Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Prata med Länsstyrelsen på Frihamnsdagarna
Den 29–31 augusti är Länsstyrelsen på plats på Frihamnsdagarna i Göteborg. Kom förbi och prata med oss om demokrati och hur vi tillsammans kan skapa ett hållbart Västra Götaland. Länsstyrelsen arrangerar också flera seminarier, bland annat om sambandet mellan industrins gröna omställning och tillgången till jobb i länet och om hur det är att vara ung i totalförsvaret.
Frihamnsdagarna är en demokratisk mötesplats för samhällsfrågor som demokrati, ungas inflytande, beredskap, hållbarhet, miljö och klimat. Det är tredje året i rad som Länsstyrelsen medverkar som partner till Frihamnsdagarna.
– Under Frihamnsdagarna får vi möjlighet att knyta kontakter och samtala med människor i olika åldrar och lyssna in deras frågor och funderingar kring det vi arbetar med. Vi vet till exempel att många ungdomar brukar besöka dagarna, säger Frida Holmqvist som håller samman Länsstyrelsens medverkan på Frihamnsdagarna.
Tips om krisberedskap, virtuell transpaning och samtal
Länsstyrelsen finns på plats i utställarområdet på Bananpiren i Frihamnen i Göteborg. Här får du möta flera av Länsstyrelsens medarbetare. En av dem är Anders Sandberg som ser fram emot att prata med besökarna.
– Jag skulle bli särskilt glad om jag fick frågor om vårt jämställdhetsarbete, där en del handlar om att bygga upp kunskap och metoder för att upptäcka och stoppa mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Det är frågor jag arbetar med till vardags i min roll som utvecklare på Länsstyrelsen, säger han.
Förutom spännande samtal får du som besöker Länsstyrelsens monter också tips om hur du kan stärka din krisberedskap och lära dig mer om invasiva arter och vad vi tillsammans kan göra för att stoppa spridningen. Under lördagen (31 augusti) har vi med oss medarbetare från naturum Hornborgasjön som låter dig spana på tranor genom VR-glasögon.
Digert seminarieprogram
Frihamnsdagarna erbjuder ett digert program med seminarier, panelsamtal och politiska debatter. Länsstyrelsen arrangerar fyra seminarier som alla knyter an till årets tema ”Be the change”. Ett av dessa handlar om hur unga kan bidra till att bygga upp Sveriges totalförsvar.
– Totalförsvarsplikten startar vid 16 års ålder. Det är, efter skolplikten, ett av de första ansvar som unga bär i Sverige. Att få höra vad unga har för frågor och vad de tycker och tänker om totalförsvaret ger oss som arbetar med beredskapsfrågor ytterligare perspektiv, säger Filippa Almlund, beredskapshandläggare för civilt försvar på Länsstyrelsen, som kommer att moderera panelsamtalet.
I år har Frihamnsdagarna utökats med en särskild klimatscen, där satsningen "Klimat 2030", som drivs av Länsstyrelsen och Västra Götalandsregionen, står för flera seminarier. Ett av dem med rubriken "Tiotusentals jobb står på spel med länets gröna industriomställning", där västsvenska industrirepresentanter och riksdagsledamöter möts för att diskutera varför det är viktigt att eltillförseln ökar i Västra Götaland.
Länsstyrelsens programpunkter under Frihamnsdagarna
En längre presentation av varje programpunkt hittar du på Frihamnsdagarnas webbplats. Flera av våra seminarier kommer också att livesändas, om du inte har möjlighet att vara på plats i Göteborg. Mer information via länkarna nedan.
Torsdag 29 augusti
13.20–14.00
Tiotusentals jobb står på spel med länets gröna industriomställning Länk till annan webbplats.
Representanter från industrirådet i Västra Götaland i diskussion med politiker och forskare. Vad behövs göras för att den industriella omställning och elektrifiering som pågår i länet ska kunna genomföras fullt ut?
15.20–16.00
Ungas syn på klimatfrågan Länk till annan webbplats.
Undersökningar tyder på att klimat- och miljöfrågan anses mindre viktig på högstadiet och gymnasiet än för bara några år sedan. Är det verkligen så? Samtal med representanter från politiska ungdomsförbund och ideella organisationer.
Fredag 30 augusti
10.20–11.00
Mångreligiositet och sekularitet – utmaningar och möjligheter i Västra Götaland Länk till annan webbplats.
Sverige är idag det mest sekulariserade och samtidigt det mest mångreligiösa landet i Europa. Välkommen till ett angeläget samtal mellan näringsliv, akademi, offentlig sektor och civilsamhälle.
13.00–13.40
Ung i totalförsvaret Länk till annan webbplats.
Hur är det att göra värnplikt? Varför väljer man att engagera sig i en frivilligorganisation? Här får du som är ung veta hur just du kan bidra till totalförsvaret.
Hela seminarieprogrammet för Frihamnsdagarna
Scenprogram 2024, Frihamnsdagarna Länk till annan webbplats.
Om Frihamnsdagarna
Frihamnsdagarna är en demokratisk mötesplats som är öppen för alla. Evenemanget anordnas av föreningen Frihamnsdagarna. Föreningen är partipolitiskt och religiöst obunden. Frihamnsdagarna har arrangerats sedan 2021.
Frihamnsdagarna Länk till annan webbplats.
Besöka Länsstyrelsen på Frihamnsdagarna
Tid: 29–31 augusti 2024.
Plats: Bananpiren, Frihamnen i Göteborg. Du träffar Länsstyrelsen i monter 266.
Frihamnsdagarna är gratis och öppet för alla.
OBS! Tänk på att det är ett totalt väskförbud på evenemanget. Som besökare kan du inte ta med dig någon slags väska in på området.
Mer information inför ditt besök hittar du på Frihamnsdagarnas webbplats.
För besökare, Frihamnsdagarna Länk till annan webbplats.
Möt några av oss som är med på Frihamnsdagarna
Svante Sjöstedt, klimat- och miljöenheten
Vem är du och vad gör du till vardags?
Jag heter Svante Sjöstedt och jobbar på Länsstyrelsens klimat- och miljömålsenhet. Jag arbetar framför allt med ”Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om” där vi och regionen tillsammans stöttar kommuner, företag och andra att minska sin klimatpåverkan.
Vad gör du på Frihamnsdagarna?
Klimat 2030 ordnar tre seminarier på den nya Klimatscenen. I år gör vi en extra satsning, eftersom det känns mer angeläget än någonsin tidigare.
Elektrifieringen av industrin är en historisk chans i länet, säger ni. Vad betyder det i praktiken?
Utsläppen av koldioxid från industrin i Västra Götaland är ovanligt stora och minskar ännu inte trots att de största utsläpparna tar många initiativ och investerar mycket i förnybart och cirkulärt. För att kunna ta rejäla kliv i rätt riktning krävs en drastiskt ökad tillgång till el som kan ersätta fossil energi på olika sätt. Det här gäller både för befintliga industrier och för att nya etableringar, exempelvis batterifabriker, ska bli möjliga. Det är bråttom av flera skäl. För klimatet, förstås, men också för att länet ska kunna konkurrera globalt. Vi har faktiskt en historisk chans om alla nyckelaktörer lyckas samverka på rätt sätt.
Vad händer om vi misslyckas? Med jobben? Med klimatet? Med länet? Konsekvenserna är svårbedömda, men nyligen gjordes en studie som visar att den elberoende delen av tillverkningsindustrin i länet står för 70 000 jobb. Av dessa är ungefär 10 000 hotade redan om några år – om inte mer el kommer på plats. Ytterligare 15 000 jobb är indirekt hotade om de 10 000 försvinner. Det här skulle i värsta fall kunna utveckla sig till en arbetsmarknadskris i stil med varven och textilindustrin under 1970- och 80-talet. Alltså hög arbetslöshet och utarmade orter.
Om vi istället lyckas ställa om industrin och få nya gröna jobb sker så klart det motsatta. Vi skulle till och med kunna bli ett föredöme och visa vägen som stor exportregion.
Vad hoppas du att besökarna ska ta med sig från ditt pass?
Vi hoppas besökarna får ta del av olika perspektiv från de riksdagsledamöter och industriföreträdare som står på scenen. Förhoppningsvis leder lyssnandet till både ny kunskap och nytt hopp. Sedan önskar vi naturligtvis att politikerna på scenen ska få tillräckligt med insikt och kunskap om Västsveriges situation för att kunna fatta de beslut som krävs.
Filippa Almlund, beredskapshandläggare civilt försvar
Vem är du?
Jag heter Filippa Almlund och arbetar med frågor som rör civilt försvar på Länsstyrelsen. Framför allt långsiktiga strategiska ställningstaganden och utveckling. Jag har tidigare arbetat med mänsklig säkerhet i konfliktfyllda länder som Ukraina, Afghanistan och Kirgizistan.
Vad gör du på Frihamnsdagarna?
Jag ska moderera samtalet ”Ung i totalförsvaret” fredagen den 30 augusti. Jag kommer även bemanna montern under dagen och hoppas på givande samtal om beredskap och totalförsvar.
Ni ska prata om totalförsvaret? Vad är det egentligen?
Totalförsvaret är ett samlingsbegrepp för den civila och militära delen av vårt försvar. Totalförsvaret ska vara redo att hantera olika typer av hot, men till skillnad från krisberedskapen fokuserar totalförsvar på hot av antagonistisk karaktär. Alltså att någon vill oss illa, som land och samhälle.
Vi är alla en del av att säkerställa att samhället fortsätter fungera även under störningar. Det gäller både privatpersoner och yrkesverksamma.
Ni vänder särskilt till unga människor. Varför det?
Många unga besöker Frihamnsdagarna. Då vill vi givetvis passa på och genomföra ett seminarium som lyfter frågor som unga har. Unga kommer ju i kontakt med frågor som rör totalförsvaret genom mönstring, värnplikt och ett aktivt samhällsengagemang.
Totalförsvarsplikten startar vid 16 års ålder. Det är, efter skolplikten, ett av de första ansvar som unga bär i Sverige. Att få höra vad unga tycker och tänker om frågor kring totalförsvaret ger oss som arbetar med beredskapsfrågor ytterligare perspektiv. Jag ser verkligen fram emot att få lyssna på paneldeltagarna!
Vad hoppas du att besökarna ska ta med sig från ditt pass?
Jag hoppas att samtalet kommer leda till frågor om rättigheter och skyldigheter, om vad det innebär att vara en aktiv samhällsmedborgare och om att ta sitt ansvar. Jag hoppas att det kommer väcka tankar och funderingar hos besökarna. Tankar och funderingar som i längden innebär att vi känner oss tryggare och mer förberedda inför alla möjliga typer av hot.
Fredrik Bergman, klimatstrateg
Vem är du?
Jag är klimatstrateg på Länsstyrelsen sedan hösten 2023. Här arbetar jag bland annat dels med klimat- och energifrågor på en övergripande nivå, dels med några av de nationella miljömålen. Tidigare har jag bland annat arbetat övergripande med miljöfrågor som miljöstrateg i ett par kommuner i länet.
Vad gör du på Frihamnsdagarna?
I första hand ska jag tillsammans med Göteborgsregionen (GR) arrangera ett seminarium där vi förhoppningsvis får en inblick i hur olika unga ser på klimatfrågan idag. En representant från Ungdomsbarometern kommer att presentera de senaste attitydundersökningarna. Alltså vad ungdomar tycker är viktigt och mindre viktigt, och hur de ser på olika framtidsfrågor.
Ni ska tala om ungas syn på klimatfrågan. Har unga verkligen en gemensam syn på klimatfrågan?
Nej, absolut inte. Tvärtemot vad en del kanske tror och tänker om ungas syn på klimatfrågan, såhär några år efter att Greta Thunberg och andra fick stort genomslag i media, visar undersökningar och erfarenheter att färre ungdomar idag anser att klimat och miljö är viktiga nutids- och framtidsfrågor. Det finns fortfarande en ganska stor andel unga som anser att det är viktigt, men betydligt färre än för några år sedan.
Ni ska också berätta om den senaste attitydundersökningen bland ungdomar i Västsverige. Kan du ge oss några aptitretare?
Våra ungdomar har i dessa tider av pandemi, krig, inflation, gängkriminalitet och bostadsbrist en ganska mörk bild av framtiden. Det är förstås både trist och förståeligt. Det finns ofta en låg tro till att styrande i samhället och världen ska kunna problemen. Kanske är det förklaringen till ett ökat fokus på den egna hälsan och ekonomin. Många ungdomar prioriterar idag att må bra och tjäna mycket pengar. Alltså – de tror sig ofta ha stora möjligheter att påverka sina egna liv här och nu, men svag tro på möjligheterna att påverka och förändra samhället i stort.
Vad hoppas du att besökarna ska ta med sig från ditt pass?
En ökad förståelse för varför det är svårt att generalisera om generationer i allmänhet och kanske ungdomsgenerationen Z i synnerhet. Och en insikt om att ungdomar i dag inte kan förväntas lösa till exempel klimatfrågan på egen hand. Här vilar ansvaret betydligt tyngre på äldre generationer och de som sitter på beslutsfattande positioner i samhället. Det är rimligen alla äldres ansvar att ge dagens ungdomar en mer hoppfull syn på framtiden.
Elin Strand, utvecklare mänskliga rättigheter och nationella minoriteter
Vem är du?
Jag heter Elin Strand och arbetar som utvecklare med mänskliga rättigheter och nationella minoriteter på Länsstyrelsens enhet för folkhälsa och rättighetsfrågor.
Vad gör du på Frihamnsdagarna?
Jag är med i arbetsgruppen för initiativet ”Öppet Västra Götaland”. Det är en sektoröverskridande samverkansplattform för social sammanhållning, samhällsbyggande och stärkt kunskap över religions- och organisationsgränser. I Öppet Västra Götaland ingår Länsstyrelsen, Västra Götalandsregionen, Sensus och Svenska Kyrkan. Vi ansvarar för att genomföra kunskapshöjande insatser om religion och samhälle.
Mångreligiositet och sekularitet står på programmet. Vad betyder det?
Mångreligiositet och sekularitet uppfattas ofta som varandras motsatser, men ett sekulärt samhälle är en förutsättning för mångfald. Sverige är kanske Europas mest sekulära och samtidigt mest mångreligiösa land.
Ni ska tala om utmaningar och möjligheter. Vad är utmaningarna? Och möjligheterna?
Möjligheterna är att mångreligiositet och mångkultur berikar, och kan bidra till integration när vi uppmärksammar och visar hänsyn till och tar in varandras traditioner.
Utmaningar är att det kan uppstå ett skav i mötet mellan olika traditioner. En utmaning är att motstå frestelsen till förenklade orsakssammanhang där mångreligiositet och mångfald ses som ett hinder snarare än en brygga.
Vad hoppas du att besökarna ska ta med sig från ditt pass?
Mer kunskap, stimulerad nyfikenhet, hopp om möjligheter!
Anders Sandberg, utvecklare mäns våld mot kvinnor
Vem är du?
Jag heter Anders Sandberg och arbetar som utvecklare inom jämställdhet, med fokus på arbetet mot mäns våld mot kvinnor.
Varför har du valt att stå i Länsstyrelsens monter på Frihamnsdagarna?
Jag ser fram emot att få möta människor i ett sammanhang där de kan fråga eller tycka något om Länsstyrelsen och vårt arbete.
Vilken fråga skulle du bli extra glad av att få från besökarna?
Ni arbetar visst också med jämställdhet på Länsstyrelsen, berätta gärna lite om det.
Vilken fråga är viktigast för dig på jobbet?
Vårt jämställdhetsarbete, där en del handlar om att bygga upp kunskap och metoder för att upptäcka och stoppa mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Det är frågor jag arbetar med till vardags i min roll som utvecklare på Länsstyrelsen.
Utsattheten för våld i olika former i nära relationer är ett folkhälsoproblem och det är mycket angeläget att det upptäcks och upphör. Våld mot närstående är ett brott och det orsakar stora skador för den som utsätts. Det är också ett personligt haveri för den som utövar våld.
Vad tycker du är det bästa med Frihamnsdagarna?
Kontaktytan som uppstår med våra medborgare i länet.
Vad är du mest stolt över som medarbetare på Länsstyrelsen?
Att det finns ett stort kunnande och ett stort engagemang hos dem som arbetar på Länsstyrelsen.
Yusra Moshtat, länsmiljöingenjör
Vem är du?
Jag heter Yusra Moshtat och arbetar som länsmiljöinspektör, med fokus på arbetet med att minska avfallsbrottsligheten.
Varför har du valt att stå i Länsstyrelsens monter på Frihamnsdagarna?
Jag tror att det är bästa sättet att nå ut med myndighetsinformation är det personliga mötet. Det är så allmänheten får ett ansikte på oss som myndighet. Det är så vi kan bygga en relation och ett förtroende.
Vilken fråga skulle du bli extra glad av att få från besökarna?
Om en besökare kommer till mig och frågar vad hen kan bidra med för att minska avfallsbrottslighet. Vi behöver alla hjälpas åt att komma tillrätta med avfallsbrottsligheten som växer i landet.
Vilken fråga är viktigast för dig på jobbet?
Att bekämpa avfallsbrottslighet och få kommunerna att arbeta aktiv mot denna brottslighet. Det är detta jag jobbar med på Länsstyrelsen.
Vad tycker du är det bästa med Frihamnsdagarna?
Alla kan komma dit och mötas på samma villkor. Det är en del av vår demokrati som vi ska vara rädda om.
Vad är du mest stolt över som medarbetare på Länsstyrelsen?
Den otroligt höga kompetens som finns hos våra medarbetare, och att vi på Länsstyrelsen kan påverka samhället i positiv riktning. Jag känner mig hedrad över att få jobba på medborgarnas uppdrag och för medborgarna.
Marie Hanås, webbutvecklare enheten för integrationsfrågor
Om du skulle bli riktigt glad för en fråga när du står i montern, vilken fråga skulle det vara? Varför?
Jag skulle bli glad om jag får en fråga jag kan svara på. Länsstyrelsen har ju så oerhört många uppdrag inom så många områden, att chansen att jag kommer kunna svara bra på någon fråga känns ganska liten. Men det är ju kul att resonera och ta reda på svaret tillsammans också!
Vilken fråga är viktigast för dig på jobbet?
Att det demokratiska systemet blir tillgängligt för alla – och det är ju Frihamnsdagarna en viktig pusselbit i.
Varför just den frågan?
En väl fungerande demokrati, där ingen känner sig exkluderad och alla känner att de har möjlighet att påverka och bidra, är väl knäckfrågan – löser vi den, löser vi många andra problem på köpet.
Vad är du mest stolt över som medarbetare på Länsstyrelsen?
Att vara en liten kugge i den stora statsapparaten.
Malin Herin, naturumföreståndare Hornborgasjön
Varför har du anmält dig till att stå i montern?
Det är alltid spännande att möta nya människor och få möjlighet att berätta om Hornborgasjön.
Om du skulle bli riktigt glad för en fråga när du står i montern, vilken fråga skulle det vara? Varför?
Vad är det som är så speciellt med Hornborgasjön? Det finns så mycket intressant att berätta!
Vilken fråga är viktigast för dig på jobbet?
Att nå ut med kunskap om naturen och vårt samspel med den.
Varför just den frågan?
För att kunskap är viktigt för att kunna göra rätt val för klimatet och den biologiska mångfalden.
Vad är du mest stolt över som medarbetare på Länsstyrelsen?
Att det finns så mycket kompetens inom så många olika områden!