Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Tre entreprenörer blir Årets Nybyggare i väst

Pristagarna står håller sina diplom och blommor. I bakgrunden en förgylld ljuskrona och ett fönster.

Karol Kaniuk, grundare av Sunroof, Tekla Acs, Aim Apparel och Stefan Trailovic, Queenslab har utsetts till Årets Nybyggare 2023 i Västsverige. Foto: Anders Rudäng

Stefan Trailovic, QueensLab, Tekla Acs, aim’n, och Lech Kaniuk, Sunroof, har utsetts till Årets Nybyggare 2023 i Västsverige. Priset ges till framgångsrika företagare med utländsk bakgrund.

Priset delas ut i kategorierna Årets Unga Pionjär, Årets Pionjär och Årets Nystart. De tre entreprenörerna går nu vidare till riksfinalen den 21 oktober, där pristagarna hyllas av prisets beskyddare H.M. Konung Carl XVI Gustaf.

Stiftelsen IFS är initiativtagare till Årets Nybyggare och samarbetar i väst med Länsstyrelsen Västra Götaland, Almi Väst och SEB.

Genom att lyfta fram framgångsrika entreprenörer i Årets Nybyggare hoppas vi inspirera fler med utländsk bakgrund att ta steget och starta egna företag. Detta är ett av Almis fokusområden där vi kan bidra med affärsutveckling och finansiering, säger Christina Gehrke, tillträdande vd i Almi Väst.

De nominerade i Årets nybyggare är viktiga förebilder. Vi på Länsstyrelsen är glada att vara en del av arrangemanget som visar hur etableringen av nyanlända kan främja innovation och regional utveckling i länet, säger landshövding Sten Tolgfors.

Pristagarna

Årets Unga Pionjär: Stefan Trailovic, QueensLab, Göteborg
QueensLab är ett tech- och designkonsultbolag som skapar affärsvärde genom att kombinera tech och design med innovation och affär, och kan hjälpa kunder i hela världen från kontoren i Göteborg, Stockholm, Lissabon och Japan.

Home (queenslab.co) Länk till annan webbplats.

Juryns motivering: Stefan har byggt ett företag som hjälper stora som små varumärken att innovera digitalt. Med fokus på mål och rätt känsla har han genomfört en internationell tillväxtresa kantad av inspiration och välbefinnande.

Årets Pionjär: Tekla Acs, Aim Apparel, Halmstad
aim'n skapar tränings- och lifestylekläder som är “en fusion of fashion and function”. Företaget har butiker i Sverige och på Nya Zealand och vill fortsätta växa internationellt med både fysisk och digital närvaro.

aim'n Sportswear - Av kvinnor för kvinnor! – AIM'N SE (aimn.se) Länk till annan webbplats.

Juryns motivering: Med ett fokus på kvinnor och community, har Tekla trendkänsligt kombinerat mode med funktion till ett snabbväxande klädvarumärke som levererar resultat och livsstil på en internationell marknad.

Årets Nystart: Lech Kaniuk, Sunroof International Holding, Vänersborg
Sunroof levererar integrerade soltak med marknadens högsta elproduktion per kvadratmeter. Företaget siktar på att bli en internationell energisystemleverantör som även kan leverera balanskraft till elnätet.

SunRoof - Ledande inom integrerade Solcellstak - 30 års garanti Länk till annan webbplats.

Juryns motivering: Lech är en entreprenörssjäl som startat flertal bolag. Med Sunroof har han fångat potentialen i solenergi med exceptionell tillväxt som resultat och en ambition som sträcker sig bortom dagens energilösningar.

De tre finalisterna från Västsverige går nu vidare till den nationella finalen i Stockholm den 21 november.

Om H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris Årets Nybyggare

Priset Årets Nybyggare delas ut till företagare med utländsk bakgrund, i kategorierna Årets Unga Pionjär, Årets Pionjär och Årets Nystart. Utmärkelsen har delats ut sedan 1999 och H.M. Konung Carl XVI Gustaf är beskyddare av priset. Tävlingen genomförs på regional och nationell nivå. En nomineringskommitté i fem regioner samt en nationell kommitté bedömer företagare med utländsk bakgrund efter kriterierna entreprenörsanda, ekonomisk utveckling, strategisk inriktning, inverkan på omvärlden, personligt inflytande och innovation.

Årets Nybyggare | (aretsnybyggare.se) Länk till annan webbplats.

Årets Unga Pionjär Utmärkelsen delas ut till en entreprenör som är max 32 år gammal och som har minst en förälder med utländsk bakgrund. Företaget ska visa att det har tillväxtpotential och ha varit verksamt i minst två år. Den nominerade måste vara grundare, inneha en ledande position i företaget och vara en av de fem största ägarna.

Årets Pionjär Utmärkelsen delas ut till en entreprenör med utländsk bakgrund (första generationens invandrare). Företaget ska ha varit verksamt i minst fem år och visa en kontinuerlig tillväxt. Företaget ska minst ha tio anställda på heltid. Verksamhet ska bedrivas i hela landet och/eller internationellt. Den nominerade ska vara en av grundarna, inneha en ledande position och kunna utöva betydande ägarinflytande.

Årets Nystart Utmärkelsen delas ut till en entreprenör med utländsk bakgrund (första generationens invandrare), som inom kort tid efter ankomsten till Sverige valt att starta ett företag. Företaget ska ha varit verksamt i minst två år och grundaren ska uppvisa marknadsmässiga löneuttag samt att eventuella vinster återinvesterats i verksamheten. Den nominerad måste vara grundare, inneha en ledande position i företaget och vara en av de fem största ägarna.

Om Stiftelsen IFS

Stiftelsen Internationella Företagare i Sverige, IFS stödjer sedan 1996 entreprenörer och företagare med utländsk bakgrund att starta, driva och utveckla företag. Stiftelsen verkar också för att säkerställa gynnsamma förutsättningar för företagande samt initierar projekt för att skapa nätverk mellan företagare med utländsk bakgrund och företag och organisationer i Sverige.

Nomineringskommittén i väst

  • Ordf. Anders Björkenbo, grundare AM2
  • Camille Chebli, rådgivare Almi Väst
  • David Brudö, medgrundare och vd Remente
  • Ebba Josefsson Lindqvist, Project Manager Data Factory på AI Sweden
  • Emma Rozada, medgrundare och vd The Techno Creatives
  • Klementina Österberg, vd GU Ventures
  • Pernilla Johansson, Partnership Manager Sustainable Entrepreneurship SEB
  • Staffan Hillberg, partner Wood & Hill
  • Staffan Truvé, medgrundare och CTO Recorded Future
  • Ulf Johansson, grundare Attentus Göteborg

Kontakt

Anders Björkenbo

Ordförande i nomineringskommittén för H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris Årets Nybyggare i region Väst

Susanne Spicar

Presskontakt Almi Väst

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss