Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Tre områden med vildmarkskänsla blir naturreservat

Vidsträckt mosse omgiven av barrskog.

Vildmarksfaktorn är hög vid Slättfjällsmossarna - ett av tre nya naturreservat som passar den lite mer äventyrliga besökaren. Foto: Maria E Johansson, Länsstyrelsen Västra Götaland

I november har tre fina mossar i länet blivit naturreservat: Orremossarna i Dals-Eds, Våtemossen i Skövdes och Slättfjällsmossarna i Färgelandas och Melleruds kommuner. Samtliga med hög vildmarksfaktor.
– Besökare får räkna med ett stycke äventyr utan bekvämligheter, säger naturvårdshandläggare Henrik Roos.

Våtemossen ligger inte långt från Skövde tätort, men bjuder likväl på vildmarkskänsla med obanad myrmark och naturskog, gamla träd och död ved. Alltsammans mycket bra för biologisk mångfald! Till exempel för lite mer kräsna fågelarter som spillkråka, pärluggla, tjäder och järpe – det här är en bra miljö för dem. Området passar också för den mer äventyrliga frilufsaren.

– Det finns inga vandringsleder och reservatet gör verkligen skäl för sitt namn, så stövlar eller rejäla kängor på fötterna är att rekommendera, säger naturvårdshandläggare Henrik Roos, som inför reservatets bildande traskat en del i området.

Närbild på en tjädertupp i skogen. 

Tjädern trivs i naturskogen i Våtemossens naturreservat på Bilingen. Foto: Henrik Roos, Länsstyrelsen Västra Götaland

Orremossarna

I Dals-Eds kommun, en knapp mil norr om Ed och med sjön Stora Le i väster ligger Orremossarnas naturreservat. Med sina 45 hektar av artrik tallskog och våtmark är det en av flera öar av skyddad natur i landskapet. Det befintliga reservatet Stora Les branter ligger några hundra meter bort, fågelvägen. Och just fåglarna har en stor roll i det nya naturreservatet, som också det gör skäl för sitt namn.

– Orrtupparna nyttjar gärna våtmarkerna här för sitt spel under våren. Vill man beskåda orrspelet gäller det att vara ute tidiga morgnar under mars, april och maj, säger Marja Wahlberg, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen och en av dem som arbetat med ärendet.

Närbild på blommande tranbär.

Blommande tranbär i Orremossarnas reservat. Foto: Marja Wahlberg, Länsstyrelsen Västra Götaland

Orremossarnas naturreservat har kommit till efter att markägaren skickade in en frivillig anmälan om skydd av området. Länsstyrelsen utredde och kom fram till att det vore lämpligt.

– Det känns alltid lite extra kul när vi bildar reservat på initiativ av markägarna, säger Marja Wahlberg.

Slättfjällsmossarna

Slättfjällsmossarnas naturreservat, på Kroppefjäll i södra Dalsland, är hela 644 hektar.

– Det är ett ovanligt stort område för ett reservat, så det är vi glada för. Kroppefjäll är ett av landets finaste våtmarksområden och med Slättfjällsmossarna binder vi nu ihop flera naturreservat där till ett större, sammanhängande område av viktiga våtmarker, säger naturvårdshandläggare Maria Johansson.

Delar av området är idag dikat och Länsstyrelsen planerarar för åtgärder som återställer våtmarken, bromsar nedbrytningen av torv (bra för klimatet) och motverkar igenväxningen av skog. Myrarna är av stor betydelse för flera fågelarter och på våren kan man höra tjäder och orre spela. Tuvull, ängsull och blåtåtel växer i myrkanterna och smålom och trana häckar i området.

– På sensommaren och höstkanten kan besökare njuta av klockljung och ljung som blommar då, och färgar markerna i violett, säger Maria Johansson.

Blommande ljung på en mosse omgiven av skog. 

På sensommaren och höstkanten färgas marken violett av blommande klockljung och ljung i Slättfjällsmossarnas naturreservat på Kroppefjäll. Foto: Maria E Johansson, Länsstyrelsen Västra Götaland

Läs mer om de nya naturreservaten

Våtemossen

Slättfjällsmossarna

Orremossarna

Utforska gärna fler av länets över 500 naturreservat och fyra nationalparker på Länsstyrelsens webbplats

Besöksmål

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Följ oss