Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Hyllat forum med stor potential
Länsstyrelsens senaste nätverksmöte för länets mindre kommuner var välbesökt. Mötet hyllas av deltagare som också ger sin input till hur forumet kan utvecklas till något ännu bättre.
– Det här är en viktig återkoppling. Vi behöver hela tiden utvärdera forumet för att fortsätta vara relevanta, säger Oskar Johansson på länsledningens kansli, mitt i planeringen av vårens möte.
– Mötet är väsentligt. Det är värdefullt och visar att Länsstyrelsen försöker och vill! säger Gustav Olofsson, kommundirektör i Tibro, en av ett fyrtiotal kommunföreträdare som deltog vid nätverksmötet i september där civilt försvar och infrastruktur stod på agendan.
Den positiva upplevelsen upprepas av flera av de kommundirektörer som Länsstyrelsen har ringt upp i efterhand.
– Bara grejen att bjuda in småkommuner till en direktdialog är kanonbra, säger Jerker Andersson Liljestrand, kommundirektör i Götene.
– Det är jättebra att länsstyrelsen och landshövdingen väljer att bjuda in länets mindre kommuner, för den rösten kommer inte alltid fram, säger Carita Brovall, kommundirektör i Tranemo.
Små kommuner har andra förutsättningar
Mindre kommuner har helt andra förutsättningar än de större. Under landshövdingens besök i länets alla kommuner, under 2023, bekräftades behovet av ett forum för att behandla olika frågor i just det sammanhanget.
– Första gången vi samlade länets mindre kommuner var 2018. Därefter har vi träffats med någorlunda regelbundenhet, berättar Oskar Johansson, ledningsstrateg på länsledningens kansli.
– Bakgrunden är att det är meningsfullt för kommunerna att mötas i forum, inte bara utifrån geografi utan även storlek.
Men det är också just där som utmaningen för forumet ligger. Septembermötets ämnen, Pehr Johansson, funktionschef på Länsstyrelsen, som pratade om civilt försvar och Maria Zachariadis på Trafikverket som pratade om infrastruktur, är angelägna för kommunerna och deltagarna vittnar om stort intresse. Men de är måna om att hitta ingångar som gör att mötet handlar om just det som berör exklusivt dem, som mindre kommuner.
– Länsstyrelsen ställer stora krav på kommunerna, och vi på dem, så Länsstyrelsens nätverksmöten är en möjlighet att tillsammans diskutera hur kommuner med små resurser kan hitta vägar framåt, säger Gustav Olofsson, kommundirektör i Tibro.
– Vissa av de funktioner som Länsstyrelsen utgår ifrån har inte de mindre kommunerna, och ibland har vi inte resurser att arbeta med frågor i den omfattning som Länsstyrelsen förväntar sig.
Monica Holmgren, kommundirektör i Bollebygd, håller med.
– Jag skulle gärna djuploda i ämnet beredskap och civilt försvar, hur vi som mindre kommuner ska klara av samma uppdrag som en större kommun med mer muskler?
Carita Brovall ser möjligheter även inom infrastrukturområdet.
– Jag fattar att Trafikverket är ganska långt bort från vår vardag och jobbar med den nationella planen, men vi skulle behöva plocka ner frågan flera steg. I den regionala planen är vi med och gör våra prioriteringar.
Hon tror att tillgången till kollektivtrafik kan vara ett bra ämne.
– Kollektivtrafikfrågan är en utmaning för alla mindre kommuner. Det är en förutsättning för att människor ska välja att bo i glesbygd. Man skulle kunna bjuda in Västra Götalandsregionen till mötet.
Mer fokus på frågor som rör mindre kommuner
Katrin Siverby, kommundirektör i Färgelanda, tycker mötets innehåll var relevant och väldigt värdefullt, men skulle också gärna se frågor som bara rör länets mindre kommuner. Hon tar ett exempel.
– Plötsligt får vi pengar för brottsförebyggande arbete, 27 kr per invånare. Har du få invånare räcker det inte till någonting. Lösningen på den frågan blir väldigt annorlunda för oss små. Det är sådana frågor vi behöver träffas och prata om.
– Den här typen av frågor är viktig att kunna prata om för att lösa tillsammans, kanske till exempel komma fram till hur man kan dela på tjänster mellan kommuner, säger Oskar Johansson.
Gustav Olofsson skulle önska att Länsstyrelsen kunde ta en mer aktiv roll, och komma med förslag på hur små kommuner skulle kunna ta sig an frågor och stämmer av förslagen i forumet.
– Jag skulle vilja ha mer av nästa steg, det konkreta, hjälp med hur. Länsstyrelsen, som har mer muskler i vissa sammanhang, skulle kunna hjälpa till och dra i frågor, säger han.
Magnus Widén, kommundirektör i Strömstad skulle gärna se möten med fokus på planprocesser.
– Vi har olika typer av planer som är relevanta för oss, riksintressen, Natura 2000 osv. Vi skulle behöva veta mer om dem, hur man resonerar på Länsstyrelsen och vad som är viktigt att vi börjar tänka på tidigt i en planprocess.
Oskar Johansson uppskattar alla de inspel som kommit in.
– Det är mycket värdefullt. För att kunna göra meningsfulla möten behöver vi just den här typen av förslag på olika angelägna ämnen.
Sakkunskap och mer tid för dialog
Monica Holmgren i Bollebygd skulle också gärna vilja se mer samtal.
– Det är jättebra att träffas fysiskt så som vi gjort men mötena bör vara längre så att man också får tid för dialog.
Carita Brovall ser en möjlighet med residensets stora runda matsalsbord.
– Det är bra att man sitter ihop åtta till tio personer runt varje bord. Man skulle kunna göra mer av rundabordssamtal. Då kan de små kommunerna stärka varandra.
Även Katrin Siverby nämner hur de runda borden möjliggör diskussioner och samtal.
– Att ha dialog sinsemellan och med de som sitter på frågorna, de som ansvarar för dem, det skapar förståelse. När vi kan få beskriva våra förutsättningar.
Jerker Andersson Liljestrand, kommundirektör i Götene, vill kombinera dialog och sakkunskap.
– Många frågor blir väldigt stora för små kommuner. Ta till exempel vattenfrågan, från hämtning av dricksvatten till avlopp. Beslut om utbyggnader är enormt kostsamma och vi skulle behöva prata om hur man löser ut den typen av frågor och hur systemet är tänkt från staten ner till oss. Vad är det som gäller och hur ska vi förhålla oss? Sådant kan behöva fyllas på för att vi ska förstå tjänsteorganisationen och kraven på oss som kommun.
– Det här tar vi verkligen till oss av, säger Oskar Johansson på länsledningens kansli.
Engagemanget skapar även energi hos deltagarna. Om det vittnar Gustav Olofsson från Tibro.
– När jag kom hem efter senaste mötet tänkte jag att vi behöver vara mer vi tillsammans, mindre vi och dom. Det är bra att samlas i samma rum, med samma utmaningar men olika ingångsvärden.
Att forumet är viktigt råder ingen tvekan om. Det är också ett forum som väcker intresse utanför gruppen. Oskar Johansson, som tillsammans med sina kollegor håller på att skissa på form och innehåll för nästa möte, berättar att infrastrukturminister Andreas Carlson har visat intresse för att komma.
– Vi håller på att se om vi kan hitta ett fungerande datum i vår, säger Oskar Johansson.