Aktuella varningsmeddelanden i Västra Götalands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Prestigelöst mötesforum gav mersmak

En sal med kristallkronor i taket, stor öppen spis och runda bord med middagsgäster. En av gästerna står upp och talar i en mikrofon.

Landshövding StenTolgfors samlade unga entreprenörer och erfarna företagsledare på residenset i Göteborg.

Energin var hög och prestigen låg när landshövding Sten Tolgfors samlade unga entreprenörer och erfarna företagsledare på residenset. Initiativet togs för att se om man genom att skapa en mötesplats kan underlätta för framtidens krafter i näringslivet.

– Jag hade nog kunnat stanna flera timmar till. Hann inte prata med mer än en tredjedel. Det gav väldigt mycket, inspiration och kontaktnät och inte bara med seniorer, sa Ebba Sandbecker, en av de unga entreprenörerna på plats.

Hon fick medhåll från andra unga entreprenörer, som beskrev hur de inte bara fann stöd hos dem som varit med längre utan även hos varandra.

Sten Tolgfors håller tal inför en grupp gäster i en sal på residenset med kristallkrona i taket.

Sten Tolgfors hälsade välkommen till residenset.

Landshövding Sten Tolgfors var väldigt nöjd med kvällen och alla deltagares engagemang.

– De seniora företagsledarna visade stor generositet och delade med sig av sina insikter om entreprenörskap och ledarskap. De unga entreprenörerna delade med sig av unika idéer, innovation och framåtanda. Tillsammans gav det fantastiska samtal om ledarskap, företagsutveckling och dynamiken i Göteborg och länet, säger Sten Tolgfors som fascinerades av att se hur entreprenörsandan var gemensam för alla som var med under kvällen.

– Samtalen ville inte ta slut och kvällen var för kort, kort sagt en enastående upplevelse att vara med om.

Företagsledaren Carl Bennet sa efter kvällen att han tycker det vore klokt att detta bli en sammankomst som sker regelbundet.

– Det behövs ett utbyte av kunskap, om till exempel marknader och finansiering.

Läs mer om vad några av de unga entreprenörerna tar med sig i sitt fortsatta entreprenörskap.

Unga entreprenörer om mötet på residenset

22 unga entreprenörer var på plats vid arrangemanget på residenset. Här kan du läsa vad några av dem tar med sig i sitt fortsatta entreprenörskap.

Ebba Sandbecker

Business Developer på LayerLogic

Porträttbild på Ebba Sandbecker


Det var någon av företagsledarna som pratade om både mod och risk, att våga chansa och att göra det i lägen när man tror att det kan ge en fördel. Det tar jag med mig.

Sen tar jag med mig vikten av att bygga ett bra team omkring sig och jobba med tillit, att omge sig med människor man kan lita på och våga kasta sig ut i det.

Det kan tyckas som självklarheter, men man behöver få höra det ibland. Och det gav effekt att det var just de till synes ”enkla grejerna” som flera av företagsledarna lyfte.

Jag hade nog kunnat stanna flera timmar till. Hann inte prata med mer än en tredjedel. Det gav väldigt mycket att se människorna bakom dessa coola karriärer. Den här kvällen gav väldigt mycket. Inspiration, men också kontaktnät – och då inte bara med seniorer.

Lee Johannisson

Medgrundare av iTrack Reading

Porträttbild på Lee Johannisson


Det som verkligen satte sig för mig, var vikten av att ha rätt människor omkring sig. Det behöver inte betyda människor som är lika dig själv, utan kanske tvärtom.

Jag tar också med mig orden om att våga. Man ska vara vaksam och inte göra något dumt, men man ska våga ta risker och göra det när konkurrenterna inte gör det. Det är så man kommer framåt.

Jag uppskattar att kvällen inte handlade om att pitcha in sig själv, utan att vi berättade och lärde av varandra. Det satte sig, det Sten sa, att det skulle vara prestigelöst. När du, som ung entreprenör, sitter i ett rum med väldigt många lyckade entreprenörer, kan vara svårt att ta sin plats. Men det var bekvämt.

Jag hoppas att det blir flera gånger. Tror många skulle uppskatta det.


Zaid Saeed

VD och Medgrundare av SCALINQ

Porträttbild på  Zaid Saeed


Jag tar med mig att det inte finns ett enhetligt sätt att se entreprenörskap på. Vi inspireras och tar lärdomar, men var och ens resa är unik. Det finns ingen mall eller tumregel för hur man ska lyckas, det får en definiera i sin respektive kontext och på sitt eget sätt.

Jag fick också insikten av vikten att mer aktivt dela med sig av fallgropar och lärdomar. Du behöver inte nå en viss punkt i karriären för att dina erfarenheter skall vara värdefulla för någon annan.

Också att en pay it forward-attityd är otroligt uppskattad och alltid bör prioriteras. De seniora entreprenörerna hade verkligen den attityden, de ville gärna hjälpa till villkorslöst.

Hela kvällen vittnade om denna villkorslösa stöttning, dels entreprenörer emellan, men också generellt. När man ser att man kan hjälpa så gör man det, tar kontakt. Det blev en väldigt bra energi och var väldigt mycket ödmjukhet.

 

Läs mer om vad några av de erfarna företagsledarna tog med sig och vad de tycker är viktigt för att fånga upp och stötta unga entreprenörer.

Seniora röster om mötet med entreprenörerna

En handfull erfarna företagsledare var med vid arrangemanget på residenset. Här berättar några av dem vad de tog med sig från kvällen och vad de tycker är viktigt för att fånga upp och stötta unga entreprenörer

Stefan Bengtsson

Strategic fundraising director vid Stiftelsen Chalmers tekniska högskola

Porträttbild på Stefan Bengtsson


Vad tog du med dig från kvällen?

Jag tog med mig att det var ett oerhört positivt möte, fyllt av energi på grund av mixen av människor, fantastiska människor. Sen lärde jag mig en hel del om några av bolagen.

Vad är viktigt för att fånga upp och stötta unga entreprenörer?

Vilket samhälle som helst som vill vara framgångsrikt behöver stötta människor med idéer. Det är på det sättet förnyelse sker. Vi behöver hjälpa till att bygga det ekosystem de behöver för att växa, ett ekosystem av nätverk, finansieringsmöjligheter och andra viktiga delar.

Den här typen av möten kan absolut vara ett verktyg i det arbetet. Behöver fundera på hur man gör detta lite återkommande.

Jessica Span

VD Volvo Cars

Porträttbild på Jessica Span.


Vad tog du med dig från kvällen?

Jag tar med mig att det var otroligt hög nivå på de unga entreprenörernas arbete. Det var en kombination av forskningsidéer och kommersialisering där båda delarna var på en mycket hög nivå.

Vad är viktigt för att fånga upp och stötta unga entreprenörer?

Det jag hörde under kvällen var behovet av att ha någon att bolla med när man skalar upp. Det kan stora bolag hjälpa till med, hur man tar ett fyrapersonersbolag till ett med 40 personer, hur man går från lågskaligt till något större.

Carl Bennet

Huvudägare och styrelseordförande i Getinge, Lifco och Elanders

Porträttbild på Carl Bennet


Vad tog du med dig från kvällen?

Det var en kväll fylld av insikt och kunskap, en kväll som möjliggjorde kontakt över branschgränser och olika typer av företag. Som företagare behöver man prova sina idéer och höra hur andra tänker kring ett läge man befinner sig i. Ibland har man också relationer som gör att man som kan öppna dörrar för de som är mer i början av sin bana.

Vad är viktigt för att fånga upp och stötta unga entreprenörer?

Det behövs ett utbyte av kunskap, om till exempel marknader och finansiering. Det är väldigt viktigt att man är ute i god tid när man ska arbeta med nya marknader, som alla kräver olika tillstånd. Det finns många olika regulativa krav i både Europa och USA. Genom utbyte av kunskap kan man få veta hur andra tagit sig igenom olika processer som krävs för att komma in på en marknad.

Jag tycker det är klokt att låta detta bli en sammankomst som sker regelbundet och där man tar hand om nya företag.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss