Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Hasselblad Award Seminar - Sanning i en ny tid

Bildmontage av Hasselblad Award Seminar 2023. 

På torsdag den 12 oktober klockan 14.30, arrangerar Länsstyrelsen Västra Götaland tillsammans med Hasselbladstiftelsen, ett första Hasselblad Award Seminar. Företrädare för vetenskapen, filosofin och de fria konsterna har bjudits in för att resonera kring vad sanning egentligen är, i en tid där det relativa tar alltmer plats och där tekniken suddar gränser kring vad som är verkligt.

Det är ett seminarium om sanning, där ingen gör anspråk på att ha den fulla sanningen, säger landshövding Sten Tolgfors. Man tror det man ser – men om man inte längre kan tro på det man ser, vad gör det med demokratin? Vad händer med tilliten i samhället i en tid av artificiell intelligens och deep fakes? Vad händer med demokratins funktion om fakta ersätts av alternativa sanningar – att sant anses vara det som gynnar aktörers egna intressen.

Sten Tolgfors inledningstalar på temat Truth or reality. Efter det följer tre föreläsningar och en paneldebatt.

Teach us to outgrow our madness - Alfredo Jaar, vinnare av Hasselbladspriset 2020
Truth and madness - Susanne Wigorts Yngvesson, etikprofessor vid Enskilda högskolan i Stockholm
AI - fake or real - Fredrik Heintz, professor vid institutionen för datavetenskap på Linköpings universitet

Hasselbladspriset är världens främsta utmärkelse inom fotografi och delas ut till årets pristagare, den amerikanska fotografen Carrie Mae Weems, vid en prisceremoni den 13 oktober. Med Hasselblad Award Seminar vill Länsstyrelsen tillsammans med Hasselbladstiftelsen fånga viktiga samhällsfrågor med koppling till fotokonsten.

Vi har regeringens uppdrag att arbeta för en levande och uthållig demokrati som kännetecknas av delaktighet. Jag är därför väldigt glad att kunna lyfta brännande frågor med bäring på demokrati för en bred publik, och samtidigt bidra till att stärka ett viktigt pris inom de fria konsterna, säger landshövding Sten Tolgfors. Ambitionen är att detta blir ett årligen återkommande arrangemang för viktiga demokratifrågor.

Seminariet är på engelska och hålls fysiskt i Länsstyrelsens lokaler för inbjudna gäster, men sänds samtidigt på webben, så att alla som är intresserade kan ta del av en angelägen diskussion i vår tid.

Ta del av seminariet den 12 oktober via MediaFlow (mediaflow.com) Länk till annan webbplats.

Om Hasselbladspriset (hasselbladfoundation.org) Länk till annan webbplats.

Om årets pristagare Carrie Mae Weems (hasselbladfoundation.org) Länk till annan webbplats.

Det finns möjlighet till intervju med seminariedeltagarna efter seminariet.

Alfredo Jaars föreläsning spelades inte in och är därför inte en del av webbsändningen.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss