Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Landshövdingen skriver till regeringen om vattenkraftens miljöprövning

En förlängning av pausen skulle möjliggöra fortsatta analyser och besked, skriver Sten Tolgfors. Bilden visar ett av länets vattenkraftverk. Foto: Länsstyrelsen Västra Götaland.

En förlängning av pausen skulle möjliggöra fortsatta analyser och besked, skriver Sten Tolgfors. Bilden visar ett av länets vattenkraftverk. Foto: Länsstyrelsen Västra Götaland.

I förra veckan skickade landshövding Sten Tolgfors brev till energi- och näringsdepartementet om den nationella planen för att förse vattenkraftverk med moderna miljövillkor, NAP. Han lyfte behovet av ytterligare kunskapsunderlag och vägledning inför den fortsatta processen.

Regeringen beslutade förra hösten att pausa tidplanen för vattenkraftens miljöprövning under ett år. När prövningarna återupptas i början av 2024 står Gullspångsälven först på tur. Här finns ett av Västra Götalands viktigaste vattenkraftverk och även stora naturvärden som är skyddade enligt Natura 2000.

En förlängning av pausen skulle möjliggöra fortsatta analyser och besked, inför förestående beslut om normer och domstolsprövning, skriver landshövding Sten Tolgfors.

Han pekar i brevet också på behovet av att regionalt kunna optimera vattenresursen för både elproduktion och vattenmiljö och att det skulle vara positivt med en transparent modell som väger in vattenkraftens regionala förmåga och reglerbehov på olika platser.

Brevet adresserades till statssekreterarna Daniel Liljeberg, statssekreterare hos energi- och näringsminister Ebba Busch och Daniel Westlén, statssekreterare hos klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Skrivelsen Vattenkraft och elproduktion i Västra Götalands län (pdf) Pdf, 162.8 kB.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss