Snöfall i Västra Götalands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nytt material ska hjälpa tonårsföräldrar att prata om lustgas

Broschyrer om lustgas på olika språk.

Länsstyrelserna har tagit fram ett material om lustgas som riktar sig till tonårsföräldrar. Syftet är att skapa kännedom om riskerna med att använda lustgas som berusningsmedel och vad man som tonårsförälder och viktig vuxen kan göra.

På senare år har det blivit vanligare att unga använder lustgas. Därför finns det ett stort behov av att informera vuxna i ungas närhet om riskerna – och vad man som viktig vuxen kan göra. I en undersökning från 2022 svarade 17 procent av eleverna i gymnasiets årskurs 2 i Västra Götaland att de använt lustgas.

Materialet innehåller kunskapsbaserad information som kan användas i mötet med föräldrar och andra viktiga vuxna i barn och ungas närhet. Materialet kan användas av exempelvis skola, socialtjänst, föräldraskapsstödjare, föreningar med flera.

Använder din tonåring lustgas – Broschyr (lansstyrelsen.se) Länk till annan webbplats.

Fakta om lustgas i Västra Götaland

Användningen av lustgas som berusningsmedel har blivit vanligare bland ungdomar och unga vuxna. I CAN:s skolundersökning i Västra Götaland från 2022 svarade 6 procent eleverna i årskurs nio och 17 procent av eleverna i årskurs två på gymnasiet att de använt lustgas. Lustgas kan verka ofarligt, men det stämmer inte. Den som använder lustgas i berusningssyfte riskerar allvarliga skador på nervsystemet och hjärnan.

Olika språk

Materialet finns också på olika språk på Länsstyrelsens webbsida om ANDTS:

ANDTS-samordning | Länsstyrelsen Västra Götaland (lansstyrelsen.se) Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss