Aktuella varningsmeddelanden i Västra Götalands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Var rädd om våra djurläkemedel

Några piller upplagda på ett blått bord

Antibiotikaresistens är ett globalt hot. För att vi ska kunna fortsätta behandla infektioner hos djur och människor måste användningen av antibiotika hanteras ansvarsfullt. Du som djurhållare kan göra mycket för att hjälpa till. Under antibiotikaveckan lanserar vi en myndighetsgemensam vägledning där du lär dig mer om regler, förvaring och hantering av djurläkemedel.

Antibiotikaresistens klassas idag som ett av de största hoten mot folkhälsan i världen. Onödig och felaktig användning eller hantering leder till att bakterier blir resistenta. Det innebär att de utvecklar motståndskraft och antibiotika blir verkningslöst. På många håll i världen är problemen med resistens stora, vilket innebär att vanliga infektioner hos djur och människor är svåra eller omöjliga att bota.

– I Sverige har vi fortfarande ett bra resistensläge tack vara ett mångårigt systematiskt arbete. Men för att behålla det goda läget krävs att vi fortsätter arbeta för att våra djur ska hålla sig friska och att antibiotika bara används när det verkligen behövs, säger Ulf Lövdahl, länsveterinär på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Vägledning för läkemedelsanvändning

I den nya vägledningen hjälper vi dig som djurhållare att använda läkemedel säkert och ansvarsfullt. Med rätt hantering kan du

  • minska risken för att bakterier blir resistenta mot antibiotika
  • förhindra att djuret får i sig läkemedel eller ämnen som kan vara skadliga
  • säkerställa att inga skadliga ämnen hamnar i livsmedel från djur som producerar mat

– Vi uppmuntrar också djurhälsopersonal och djurorganisationer att ta del av vägledningen och sprida denna viktiga information till djurägare, säger Ulf Lövdahl.

Olika regler för olika djurslag

Läkemedel är avgörande för att förebygga, bota och lindra sjukdomar hos djur och människor. Reglerna för hur läkemedel till djur får förskrivas och hanteras varierar beroende på om det gäller sällskapsdjur, tävlingsdjur eller livsmedelsproducerande djur. I vägledningen finns det tydlig information om allt detta.

Vägledningen ”Läkemedel till djur” Pdf, 735.3 kB.

Bakgrund

Vägledningen har tagits fram av länsstyrelserna i samverkan med Läkemedelsverket, Jordbruksverket, Livsmedelsverket, Sveriges veterinärmedicinska anstalt och Sveriges lantbruksuniversitet.

Sverige har en nationell samverkansfunktion för arbete mot antibiotikaresistens. I den ingår länsstyrelserna och ytterligare ett tjugotal myndigheter och organisationer inom folkhälsa, djurhälsa, livsmedel, miljö och forskning. En del av denna samverkan är kampanjen Skydda antibiotikan som genomförs årligen, samtidigt som den internationella antibiotikaveckan, World Antimicrobial Awareness Week som startar idag den 18 november 2024.

Råd till dig som är djurhållare

  • Tänker du att ditt djur behöver behandling med läkemedel? Rådgör alltid med din veterinär!
  • Följ veterinärens ordination och använd läkemedlen enligt de instruktioner du har fått.
  • Köp bara läkemedel från godkända apotek – det är bara apotek som får sälja läkemedel till djur i Sverige.
  • Ge endast antibiotika om veterinären bedömt att det behövs – onödig användning kan leda till antibiotikaresistens.
  • Förvara läkemedel utom räckhåll för barn och andra djur.
  • Lämna alltid överblivna eller utgångna läkemedel och kanyler till apoteket – aldrig i vanliga soporna. Spola inte ned läkemedel i toaletten.
  • Ge aldrig bort eller sälj läkemedel till en annan djurhållare.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Följ oss