Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Grovt gängvåld ska minska genom fokuserat samarbete

Rickard Silva, Länsstyrelsen, och Anna Pellegrini, Göteborgs stad, märker att det finns ett stort intresse från Göteborgs grannkommuner att samverka i arbetet mot det grova våldet. Foto: Petra Björnsdotter
För snart tre år sedan började Göteborgs stad arbeta enligt strategin Group Violence Intervention, GVI, för att bekämpa det grova våldet i kriminella miljöer. Strategin bygger på att samhället tillsammans fångar upp våldsdrivande individer för att erbjuda ett alternativ till kriminaliteten. Fler kommuner har visat intresse för arbetssättet och i dagarna bjöd Länsstyrelsen och Göteborgs stad in till ett gemensamt kunskapsseminarium.
– Vi ser nu att vi måste samarbeta över kommungränserna för att lyckas, och vi märker att det finns ett stort intresse från våra grannkommuner. Det känns roligt och mycket angeläget att kunna möta det behovet, säger Anna Pellegrini, projektledare och samordnare för GVI på Göteborgs stad.
Vid ett gemensamt seminarium delade Länsstyrelsen och Göteborgs stad, tillsammans med andra aktörer, med sig av lärdomar och diskuterade framtida insatser mot det grova våldet.
– Samarbete mellan olika aktörer är verkligen nyckeln, och vi arbetar för att främja kompetensutveckling över gränserna och skapa nätverk där erfarenheter kan delas. Länsstyrelsens roll är att stötta och samordna det brottsförebyggande arbetet i länet, säger Rickard Silva, samordnare för brottsförebyggande arbete på Länsstyrelsen.
Tre återkommande budskap
Group Violence Intervention (GVI), eller gruppvåldsintervention som är det svenska begreppet, bygger på ett nära samarbete mellan socialtjänst, polis, kriminalvård och civilsamhälle. Syftet är att minska det grova våldet och erbjuda ett alternativ till kriminaliteten.
GVI-strategin börjar med att våldsdrivande individer och grupperingar kartläggs. I nästa steg tar samhällets aktörer initiativ till dialog. Detta sker dels genom enskilda GVI-samtal, dels genom stormöten, så kallade call-in.
Oavsett i vilken form dialogen förs är det tre budskap som alltid upprepas från samhällets sida:
- Vi vill inte att ni ska dö och vi vill inte att ni ska döda.
- Fortsatt våldsbrottslighet kommer att få kännbara konsekvenser.
- Vi vill att ni tar emot den hjälp vi erbjuder.
Långsiktighet avgörande
Anna Pellegrini menar att det är för tidigt att dra några slutsatser kring GVI:s påverkan på våldsutvecklingen i Göteborg ännu och att det är viktigt att arbeta långsiktigt:
– Det vi vet är att GVI-budskapet är spritt bland de grupperingar som vi vill nå. Sedan maj 2023 har vi haft två stormöten och genomfört 107 enskilda GVI-samtal, säger Anna Pellegrini.
Två forskare vid Göteborgs universitet, har följt införande av GVI i Göteborg. Deras utvärdering lyfter fram hur samverkan mellan aktörerna är helt avgörande. Genom att aktörerna arbetar tillsammans kan de tydligare förmedla både allvaret i att fortsätta med det grova våldet, och möjligheten till stöd för de personer som vill förändra sina liv. Rapporten pekar också på att det är centralt att arbeta långsiktigt med GVI för att nå bestående resultat.
Om gruppvåldsintervention – GVI
Gruppvåldsintervention (GVI) är en strategi för att reducera våld i kriminella miljöer, i en specifik stad eller stadsdel, och bygger på samverkan mellan polis, kommun, kriminalvård och lokalsamhälle.
GVI har sitt ursprung i USA och står för Group Violence Intervention, som på svenska översatts till gruppvåldsvintervention. Strategin har i flera amerikanska studier visat på positiva resultat när det gäller att minska det allra grövsta våldet i kriminella miljöer. En central utgångspunkt för strategin är att majoriteten av allt grovt våld i ett samhälle kan kopplas till ett fåtal individer. För att minska våldet ska samhället rikta sina resurser mot de mest våldsdrivande individerna och de grupper som de tillhör.
Arbetet med GVI i Sverige drivs av Brottsförebyggande rådet (BRÅ) i samverkan med Polismyndigheten, Kriminalvården.
GVI - Brottsförebyggande rådet Länk till annan webbplats.
Göteborgs Stad är en av sex kommuner i Sverige som beslutat att arbeta enligt GVI-strategin. En del av kommunens insatser handlar om riktat sanktionsarbete mot de mest våldsdrivande grupperingarna. Göteborgs stads sanktioner har främst handlat om tillsyn, kontroller och avtalsuppföljningar av verksamheter kopplade till utpekade individer inom GVI.
Läs om Göteborgs stads arbete ned GVI och ta del av utvärderingsrapporten från Göteborgs universitet:
GVI Göteborg – vägra gängvåld, Göteborgs Stad Länk till annan webbplats.
Kontakt
-
Rickard Silva
Samordnare brottsförebyggande arbetet
Telefon 010-2244287
-
Cajsa Arcari
Brottsförebyggande samordnare
Telefon 010-2244603