Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Idag flaggar vi för samernas nationaldag

Bild på den samiska flaggan mot en blå himmel.

Den samiska flaggan. Cirkeln är en symbol för både solen och månen. Solringen är röd och månringen är blå. Flaggans färger, röd, blå, grön och gul kommer från den traditionella samiska dräkten, kolten. Foto: Unsplash

Idag den 6 februari hissar vi den samiska flaggan vid Länsstyrelsens kontor i Vänersborg, Mariestad och Göteborg. Nationaldagen firas till minne av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917.

Samernas nationaldag är gemensam för hela Sápmi som geografiskt sträcker sig över Norge, Sverige, Finlands och Rysslands statsgränser. Sedan 1999 utgör det samiska folket tillsammans med judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar Sveriges fem erkända nationella minoriteter.

Samerna har även status som urfolk, vilket ger samerna ett mer långtgående skydd jämfört med de övriga erkända minoriteterna i Sverige framför allt när det gäller rätten till självbestämmande.

Länsstyrelsens uppdrag

Den nationella minoritetspolitiken har tre huvudområden som handlar om att främja språk och kultur, stärka minoriteternas inflytande och egenmakt samt motverka diskriminering.

– Länsstyrelserna har tillsammans med andra statliga myndigheter, kommuner och regioner i uppdrag att genomföra regeringens minoritetspolitik, berättar Timmy Jensen, utvecklare för arbetet med nationella minoriteter och mänskliga rättigheter på Länsstyrelsen. Att stärka skyddet av de nationella minoriteterna är en del av Sveriges arbete med att värna om de mänskliga rättigheterna.

Sameföreningen i Göteborg ingår i det regionala samråd för nationella minoriteter där Länsstyrelsen ingår.

Läs mer om Länsstyrelsens uppdrag

Nationella minoriteter och minoritetsspråk

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss