Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Falsk e-post är försök till bedrägeri

Mobiltelefon där e-post-symbolen visar på två nya mejl.

Se upp för falsk e-post. Foto: Mats Öfwerström

Det pågår försök till nätfiske och andra varianter av bedrägeri genom falsk e-post och telefonmeddelanden. Avsändaren kan påstå sig komma från en svensk myndighet, exempelvis länsstyrelsen.

Genom nätfiske, så kallad phishing, vill bedragare lura dig att dela med dig av information som de kan ha nytta av. De kan också vilja installera virus eller skadlig kod i din dator eller mobiltelefon. Det sker ofta genom att de försöker locka dig att klicka på en länk i ett mejl eller sms. Meddelandena kan se ut att komma från en trovärdig avsändare så som länsstyrelsen – men om du läser noga kan du ganska enkelt avgöra om innehållet stämmer, eller om det handlar om bedrägeri.

Landshövdingens namn i falska utskick

Ett exempel på falsk e-post som nått mottagare den senaste tiden, är ett mejl med påstådd avsändare Sten Tolgfors, landshövding vid Länsstyrelsen Västra Götaland. I meddelandet ombeds mottagaren att köpa presentkort hos en IT-leverantör och skicka produktkoden till avsändaren. Utskicket är ett försök till bedrägeri och mottagare kan därmed göra en polisanmälan. Även Länsstyrelsen har polisanmält bedrägeriförsöket.

Skärmklipp av falsk e-post som nyligen nått mottagare:

Skärmklipp av falskt e-postmeddelande.

Lär dig mer om vad du kan göra

Vill du läsa på om hur du kan skydda dig mot bedrägeri och skadlig kod, kan du läsa mer hos Polismyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB:
Nätfiske, phishing | Polismyndigheten (polisen.se) Länk till annan webbplats.
Skydda dig mot nätfiske och skadlig kod (msb.se) Länk till annan webbplats.

Tveka inte att höra av dig till oss på Länsstyrelsen Västra Götaland om du har frågor om det specifika e-post-utskicket ovan, eller om du nås av andra utskick i Länsstyrelsens namn, som du tror att vi kan behöva känna till och polisanmäla.

Kontakt

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss