Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Länsstyrelsen tillstyrker delar av vindkraftsparken Västvind
.jpg)
West Wind Off Shore AB har ansökt om att få bygga en vindkraftspark i havet utanför Öckerö och Kungälv. Foto: Mostphotos
Länsstyrelsen ställer sig bakom en etablering av delar av vindkraftsparken Västvind inom svenskt territorialhav. Men projektet behöver ta hänsyn till sjöfart och viktiga migrationsstråk för flyttfåglar. Det skriver Länsstyrelsen i ett yttrande till Mark- och miljödomstolen.
Det är West Wind Off Shore AB som ansökt till regeringen om tillstånd att bygga vindkraftsparken Västvind i norra Kattegatt och Skagerrak, utanför Öckerö och Kungälv. Ansökan innebär upp till 50 vindkraftverk och en produktion om upp till fyra terawattimmar el.
Hänsyn till sjöfart och fågelstråk
Samtidigt med yttrandet till Mark- och miljödomstolen, offentliggör Länsstyrelsen idag en skrivelse om att vi i dagsläget inte ser förutsättningar för att ge ett bifall till den del av ansökan som gäller Västvinds etablering i den svenska ekonomisk zonen. I detta område menar Länsstyrelsen att vindkraftsparken skulle få en allt för stor påverkan på både sjöfart och flyttfåglar.
– Vi är väl medvetna om Västvinds närhet till industrin i Göteborgsområdet. Samtidigt har vi att ta hänsyn till andra intressen såsom sjötrafik och fåglar. Västvind planeras i ett område med intensiv sjötrafik och skyddsavstånden är viktiga för att undvika olyckor. Tillräckligt utrymme behöver också ges för det viktiga fågelsträcket från Skagen till västkusten, säger Monique Wannding, chef för Länsstyrelsens miljöavdelning.

Den orange ytan visar hela projektområdet för Västvind vindkraftpark. Område A ligger i Sveriges ekonomiska zon och tillståndsansökan i denna del bereds av Länsstyrelsen Västra Götaland. Område B ligger inom det svenska territorialhavet och ansökan i denna del bereds av Mark- och miljödomstolen.
Fossilfri el viktig för industrins omställning
Länsstyrelsen ser att tillgången till fossilfri el är en förutsättning för att den västsvenska industrin ska klara den gröna omställningen. Beräkningar visar att behovet av el för nuvarande och tillkommande industrier och transportsektorn kommer att fördubblas fram till 2030, och öka med minst lika mycket fram till 2045. Här kan havsbaserad vindkraft vara en viktig energikälla.
– För att stärka förutsättningarna för samexistens i havet för främst havsbaserad vind överväger Länsstyrelsen att föreslå regeringen att ge i uppdrag till Sjöfartsverket, Transportstyrelsen och Trafikverket att ta fram förslag på kompensatoriska åtgärder. En sådan åtgärd kan vara trafikreglering (TSS – Traffic Separation Scheme). Detta i syfte att minska behovet av lika omfattande säkerhetsavstånd för riksintresse för sjöfart inom energiområdena som idag, säger Jörgen Peters, länsöverdirekör på Länsstyrelsen.
Slutligt beslutsförslag lämnas i höst
Skrivelsen och yttrandet som Länsstyrelsen offentliggör idag är en del av beslutsprocessen kring tillståndsansökan för Västvind. Mark- och miljödomstolen bereder den del av ansökan som rör territorialhavet, medan Länsstyrelsen ansvarar för beredningen inom den svenska ekonomiska zonen.
Länsstyrelsen kommer till hösten att lämna ett slutligt beslutsförslag till regeringen för den del av ansökan som ligger i den svenska ekonomiska zonen.
Läs Länsstyrelsens skrivelse och yttrandet till Mark- och miljödomstolen på Länsstyrelsens webbplats
Planerade vindkraftsparker till havs i länet
Poseidon, planeras ligga cirka 2,5 mil utanför Kungälv och Orust. Vindkraftsparken och har fått tillstånd av regeringen.
Mareld, planeras ligga cirka 4 mil utanför Lyskekil. Länsstyrelsen har lämnat över ett beslutsförslag till regeringen.
Västvind, planeras ligga cirka 1,6 mil utanför Öckerö och Kungälv. Länsstyrelsen planerar att lämna beslutsförslag till regeringen i oktober 2025.
Vidar, planeras ligga cirka 3,5 mil utanför Grebbestad. Länsstyrelsen planerar att lämna beslutsförslag till regeringen i mars 2026.
Läs mer om de planerade vindkraftsparkerna på Länsstyrelsens webbplats
Havsbaserad vindkraft Länk till annan webbplats.
Begreppsförklaringar
Territorialhav
Inre vatten och territorialhav är kuststatens egna havsområden. Namnet territorium innebär att Sverige kan bestämma det mesta om vad som får göras i områdena. Sveriges territorialhav är det vatten som är ligger utanför baslinjen ut till 12 nautiska mil räknat från baslinjen.
Ekonomisk zon
Den ekonomiska zonen tar vid där territorialhavet slutar. Inom ekonomisk zon har Sverige suveräna rättigheter att utforska och utnyttja naturtillgångar. Sverige har också rättigheter när det gäller konstgjorda anläggningar och skyddet och bevarandet av miljön. Suveräna rättigheter betyder att andra stater inte har rätt att göra det som Sverige har suveräna rättigheter till utan Sveriges tillstånd.
Läs mer om havsgränser på Sjöfartsverkets webbplats