Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
År 2024 vittnar om kraften när Västsverige kommer samman
Länsstyrelsen blickar tillbaka på ett år där vi tillsammans med länets aktörer tagit viktiga steg framåt i arbetet för regional utveckling och grön omställning, civilt försvar och demokrati.
I juni samlades nyckelpersoner och beslutsfattare i residenset för att signera en överenskommelse om järnvägen, och sedan åter i augusti för att befästa överenskommelsen. Med ett tydligt uppdrag från regeringen som plattform skapade Länsstyrelsen Västra Götaland förutsättningar för att parterna efter många år kunde mötas och mobilisera kring en lösning.
Den gröna omställningen för klimat, biologisk mångfald, tillväxt och social hållbarhet är ett starkt fokus för Länsstyrelsens arbete. Samarbetet med Västsvenska handelskammaren, Västra Götalandsregionen, näringslivet och akademin är bärande för att driva arbetet framåt, vilket sker bland annat i Rådet för industrins omställning.
Under 2024 har två tillståndsprövningar för vindkraftsparker till havs gjorts, varav en, Poseidon, nyligen fick ja av regering, samtidigt som 13 havsvindsparker i Östersjön fick nej. När Poseidon blir klar kommer den att producera el motsvarande halva länets årsförbrukning.
Året avslutades med rapportering av regeringsuppdraget med att ta fram en handlingsplan för storskalig elektrifiering i Västra Götaland. Arbetet med planen har präglats av samverkan och gemensamt kunskapande i länet.
Länsstyrelsen skyddar och förvaltar också naturen i vårt län. Under året har länet fått nya och utökade naturreservat, varav fler våtmarker och fler vattenskyddsområden. Vi har arbetat intensivt mot invasiva arter och för att regler kring olika farliga ämnen följs. Länsstyrelsen har också växlat upp arbetet med att främja blå näringar och hållbart vattenbruk på västkusten.
I samarbete med Göteborgs universitet driver Länsstyrelsen projeket LIFE Lophelia som ska rädda svenska korallrev genom konstgjorda rev. I juni nåddes en viktig milstolpe! Efter nära fem års förberedelser var det äntligen dags att sänka ner de specialdesignade betongreven på havsbottnen i Kosterhavet och ge ögonkorallen en omstart.
Det nya Rådet för skydd av kulturarv hade sitt första möte i maj och Västra Götaland är en av två representanter för landets länsstyrelser. Länsstyrelsen har påbörjat arbetet med att märka 128 platser i 32 av länets kommuner med blåvita sköldar, en internationell symbol för skydd av kulturarv i händelse av krig.
Länsstyrelsen Västra Götaland är en del av totalförsvaret, högst ansvarig regionala myndighet för det civila försvaret och ansvarig för Västra civilområdet som också omfattar Hallands län. I november bjöds alla länets samverkande aktörer in till den årliga konferensen Krissamverkan Västra Götaland och 350 personer deltog. Vi genomförde också en civilområdesdag i september. En rad övningar för att stärka länets robusthet och motståndskraft i kris och krig har genomförts, med ett brett deltagande av andra myndigheter.
Länsstyrelsen är regional valmyndighet och under några intensiva veckor i juni räknades rösterna i EU-valet i myndighetens Göteborgskontor. Demokrati är ett kärnuppdrag för Länsstyrelsen och 2024 deltog myndigheten som vanligt i West Pride. Under året bjöd Länsstyrelsen också in myndighetschefer till residenset för att gå HBTQ-utbildning.
Länsstyrelsen ansvarar också för genomförandet av Samling för demokrati, som arrangeras årligen den 27 januari tillsammans med Göteborgs universitet, Göteborgs Stad, Göteborgs Stads råd för den nationella minoriteten romer och Judiska församlingen i Göteborg för att uppmärksamma Förintelsens minnesdag. Och i augusti deltog Länsstyrelsen för tredje året i rad på Frihamnsdagarna, en mötesplats för frågor om demokrati, ungas inflytande och hållbarhet. Det blev många spännande samtal med besökare i alla åldrar.
I april tog Länsstyrelsen emot statsbesöket från Finland, vilket var en stor händelse för länet och landet. Förutom statsbesöket har Länsstyrelsen tagit emot 15 ambassadörer, ett antal statsråd, sex besök från medlemmar i den Kungliga familjen. Vi har också tagit emot besök från Nederländernas parlament och Lettlands premiärminister. Alla dessa möten med residenset som inramning bidrar till samverkan också utanför länets och landets gränser, och det är viktigt för ett län som i så hög grad verkar på en internationell arena.
När vi nu summerar 2024 kan vi konstatera att det är ett år som verkligen vittnar om vilken kraft det finns i att Västsverige kommer samman för att driva utveckling för framtiden.
Med det önskar vi på Länsstyrelsen ett riktigt Gott Nytt År till alla i Västra Götalands län!