Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Länets ökade elbehov lyftes i samtal med energi- och näringsministern

Länsstyrelsen och flera av regionens ledande företag var på plats på mötet med energi- och näringsminister Ebba Busch. Foto: Linnea Werlid, Västsvenska Handelskammaren
Länsstyrelsen Västra Götaland var med när energi- och näringsminister Ebba Busch i veckan mötte flera av regionens ledande företag.
– Det är mycket som händer nu i energifrågan, så det är bra att vi kan vara med i de här samtalen, säger Nardono Nimpuno, enhetschef på Länsstyrelsens klimat- och miljömålsenheten.
Ministern var på plats på Västsvenska Handelskammaren i veckan för att samtala om Sveriges utmaningar och möjligheter inom elproduktion, elnätsutbyggnad och grön omställning.
Västra Götaland är pilotlän
Som ett industritungt län med ett elbehov som förväntas fördubblas till 2030, har Västsverige en viktig roll i den gröna omställningen. Länet har ett regeringsuppdrag att ta fram en regional handlingsplan för elektrifiering och är dessutom utsett till pilotlän i arbetet.
– Vi har också en länsledning och en landshövding som är väldigt engagerad i de här frågorna, vilket gör att vi ofta blir inbjudna att delta i den här typen av sammanhang, säger Nardono Nimpuno, som var på plats tillsammans med Monique Wannding, chef för Länsstyrelsens miljöskyddsavdelning.
– Genom våra dagliga verksamheter inom främjande, miljöprövning och tillsyn arbetar vi för att ha goda kontakter med industrin. Det är tillsammans vi gör omställningen möjlig, säger Monique Wannding.
Västsvenska budskap
– Många aktörers roller förändras just nu och framtiden håller på att formas. Genom att vi bjuds in i samtalen kan vi göra viktiga inspel i den processen, säger Nardono Nimpuno.
Under samtalen lyftes att elnätens kapacitet, trots pågående utbyggnad, inte i tid kommer att kunna leverera den överföringskapacitet som omställningen kräver. Det leder till att elproduktion i länet kommer att behöva öka rejält de kommande 10 åren, samtidigt som effektbehovet säkras, för att garantera att det finns tillräcklig el där den behövs när den behövs.
”Det måste göras rätt”
– All utbyggnad kommer med olika former av målkonflikter. Därför blir det viktig att på olika sätt kunna kompensera de som drabbas, säger Nardono Nimpuno, som också betonar vikten av att fortsätta arbetet med miljömålen, för att säkra att utvecklingen sker på ett hållbart sätt.
– Det handlar om att värden i naturen långsiktigt värnas och att människor känner sig delaktiga. Det är bråttom, men det måste också göras rätt, avslutar Nardono Nimpuno.