Risk för gräsbrand i Västra Götalands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Dags att komma samman för industrins omställning och ett gott liv i Västra Götaland

Elledningar mot en himmel.

"Alla vinner på en framtid med konkurrenskraftiga företag som ger jobb och minskad miljöpåverkan. Vi som lever och verkar i Västra Götaland har olika behov och intressen, men det är mer som förenar än som skiljer oss åt. Därför behöver Västra Götaland en gemensam vision för industriutvecklingen som gynnar framtida generationer." Det skriver Rådet för industrins omställning i en gemensam debattartikel.

Debattartikel publicerad i Bohusläningen 27 februari 2025.

Vi lever i en orolig tid. Klimatförändringarna eskalerar, men vi är många som är dedikerade att skapa en fossilfri industri i Västra Götaland. Omställningen pågår för fullt och är nödvändig för fortsatt konkurrenskraft och för att produktion ska stanna i Sverige. Denna utveckling innebär ny teknik och är näringslivets naturliga steg för att säkra och skapa arbetstillfällen, ge förutsättningar för välfärd, minskad miljöpåverkan och minskat importberoende. Det ger framtidstro och grund för ett gott liv för länets invånare.

25 000 jobb står på spel

Grunden i omställningen som krävs för att bromsa klimatförändringarna är att sluta använda fossil energi och att istället övergå till fossilfri el som energiråvara. En av de mest centrala faktorerna för industrins utveckling är därför god tillgång till el. I flera fall har länet redan missat stora nyetableringar av företag för att elen har saknats. Prognoser pekar på att 25 000 jobb står på spel om inte eltillgången i länet fördubblas till 2030.

Vi kan inte räkna med mer el från andra delar av landet. Den regionala elproduktionen måste öka kraftigt ihop med energieffektivisering. Trots en stark trend med sjunkande kostnader för batterilagring och fossilfri sol- och vindkraft så byggs det inte tillräckligt. Stopp för ny fossilfri elproduktion behöver bytas mot drivkrafter och kompensationsåtgärder som skapar lokala mervärden, vilket är rimligt när närboende, lokalsamhällen och kommuner påverkas.

I närtid kan effektbrist motverkas med gasturbiner eller annan teknik. I ett tioårsperspektiv är det framför allt sol och vind som kan bidra till elektrifieringen, parallellt med att elnäten förstärks och flexåtgärder introduceras. På sikt kan ny kärnkraft tillkomma.

Västra Götaland ska visa vägen framåt

Nu måste vi komma samman kring utfasningen av fossil energi. Länet står starkt med ett mångsidigt näringsliv som väntar på rätt villkor för att investera. Det offentliga måste skapa rätt förutsättningar och effektiva tillståndsprocesser. Långsiktiga regelverk, som EU:s åtgärdspaket Fit for 55, måste ligga fast för att skapa en efterfrågan på fossilfria produkter.

När vi lyckas med omställningen kommer Västra Götaland fortsatt vara Sveriges industrimotor, vars export av klimatsmarta produkter kan ge globala ringar på vattnet. Den behöver ske inom ramen för vad som är ekologiskt och socialt hållbart. På så vis ska Västra Götaland visa vägen framåt i en orolig värld.

Rådet för industrins omställning Västra Götaland består av ledare från stora industriföretag samt myndigheter, offentlig sektor, akademi, miljörörelse, fackföreningsrörelse med flera. Vi vill ta ledarskap och bidra till samhällsnytta, konkurrenskraft, miljöansvar och framtidstro.

Peter Abrahamsson, chef hållbar utveckling, Preem AB

Helén Eliasson, regionstyrelsens ordförande, Västra Götalandsregionen

Fredrik Emilson, VD, Scandinavian Enviro Systems

Klas Ericson, nationell samordnare, Business Sweden

Anders Fröberg, VD, Borealis

Tomas Kåberger, professor, Chalmers

Karin Lexén, generalsekreterare, Naturskyddsföreningen

Marie Nilsson, ordförande, IF Metall

Karin Sandell, chef HSSE, St1 Refinery AB

Sten Tolgfors, landshövding, Länsstyrelsen Västra Götaland

Johan Trouvé, VD, Västsvenska handelskammaren

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Följ oss