Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
"Vi står sida vid sida och bygger ett tryggare, rättvisare och hållbart Västra Götaland"
På torsdagen gick Länsstyrelsen och Polismyndigheten i mål med höstens uppskattade serie av delregionala träffar med fokus på lokalt brottsförebyggande arbete.
– Man får inspiration och känner sig mindre ensam, säger Johanna Winqvist brottsförebyggande strateg i Trollhättan.
Precis som i fjol arrangerade Länsstyrelsen Västra Götaland och Polismyndigheten region Väst under hösten fyra konferenser på polisområdesnivå. Syftet är att vidareutveckla det lokala brottsförebyggande arbetet. På alla årets möten sattes också särskilt fokus på länsstyrelsernas och andra myndigheters arbete mot avfallsbrottslighet.
Utmanande och avgörande tid
Länsöverdirektör Jörgen Peters beskrev under sitt avslutningstal i Göteborg vår tid som både utmanande och avgörande för framtiden.
– Brottsligheten i vårt land, och inte minst här i Västra Götaland, har nått en nivå som vi inte längre kan ignorera.
Han ser en oroande utveckling på flera fronter; välfärdsbrott, miljöbrott och en gängkriminalitet som skördar liv och sprider rädsla.
– Den organiserade brottsligheten, som ligger bakom mycket av denna problematik, är både komplex och mångfacetterad. Den kan dessutom bli systemhotande om den exempelvis filtrerar det offentliga systemet, det vill säga våra demokratiska institutioner, myndigheter och företag, sa Jörgen Peters.
Bidrar till samsyn och samverkan
På konferensen i Borås delade Tranemo och Svenljunga kommuner och Lokalpolisområde Borås med sig av sina erfarenheter av att arbeta med metodstödet kartläggning av tre våldstyper.
Rangbar Mohammad, avdelningschef på Centrum för kunskap och Säkerhet i Borås tycker att det är en viktig konferens.
– Man följer upp gemensamt och belyser det brottsförebyggande arbetet, hur det görs, vad man står inför och hur långt man kommit. En inspirerande och lärorik konferens som bidrar till mer samsyn och bättre samverkan.
Förståelse för varandra
Johanna Winqvist, brottsförebyggande strateg i Trollhättans kommun, tycker generellt sett att det alltid är bra att få träffas mellan kommungränserna.
– Man får förståelse för att man sitter med samma utmaningar och ibland olika förutsättningar. Båda kan ge samverkansmöjligheter. I likheten kan man få inspiration och känna sig mindre ensam. Sen kan vi som har mer resurser och kanske kommit längre stötta andra som har mindre.
Hon tyckte delen om hur Länsstyrelsens arbetar med avfallsbrottslighet var spännande.
– Vi fick en djupare förståelse för hur ni på Länsstyrelsen arbetar förebyggande. Sen är det ett väldigt nytt område som man inte kan så mycket om, som det är bra att kunna mer om. Det blev ett kunskapslyft, säger Johanna Winqvist från i Trollhättan, som under dagen delade med sig av sitt arbete med att förebygga välfärdsbrott.
Tack från länsöverdirektören
Länsöverdirektör Jörgen Peters ser konferenserna som en viktig del i arbetet för att möta utmaningarna. I sitt tal lyfte han möjligheterna och uppmanade till ökad samverkan:
– Låt oss fördjupa våra gemensamma plattformar där våra respektive styrkor förenas, där vi står sida vid sida och bygger ett tryggare, rättvisare och hållbart Västra Götaland. Tillsammans kan vi göra skillnad. Tack för att ni är här, för att ni bryr er, och för att ni är redo att agera.
Länsstyrelsens brottsförebyggande arbete
Länsstyrelsen har i uppdrag att stödja den regionala samordningen av det brottsförebyggande arbetet. Läs mer om Länsstyrelsens arbete:
Länsstyrelsens roll och uppdrag i det Brottsförebyggande arbetet
Länsstyrelsen arbete för att minska illegala transporter av avfall
Fyra strategier för det brottsförebyggande arbetet
Lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande trädde i kraft i juli 2023. Den anger hur det brottsförebyggande arbetet ska bedrivas, inte minst utifrån arbetet med att kartlägga den lokala brottsproblematiken. Sedan den trädde i kraft har regeringen presenterat fyra nya nationella strategier med indirekt eller direkt koppling till det brottsförebyggande området.
- En ny nationell säkerhetsstrategi
- En ny nationell strategi mot våldsbejakande extremism och terrorism
- En socialpreventiv strategi mot kriminella nätverk och annan brottslighet
- En nationell strategi mot organiserad brottslighet.
Strategierna ska inom olika områden syftar stärka samhällets motståndskraft och förmåga att förebygga och möta hot och risker.
Fyra konferenser under hösten
Länsstyrelsen Västra Götaland och Polismyndigheten region Väst har under hösten bjudit in till fyra konferenser på polisområdesnivå.
- 2 oktober i Borås, för polisområde Älvsborg, med 10 kommuner och 2 lokalpolisområden.
- 9 oktober i Trollhättan, för polisområde Fyrbodal, med 17 kommuner och 3 lokalpolisområden.
- 21 november i Skövde, för polisområde Skaraborg, med 15 kommuner och 2 lokalpolisområden
- 28 november i Göteborg, polisområde Storgöteborg, med 7 kommuner och 5 lokalpolisområden
Kontakt
-
Rickard Silva
Samordnare brottsförebyggande arbetet
Telefon 010-2244287
-
Cajsa Arcari
Brottsförebyggande samordnare
Telefon 010-2244603