Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ny nationell vägledning ska motverka att ensamkommande barn försvinner

Illustration av tre barn som sitter på en bänk. Bakom dem syns FN:s logotyp.

Illustration: Danny Eriksson

Mellan sju och nio procent av alla ensamkommande barn som söker asyl i Sverige avviker från sin placering, visar statistik från Migrationsverket. Nu ska en nationell vägledning ge stöd i arbetet med att förebygga att barn försvinner.
"Ensamkommande barn är särskilt utsatta och behöver samhällets skydd och stöd", säger Petra Héd, utvecklare vid Länsstyrelsen Västra Götaland.

De senaste åren har få ensamkommande barn anlänt till Sverige, jämfört med det stora antalet som kom runt 2015. Trots det är risken för att barn försvinner konstant. Under den senaste femårsperioden (2019–2023) har 7–9 procent av de barns som är inskrivna hos Migrationsverket registrerats som avvikna (försvunna).

För att höja kunskapen och utveckla ett samordnat och långsiktigt arbetssätt har en nationell vägledning tagits fram under ledning av Socialstyrelsen, Migrationsverket och Polismyndigheten. Länsstyrelserna, som har många års erfarenhet och kunskap inom området, har bidragit till innehållet i vägledningen.

– Det finns tecken och risksituationer som de som möter ensamkommande barn behöver känna till. Ofta finns många vuxna runt dessa barn, men det kan vara svårt att veta vilket ansvar man själv har, samt vad andra kring barnet ska göra. Syftet med den nationella vägledningen är att berörda aktörer ska få stöd i det förebyggande arbetet och snabbt agera om barnet ändå försvinner, säger Karin Eriksby som är länsstyrelsernas nationella samordnare för ensamkommande barn.

Risk att barnen utsätts för brott

En del av barnen som försvinner hittas, men andra fortsätter att vara försvunna utan att samhället vet vad som har hänt dem. Risken finns att de utsätts för brott, utnyttjanden och övergrepp. Därför är förebyggande arbete viktigt.

– Ensamkommande barn är särskilt utsatta och behöver samhällets skydd och stöd. Vi känner till att denna grupp kan vara särskilt utsatta för exploatering av olika slag på väg till och i Sverige. Det är av stor vikt att det finns vuxna runt barnet som ser till barnets bästa och behov, i familjehemmet, på HVB (hem för vård eller boende), i skolan och i vården. Tillsammans kan vi fånga upp tecken på att allt kanske inte är som det ska vara, säger Petra Héd, utvecklare vid Länsstyrelsen i Västra Götaland.

–  I vårt län finns bra stöd för dig som möter ensamkommande barn och som kanske känner oro för barnets situation och vill bolla med någon, avslutar hon.

Den nationella vägledningen finns att läsa på Socialstyrelsens webbplats Kunskapsguiden:

Nationell vägledning – motverka att ensamkommande barn försvinner, Kunskapsguiden Länk till annan webbplats.

Om länsstyrelsernas arbete med ensamkommande barn och unga:

Ensamkommande barn och unga, länsstyrelsernas gemensamma webbplats om integrationsarbete Länk till annan webbplats.

Risksituationer att uppmärksamma

Det finns vissa situationer och beteenden som kan innebära en risk för att ensamkommande barn avviker från sin placering. Det är viktigt att vara uppmärksam på om barnet

  • befinner sig i ankomstskedet, det vill säga tiden från att de anländer till Sverige tills Migrationsverket anvisat en kommun som tar över ansvaret för barnet. I detta skede kan det handla om att barnet vill till annan kommun, känner rädsla eller misstro mot myndigheter eller att barnet inte har för avsikt att söka asyl.
  • är i början av sin placering (de första månaderna).
  • vill till annan kommun där släkt, vänner eller bekanta finns.
  • vill resa vidare till ett annat land.
  • upplever problem kopplat till förhållanden på boendet.
  • verkar kontrollerad av någon som ringer ofta.
  • lämnar ofta boendet utan förklaring.
  • har hamnat i eller riskerar att hamna i missbruk eller kriminalitet.
  • misstänks vara utsatt för människohandel, exploatering eller annan brottslighet.
  • närmar sig sin 18 årsdag eller får sin ålder uppskriven av Migrationsverket.
  • har uppvisat tecken på eller uttalat rädsla för avslag och risk att utvisas.
  • har fått avslag på sin asylansökan och vill undvika utvisning.

Källa: Nationell vägledning Stöd och skydd till barn, Kunskapsguiden Länk till annan webbplats.

Mer stöd för dig som möter ensamkommande barn

Webbinarium 7 februari
Den 7 februari 2025 ordnas ett nationellt webbinarium för kommuner, regioner, myndigheter och andra organisationer som kan komma i kontakt med ensamkommande barn. Webbinariet tar avstamp i den nationella vägledningen. Länsstyrelserna samordnar webbinariet och inbjudna presentatörer är Socialstyrelsen, Migrationsverket, regionkoordinator Region Syd samt Strömsunds kommun.

Webbinarium 7 februari: Motverka att ensamkommande barn försvinner - Ny nationell vägledning Länk till annan webbplats.

Resurscentra ger stöd i arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck
I Västra Götaland finns fyra regionala resurscentra med uppdrag att ge råd och stöd i arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Regionala kommun- och myndighetsgemensamma resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck i Västra Götalands län Länk till annan webbplats.

Metodstöd i arbetet mot prostitution och människohandel
Länsstyrelsen Västra Götalands har tagit fram ett metodstöd i arbetet mot prostitution och människohandel som inom kort kompletteras med ett samtalsstöd för yrkesverksamma som möter barn och unga.

Metodstöd i arbetet mot prostitution och människohandel

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Följ oss