Risk för skogsbrand i Västra Götalands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Välkommen på invigning i Löjtnantsholm naturreservat

Löjtnatsholms naturreservat, nya utsiktsplattformen. Foto: Anna-Lena Berggren, Länsstyrelsen.

Plattformen och promenadstigen är anlagd för att göra naturreservatet mer tillgängligt. Här kan man komma nära naturen även med barnvagn och rullator.

Nu kan fler njuta av den bedårande vyn över det historiska landskapet med små odlingstegar, öppna diken och en mångfald av arter. På onsdag, den 16 augusti, inviger vi den nya utsiktsplattformen och stigen som gör reservatet mer tillgängligt.
– Vi har bullat upp med cider och tårta och hoppas på många besökare, hälsar Länsstyrelsen, Anna-Lena Berggren och Vara kommun.

Naturreservatet vid Löjtnantsholm bildades redan på 80-talet. Nu har Länsstyrelsen med hjälp av Peab anlagt en promenadstig och en utsiktsplattform, så att det fina reservatet blir mer tillgängligt för fler. Från plattformen ser man ut över det historiska åkerlandskapet och kan även njuta av vyn över Lidans dalgång, dess branta slänter med vegetation och den lugnflytande ån som breddar sig och erbjuder en vattennära naturupplevelse

– Det är så roligt att erbjuda fler möjlighet att upptäcka och se hur åkermark brukades förr och vilken betydelse det hade för den biologiska mångfalden, säger Anna-Lena Berggren, naturvårdsförvaltare på Länsstyrelsen.

Välkommen på invigning 16 augusti!

Den nya stigen, 200 meter lång, och plattformen invigs med ett festligt program på onsdag den 16 augusti. Bland annat kommer markägare Håkan Karlsson berätta om det historiska åkerbruket och om hur platsen har skötts sedan generationer. Vara Naturskyddsförening ger tips på saker att upptäcka i Varas fantastiska natur och Varabygdens fågelklubb har med sig tubkikare där du kan spana efter fåglar från utsiktsplattformen.

– Länsstyrelsen bjuder också på lite tårta och alkoholfri cider, säger Anna-Lena Berggren.

Programmet startar klockan 16 alla är varmt välkomna, ingen föranmälan krävs.

Vägbeskrivning: För att nå utsiktsplattformen följer du cykelvägen på vägbron över Lidan, sväng direkt vänster på gångstigen efter att du passerat vägbron. Här börjar gångstigen till vänster den tar dig till utsiktsplattformen. Sträckan är ca 500 m.

Det speciella med Löjtnantsholm

Löjtnantsholm bildades för att bevara ett lite stycke av historiskt landskap, med små odlingsbara tegar och öppna diken. I mitten av 1800-talet började åkermark att täckdikades i stor skala, men vid Löjtnantsholm har miljön bevarats. Som en hälsning från förr. Här trivs blommor, pollinatörer som humlor och fjärilar, sånglärkor och andra fåglar och djur som är beroende av ett varierat odlingslandskap med småbiotoper, som öppna diken.

– Fram till för två hundra år sedan såg stora delar av södra Sverige ut ungefär såhär men idag finns det nästan inget kvar. Löjtnantsholm är ett unikt område, som ger oss en liten glimt av hur landskapet såg ut, säger Anna-Lena Berggren.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss