Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Kungen återinvigde E6 Stenungsund

Kungen tillsammans med länsöverdirektör Jörgen Peters

Kungen tillsammans med länsöverdirektör Jörgen Peters. Foto: Daniel Falk, Trafikverket

Drygt nio månader efter skredet den 23 september är E6 nu färdigbyggd och öppnar för trafik igen.
– En stor eloge till Trafikverket som nu, till och med tidigare än beräknat, kan öppna E 6 förbi Stenungsund för genomfartstrafik. En bra infrastruktur i länet och landet är av största vikt, säger Jörgen Peters, länsöverdirektör på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Morgonen den 5 juli släpps trafik på och vägen har därmed åter samma kapacitet för trafik som innan skredet inträffade. Samtliga av- och påfarter som påverkats av skredet öppnar samtidigt.

Det här gör naturligtvis livet betydligt enklare. Inte minst för alla som bor i Stenungsund.

– Att E6 återigen blir farbar innebär en stor lättnad för hela vår kommun. Sedan skredet har ett stort tålamod krävts av kommunens invånare, näringsidkare och besökare. Jag gläds också åt att vi framöver slipper den hårda belastningen på omledningsvägarna och att de boende längs dessa vägar kan återgå till en normal vardag, säger Maria Jonsson, kommundirektör.

Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf hyllade arbetet i alla dess delar.

– Alldeles speciellt att få återinviga den här viktiga vägen. Det är en livsnerv som förbinder oss med våra grannar och som skapar gemenskap. Jordskredet påminner oss om hur viktigt det är med stabil infrastruktur. Ett hårt arbete, samarbete mellan många aktörer har krävts. Vill tacka alla som varit involverade i återuppbyggnaden. Tillsammans behöver vi fortsätta skapa en gemensam hållbar framtid, sa han.

Länsstyrelsen samverkar med berörda aktörer och bidrar med stöd, expertis och resurser som rör bland annat vatten, miljöskydd och planbestämmelser.

– Händelsen med skredet på E6 har bekräftat hur viktigt det är med samverkan och samarbete berörda aktörer emellan. Vi har verkligen visat att vi tillsammans kan hantera en allvarlig kris och dess efterverkningar på ett effektivt och ändamålsenligt, säger länsöverdirektör Jörgen Peters.

Jörgen Peters, länsöverdirektör, Länsstyrelsen Västra Götaland. Foto: Anders Rudäng

Maria Jonsson, kommundirektör Stenungsunds kommun. Foto: Stenungsunds kommun

Roberto Maiorana, generaldirektör Trafikverket. Foto: Elin Gårdestig

Klicka på bilderna för mer högupplösta bilder.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss