Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Håll koll på riskarter inför trädgårdssäsongen

Bildkollage: I bakgrunden ett fält med den invasiva arten parksallat. På bakgrundsbilden ligger en bild på Länsstyrelsens handläggare Linda Karlsson som smakar på parksallaten och konstaterar att den inte är god. 

Parksallat kan breda ut sig som en tjock, svårbekämpad matta över stora ytor. Och nej, den är inte god att äta, meddelar Linda Karlsson, samordnare för invasiva arter på Länsstyrelsen. Fotomontage: Länsstyrelsen Västra Götaland

Nyligen kom SLU Artdatabankens uppdaterade Risklista över invasiva arter. Parkslide är väl känd för trädgårdsodlare, men ett varmare klimat gör att många växter tillkommit. Till exempel parksallat, klockjulros och lammöron.

– Några växter, som jätteloka, gul skunkkalla och jättebalsamin är förbjudna. De måste man ta bort om man har dem på sin mark, men det finns många fler växter som orsakar stora problem. En del av dem kan bli förbjudna i framtiden, säger Linda Karlsson, samordnare för invasiva arter på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Låter läcker men är en osmaklig otäcking

Parksallat, till exempel, kan breda ut sig som en tjock, svårbekämpad matta över stora ytor. Kanadensiskt gullris, som sprider sig i naturen och förstör den inhemska naturliga floran, kan komma att förbjudas. Det kan även lammöron, en populär trädgårdsväxt som blivit mer invasiv med det varmare klimatet.

– Om du vill framtidssäkra din trädgård tycker jag absolut att du ska ta en titt på risklistan. Undvik att plantera in arter med mycket hög risk. Håll ett extra öga på dem om du redan har dem, och se till att de stannar i trädgården och inte sprider sig ut i naturen! säger Linda Karlsson.

Tips för att inte få problem med trädgårdsväxter – eller orsaka dem för andra

  1. Välj andra växter till din trädgård när du planerar nytt
  2. Om du redan har en – se till att den inte skjuter skott och sprider frön utanför din trädgård.
  3. Håll din kompost ren från dess rötter, skott och frön. Lägg i brännbart istället. Även jordklumpen runt rötterna ska du lägga i brännbart.
  4. Ge inte bort en risk-växt, ta inte med till växtbytardagen eller liknande.

Risklistan

Listan innehåller fler än 900 undersökta växter (kärlväxter, mossor, lavar och alger). Dessutom listas djur av olika slag, svampar samt växt- och djur-sjukdomar.

Om du filtrerar på ”kärlväxter” och ”mossor” får du fram alla trädgårdsväxter. Klicka i ”mycket hög risk” så får du fram de cirka hundra värstingarna.

Risklistan fastställdes senast i februari 2025 av SLU Artdatabanken.

Risklista 2024 - Artfakta från SLU Artdatabanken Länk till annan webbplats.

Invasiva främmande arter Länk till annan webbplats.

Se när Länsstyrelsens samordnare Linda Karlsson konstaterar att parksallat inte är god att äta.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Följ oss