Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ingen oro för utsläpp med anledning av skyfallet vid E45

Väg E45 där vägen är skadad på vänster sida.

Foto: Trafikverket

En knapp vecka efter skyfallet, som ledde till stora skador på E45, kan Länsstyrelsen Västra Götaland konstatera att händelsen inte tycks ha orsakat några betydande utsläpp eller långsiktiga skador på miljön.

En händelse som den som inträffade på E45 under söndagens kraftiga skyfall klassas som allvarlig kris. Då ansvarar Länsstyrelsen för att upprätta en aktuell lägesbild med riskbedömning. Kommunen och Länsstyrelsen har i den här händelsen samarbetat för att bedöma risker för miljön.

Platsen där händelsen inträffade är skyddsområde för vattentäkt och vid skyfall riskerar föroreningar sköljas ut från marken. Om det finns fordon i det översvämmade området kan de läcka ut föroreningar till vattnet. Föroreningar från vägbanan, vägbanken och diken kan också spridas i samband med skyfallet. Vattendrag kan skadas och ändra sitt lopp i samband med höga flöden.

Försumbar inverkan på Göta älv

Den lägesbild som Länsstyrelsen gjort visar att det i nuläget inte finns något som tyder på att händelsen vid E45 har orsakat någon betydande påverkan på miljön, eller orsakat utsläpp som kan påverka människors hälsa. Händelsen har haft en försumbar inverkan på vattenkvaliteten i Göta älv och det inte finns någon anledning till oro för dricksvattnet.

Om någon mindre förorening skulle ha nått ut i Göta älv gör det mycket stora flödet i älven vid tillfället att en förorening späds ut mycket och påverkan blir kortvarig. Kommunernas vattenverk kontrollerar löpande vattenkvaliteten, och vattnet renas innan det förs vidare till konsumenterna.

Goda förutsättningar att återställa bäckar och diken

Länsstyrelsen bedömer också att förutsättningarna för återställning av bäckar, kulvertar och diken som har påverkats av skyfallet, bör vara goda. Man väntar sig ingen långsiktig negativ påverkan på naturmiljön.

Vem gör vad?

Kommunen och Länsstyrelsen är tillsynsmyndigheter för olika miljöfrågor och ansvarar för olika saker. Kommunen har oftast tillsyn av utsläpp av föroreningar, dagvatten och förorenade markområden. Länsstyrelsen har tillsyn över så kallade vattenverksamheter, till exempel grävning och anläggning av kulvertar i vattenområden samt dikning. Räddningstjänsten kan i samband med själva räddningsinsatsen vidta akuta miljöskyddsåtgärder.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Följ oss