jobbar i civilsamhället med HBTQI−frågor kan ofta få en känsla av att det blir mycket prat, men att inte så mycket görs. Därför är det bra att rundabordssamtalen har blivit ett återkommande arrangemang.

Vi träffades på residenset 2023 och när vi sågs igen igår kunde vi prata om hur det samtalet har burit frukt. Att få återkoppling på att det här inte bara är en ploj utan att det händer saker på riktigt, gör extremt mycket för oss att veta att frågorna tas på allvar.

Det är viktigt att vi just nu alla sluter upp och att vi inte stannar vid samtalet. Alla behöver hjälpas åt för att mänskliga rättigheter ska få genomsyra vår demokrati. Det räcker inte att man bara står upp för sig själv, utan vi behöver också stå upp för våra grannar och våra nära.

Text

Tony Willner, beredningen för mänskliga rättigheter, Västra Götalandsregionen

Porträttbild på Tony Willner

Det är så viktigt att den här gruppen känner sig lyssnad på och får komma till tals. Under kvällen berättade landshövdingen om sitt mål med demokratiarbetet och i synnerhet då HBTQI−arbetet, och det skapade hopp hos dem som var med. Det är många som jobbar i motvind och som inte orkar synas. Men för att de som har ork, ska kunna fortsätta att orka ger ett sådant här möte kraft.

Det är också viktigt att våra möten leder någonstans, och nu fick vi höra att vårt förra samtal har tagits emot väl. Efter förra gången vi sågs har Länsstyrelsen ordnat en utbildningsinsats för chefer från olika statliga myndigheter. Det är så viktigt att ordna tillfällen då alla kan ställa de där frågorna de inte vågar ställa i vanliga fall. Den hotbild som finns mot HBTQI−personer handlar ofta om osäkerhet och okunskap, och det är så bra att landshövdingen för vidare den kunskap han får från den här gruppen.

Vi politiker befinner oss också på en lärresa. Vi måste lära oss för att kunna gå vidare och driva HBTQI-frågorna politiskt. Nu krokar Länsstyrelsen och Västra Götalandsregionen arm och fortsätter arbeta för att alla ska ha samma rättigheter och möjligheter.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Följ oss