Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Kontroller med fokus på häst

Foto: Jessica Jansson, Mostphotos
Har du hand om hästar? Under 2025 kommer Länsstyrelsen Västra Götaland att ha särskilt fokus på kontroll av hästverksamhet. Vi vill ge bättre kunskap om syftet med lagar och regler. Målet är bättre djurskydd och smittskydd i hela länet.
Årets kontroller av hästverksamhet riktar sig till många olika typer av verksamhetsutövare.
Vi vänder oss till dig som har hand om hästar, ridskolor och annan tillståndspliktig verksamhet. Vi kontrollerar också veterinärer och hovslagare.
– Under tidigare år har vi registrerat flera olika brister när det gäller hästverksamhet. I många fall beror bristerna på att man inte känner till olika lagar och regler. Genom kontrollerna vill vi sprida kunskap och förståelse för varför bestämmelserna behövs, berättar länsveterinär Emma Andersson.
Aktuella register och pass
En av de vanligaste bristerna vid kontroll av hästverksamhet är att registreringen av hästarna på plats saknas eller är inaktuell. På varje plats där det finns hästar ska det finnas ett anläggningsnummer. Varje häst som finns där ska vara registrerad på platsen.
– Det är viktigt att registreringarna är aktuella för att det ska gå att ge snabb och säker information vid utbrott av allvarliga djursjukdomar som kan påverka både dig och andra djurhållare. Det kan också vara viktigt vid andra händelser, så som olika krissituationer, berättar länsveterinär Maria Olofsson.
En annan vanlig brist är att hästpass inte är uppdaterade. Hästens pass ska alltid finnas tillgängligt på platsen där hästen är. Vissa läkemedelsbehandlingar ska föras in i hästpasset av den veterinär som behandlar hästen. Alla läkemedelsbehandlingar ska registreras i stalljournalen av dig som är djurhållare.
– Hästar räknas som livsmedelsproducerande djur. Att veta vilka läkemedel som hästen fått är bland annat viktigt för att vi ska ha hög livsmedelssäkerhet, säger Maria Olofsson.
Veterinär verksamhet och tävling
Vid tillsyn av veterinärer och annan djurhälsopersonal följer vi bland annat upp förskrivning av läkemedel och journalföring. Vi granskar också tävlings- och banveterinärernas rapporter från tävlingar som arrangeras i Västra Götaland och följer till exempel upp skador på grund av betsel genom information till ansvarig djurhållare.
Behöver du tillstånd för din verksamhet?
Vill du ha många hästar, eller driva en verksamhet med hästar? Då kan du behöva söka tillstånd för det hos länsstyrelsen. Det gäller om du vill
- driva en yrkesmässig verksamhet med hästar, till exempel en ridskola
- hålla, föda upp, upplåta eller sälja ett större antal hästar
- hyra ut eller förvara och utfodra andras hästar i större omfattning.
Läs också
Vårt uppdrag
Länsstyrelsen är behörig myndighet att utöva offentlig kontroll över flertalet områden som berör hästar, bland annat:
- Kontroll enligt djurskyddslagen
- Tillsyn av djurhälsopersonal som arbetar med häst
- Kontroll av seminverksamhet
- Kontroll av hygien och smittskydd
- Kontroll av registrering av läkemedelsbehandlingar
Syftet med dessa kontroller är att upprätthålla ett gott smittskydd och djurskydd samt en hög livsmedelssäkerhet. Länsstyrelsen har ett ansvar för att samordna kontrollerna och informera om aktuell lagstiftning.