Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Samling för demokrati till minne av Förintelsens offer

Den 27 januari uppmärksammas Förintelsens minnesdag. Med anledning av den arrangeras, sedan snart 25 år, minnesstunden Samling för demokrati. Länsstyrelsen är en av flera arrangörer och minnesstunden har spelats in för att kunna ses i efterhand.

Minnesstunden spelades in i Göteborgs Universitets lokaler, där Malin Broberg, rektor för Göteborgs Universitet, inledde med att lyfta vikten av att aldrig glömma.

– Minnena bleknar för oss som inte har egna erfarenheter, men vi behöver fortsätta minnas tillsammans och fortsätta förhindra alla typer av grymheter och kränkningar som sätter spår i generationer.

Maria Arnholm, landshövding i Kronobergs län, berättade därefter om de förslag hon varit med att ta fram i rollen som särskild utredare i utredningen om en strategi för att stärka judiskt liv i Sverige.

Berith Kalander gav röst till sin mamma Hanna Brzezinska, ett av alla romska barn som fick uppleva nazismens ondska.

”De som sköt min familj gick därifrån småpratande för att söka för fler människor som hade fel ras och skulle gå samma öde till mötes som min familj.”

”Jag insåg att det enda som hjälpte var att kasta bort sina känslor.”

”Vi som var här, var här av samma anledning, vi hade inte rätt att kalla oss människor.”

Hannas barnbarn Mattias Kalander berättade om vad det innebär att vara barnbarn till en överlevare och hur man kan påverkas av en historisk händelse som man aldrig har upplevt. Han avslutade med att spela det egenkomponerade pianostycket ”Sörj inte lidandet, välkomna livet”.

Judisk musik med Heather Levenstein, Bernt Wilhelmsson och Max Åkervall ramade in pausen, som följdes av vittnesmål från Elisabeth Fogel, andra generationens överlevare.

Hon berättade om otänkbara öden som drabbade judarna i Ungern, bland dem hennes föräldrar. Arbetsläger som visade sig vara något helt annat och inkallelser till armén som ledde till en plats i slavkompani.

– Vi väntar oss att det ska bli bra, möjligen besvärligt, ytterst sällan väntar vi oss att det värsta ska hända. Vi väntar oss aldrig det otänkbara.

Med sina föräldrars röster i sig avslutade hon med att rekommendera ”ett stort mått allvar och en tesked hopp”.

Från projektet Unga röster visades två kortfilmer om judisk och romsk identitet, kommenterade av Salomon Brygger och Valeria Redjepagic. De fick frågan om sitt val att vara öppen med sin identitet.

– Jag är stolt över att vara jude, jag är stolt över att vara mig själv och jag vill synas, sa Salomon Brygger.

– Jag har tagit ett aktivt val att vara öppen med mitt ursprung, men rädslan för att bli utsatta göra att många andra inte vågar vara öppna med att de är romer, sa Valeria Redjepagic.

Minnesstunden, avslutades med tal av landshövding Sten Tolgfors.

Han talade om mod och vikten av varje enskild människas agerande. Han tog upp demokratins tillbakagång i världen, där vi i dag (enligt forskning på Göteborgs universitet) globalt är tillbaka på 1986 års nivåer.

– Mer än 70 procent av världens befolkning lever i dag i autokratier. Censuren av media ökar, den akademiska friheten minskar, yttrandefriheten och mötesfriheten inskränks. Sanningen relativiseras och grupper ställs inte sällan mot varandra, sa Sten Tolgfors och uppmanade oss alla att stå upp för de demokratiska värdena.

– Vi behöver inte ha samma åsikter eller ideologi – men vi behöver värna demokratin och vi behöver sträva efter sanning som grund för det offentliga samtalet.

Han konstaterade att allt färre människor med personliga erfarenheter av Förintelsen finns kvar i livet.

– När de sista överlevarna lämnar oss ligger det på oss att förvalta och föra vidare kunskapen om detta och andra brott mot mänskligheten. Därför är jag glad över att vi idag haft flera föreläsningar på temat ”överlevare”. Det är oerhört viktigt att vi inte glömmer – eller låter glömma eller förvränga historien – att vi inte slutar lära oss av våra misstag, sa Sten Tolgfors.

På plats för att ta del av minnesstunden var särskilt inbjudna och andra från skolor, kommun, region, universitet och civilsamhälle.

Se minnesstunden i sin helhet Länk till annan webbplats.

Fakta:

  • Den 27 januari är officiell minnesdag för Förintelsen. Dagen har valts på grund av att Auschwitz befriades det datumet år 1945.
  • I samband med det arrangerar Länsstyrelsen i Västra Götalands län, Göteborgs universitet, Göteborgs Stad, Göteborgs Stads råd för den nationella minoriteten romer och Judiska församlingen i Göteborg ”Samling för demokrati – en minnesstund för demokrati och mänskliga rättigheter, mot nazism och politiskt våld”.
  • Minnesstunden genomfördes första gången i Göteborg år 2000.
  • I år inföll 27 januari på en lördag därför hålls Samling för demokrati på fredagen den 26 januari.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss