Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Samarbete mellan myndigheter ska skydda unga från kriminella nätverk

Gruppbild på medlemmarna i nationella Bob-rådet. 

Det nationella samverkansrådet för Bob har överlämnat sin slutrapport till regeringen. Övre raden från vänster: Anders Thornberg, landshövding i Halland och länsstyrelsernas nationella representant, Joakim Malmström, Skolverket, Martin Holmgren, Kriminalvården, och Christer Johansson, Statens institutionsstyrelse. Främre raden från vänster: Björn Eriksson, Socialstyrelsen, Petra Lundh, Polismyndigheten, Katarina Johansson Welin, Åklagarmyndigheten och Jonas Trolle, Brottsförebyggande rådet.

Åtta myndigheter har etablerat närmare samarbeten för att motverka att barn och unga rekryteras till kriminella nätverk. Snabbare kontaktvägar finns nu mellan dessa myndigheter, socialtjänsten och skolorna runtom i landet. Det framgår av den slutrapport som idag, den 6 december, lämnades till regeringen från myndigheterna som ingår i den så kallade Bob-samverkan.

Att allt yngre personer utför grova våldsbrott är ett allvarligt samhällsproblem. Sedan ett år tillbaka pågår arbetet med att hitta mer strukturerade former för att motverka denna utveckling. Arbetet inom Bob, barn och unga i organiserad brottslighet, pågår på såväl nationell som regional och lokal nivå.

– Den samverkan vi har etablerat under året säkerställer att samhället vidtar ändamålsenliga åtgärder när barn och unga är inblandade i grov kriminalitet. Inom Bob ska vi identifiera både metoder som fungerar och som inte fungerar och ge fler aktörer de rätta verktygen, säger Annika Lidström, enhetschef på Länsstyrelsen Västra Götaland som är myndigheten som håller ihop den regionala Bob-samverkan i Västra Götalands och Hallands län.

Stärker och kompletterar fungerande arbetssätt

Kärnan i Bob är att skapa snabba kontaktvägar mellan aktörer på lokal nivå, till exempel mellan polis, socialtjänst och skola.

– Bob stärker och kompletterar redan fungerande arbetssätt kring brottsaktiva barn och unga. För att lyckas behöver hela samhället ta ett gemensamt ansvar, inklusive civilsamhälle och näringsliv, säger Cajsa Arcari, regional samordnare för det brottsförebyggande arbetet på Länsstyrelsen Västra Götaland och regional samordnare för Bob.

Genom samordnade insatser från myndigheter, kommuner och hälso- och sjukvården ska Bob säkerställa att barn och unga som riskerar att rekryteras till kriminella nätverk, eller redan är involverade i grova brott, snabbt och effektivt får rätt insatser.

Utmaningar och vägen framåt

I myndigheternas slutredovisning till regeringen identifieras flera utmaningar. Bland annat sekretesshinder som försvårar informationsutbytet mellan aktörerna och behovet att stödja den lokala nivån för att kunna erbjuda insatser riktade till målgruppen utsatta barn och unga. Den digitala rekryteringen av barn och unga till kriminella nätverk ställer nya krav på arbetet.

Myndigheterna ser också att det behövs en kunskapshöjning i kommunerna om risk- och skyddsfaktorer för kriminellt beteende. Framöver behöver samverkan breddas och inkludera fler aktörer, såsom hälso- och sjukvård, civilsamhälle och näringsliv, för att ta ett helhetsgrepp om problemen.

– Det är viktigt att arbetet förankras på lokal nivå och att man etablerar samverkanstrukturer som får effekt på de individer som riskerar att hamna i grov kriminalitet, trots sin ringa ålder, säger Cajsa Arcari.

Bob – barn och unga i organiserad brottslighet

Bob bygger på ett uppdrag som regeringen har gett till Polismyndigheten, Socialstyrelsen, Statens institutionsstyrelse, Skolverket, Kriminalvården, Åklagarmyndigheten, Brottsförebyggande rådet och länsstyrelserna. Arbetet drivs genom ett nationellt samverkansråd, sju regionala samverkansråd och lokala samverkansråd som utgår från Polismyndighetens lokalpolisområden. På nationell och regional nivå bedrivs arbetet på strategisk nivå, medan arbetet i de lokala samverkansrådena ska riktas mot enskilda barn och unga.

Syftet med Bob-strukturen är att

  • förstärka och effektivisera arbetet med att motverka att barn och unga hamnar i grov kriminalitet,
  • säkerställa effektiva och ändamålsenliga åtgärder för de som är inblandade i grov kriminalitet,
  • identifiera framgångsfaktorer och metoder samt sprida kunskap om dessa
  • identifiera nya arbetssätt med målgruppen,
  • utgå från individens eller målgruppens behov,
  • länka samman arbetet med målgruppen genom samverkansråd på nationell, regional och lokal nivå.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Följ oss