Risk för skogsbrand i Västra Götalands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Uppskattad breddning av kontakten med omvärlden

Landshövding Sten Tolgfors pratar inför deltagare i konsulära kåren inne på residenset i Göteborg. Foto: Mikael Appelqvist

Landshövding Sten Tolgfors gav en uppdatering om läget i vår del av landet. Foto: Mikael Appelqvist

I veckan som gick var för första gången fyra landshövdingar på plats när den västsvenska konsulära kåren samlades i residenset för att få en uppdatering av läget i vår del av Sverige.
– Det här är ett viktigt fönster mellan Sverige och världen, ett fönster vi nu breddat väsentligt, säger Sten Tolgfors, landshövding Västra Götalands län.

Västsvenska konsulära kåren består av närmare 50 personer, som representerar 39 länder. Drygt trettio av dem hade möjlighet att komma till torsdagens träff, som är ett årligt återkommande arrangemang, i samband med konsulära kårens årsmöte.

Nytt för i år var att landshövdingarna från fyra västsvenska län var på plats; Västra Götalands, Hallands, Jönköpings och Värmlands län. Många konsuler täcker nämligen in ett större distrikt än Västra Götalands län och det finns även några konsulat i grannlänen som ingår i den västsvenska konsulära kåren.

Det var en uppskattad nyordning.

– Det är väldigt bra att även vi lite mindre län får se bredden och höra om hur man arbetar på ett sätt som vi inte gör annars. Man får mycket inspiration, sa landshövdingen i Jönköpings län Brittis Benzler.

Hon får medhåll av norske konsuln Jan Andréasson, som tycker att initiativet med att bjuda in fler landshövdingar till den årliga träffen är väldigt bra.

– Det är jätteroligt. Jag haft det här uppdraget i 16 år och det har aldrig hänt förut. Jag har träffat landshövdingarna i helt norska sammanhang, men inte samlat så här, säger han och påpekar att det är viktigt åt båda hållen.

– Det är viktigt för alla konsuler att känna till att det finns fler län i området, men också för landshövdingarna att förstå att de kan nå ut via konsulaten.

Gruppbild på fyra landshövdingar, tre män och en kvinna. Foto: Anders Rudäng.

Nytt för i år var att landshövdingarna från fyra västsvenska län var på plats. På bilden Anders Thornberg, landshövding i Hallands län, Georg Andrén, landshövding i Värmlands län, Sten Tolgfors, landshövding i Västra Götalands län och Brittis Bentzel, landshövding i Jönköpings län. Foto: Anders Rudäng

Guide för officiella besök

Förutom de presentationer som landshövdingarna höll om sina län fick konsulerna en presentation av Utrikesdepartementets protokoll och det arbete som pågår där. Dessutom presenterades den guide för officiella besök som Länsstyrelsen tagit fram tillsammans med Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen, för att möjliggöra intressanta och relevanta agendor för officiella besök i länet. Guiden ska ge alla officiella delegationer som vill besöka Västsverige ett bredare perspektiv än bara Göteborg och samtidigt fungera i ofta pressade besöksprogram.

Efter ett intensivt program avslutades träffen med en middag.

– Det är bara några enstaka av konsulerna som får betalt för sina konsulära insatser. De flesta gör det som ett helt oavlönat hedersuppdrag vid sidan av sitt ordinarie arbete. Därför värdesätter vi verkligen den här gruppen och de relationer vi har till dem. Det känns viktigt att uppmärksamma dem, säger Mikael Appelqvist, utredare och protokollansvarig på Länsstyrelsen Västra Götaland.

– Kåren består av personer som är viktiga för relationerna mellan Västra Sverige och omvärlden, säger Landshövding Sten Tolgfors.

Gruppbild på deltagare på mötet med konsulära kåren. Foto: Anders Rudäng

Förutom konsulära kåren och representanter från de fyra länsstyrelserna i Västra Götaland, Jönköping, Värmland och Halland var företrädare för Chalmers, Universitetet, Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad på plats i residenset. Foto: Anders Rudäng

39 länder är representerade genom den västsvenska konsulära kåren

Belgien, Chile, Danmark, Ecuador, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Japan, Kanada, Kazakstan, Kina, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Mexiko, Moldavien, Nederländerna, Nordmakedonien, Norge, Peru, Polen, Schweiz, Seychellerna, Slovakien, Spanien, Sri Lanka, Storbritannien, Sydkorea, Thailand, Tyskland, Ukraina, Ungern och Österrike

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss