Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Landshövdingen delade ut fanor och flagga till föreningar

Representanter för Göteborgs Lottakår, Bohuslän-Dals försvarsutbildningsförbund, Göteborg segelflygklubb, förskolan Virvelvinden, Kungshamns hembygdsförening, Östra hemvärnsområdets förtroendenämnd och Fibromyalgiförbundet med landshövdingen. I bakgrunden syns fanorna som nyss delats ut.

Representanter för Göteborgs Lottakår, Bohuslän-Dals försvarsutbildningsförbund, Göteborg segelflygklubb, förskolan Virvelvinden, Kungshamns hembygdsförening, Östra hemvärnsområdets förtroendenämnd och Fibromyalgiförbundet med landshövdingen. I bakgrunden syns fanorna som nyss delats ut. Foto: Anders Rudäng, Länsstyrelsen.

På nationaldagen var det traditionsenlig fanutdelning på residenset i Göteborg. I år fick sex föreningar fanor och en förskola fick en flagga som tidigare hissats på riksdagen.
–Föreningar är viktiga för djupet och stabiliteten i demokratin, säger Sten Tolgfors, landshövding.

Vid en solig ceremoni i residensets trädgård delade landshövdingen ut fanor till representanter för sex föreningar och förskolan Virvelvinden fick en flagga – en som tidigare vajat från riksdagens tak. Sofie Simu, rektor på Virvelvindens förskola i Borås, berättar att hon genast ansökte om en flagga när hon såg att möjligheten fanns:

– Vi jobbar med demokrati på massa olika vis, redan med våra ettåringar. Att barnen på förskolan kan hissa en flagga som varit hissad på riksdagen, det blir den ultima kopplingen. En symbol för hur demokratin löper som en röd tråd genom hela samhället, och för barns självklara rätt att ta plats. Och vem vet, kanske kommer några av de här barnen själva sitta i riksdagen någon dag? säger Sofie Simu.

En trio från Högskolan för scen och musik och Göteborgs ungdomskör framförde strålande vacker musik medan festfina gäster firade med ett glas alkoholfritt och mumsbitar med svenska smaker som västerbottenost och pepparotslax.

Hedersgäster från föreningen Kompis Sverige

Förutom representanter för de föreningar som fick fanor var också ett gäng helt nyblivna medborgare med, från föreningen Kompis Sverige. En av dem var Yordanos Ghebremicael. Hon får instämmande nickar från de andra från föreningen, när hon förklarar varför hon tog chansen att komma hit idag.

– Det är ett värdefullt tillfälle att möta det svenska samhället och öva på språket. Jag tycker absolut att nationaldagen ska firas och nu när Sverige är mitt hemland firar jag självklart den 6 juni, säger hon.

Föreningar viktiga för djupet i demokratin

Sedan är det dags för landshövdingen att dela ut fanorna och flaggan. Länsstyrelsens fotograf förevigar ögonblicket och gästerna applåderar.

– Det här känns högtidligt och viktigt. Det vi firar en sådan här dag är värderingar som demokrati, öppenhet och mänskliga rättigheter. Föreningslivet, föreningar, är väldigt viktiga för djupet och stabiliteten i vår demokrati, säger Sten Tolgfors.

Följande organisationer fick en fana eller flagga på residenset i Göteborg

  • Bohuslän-Dals Försvarsutbildningsförbund, vars område spänner från Strömstad och Åmål i norr till Orust i söder.
  • Fibromyalgiförbundet, som är en sammanslutning av ett 30-tal föreningar i hela landet, med huvudkontor i Göteborg
  • Göteborgs Lottakår, Göteborg med omnejd
  • Göteborg segelflygklubb, Göteborg med omnejd
  • Kungshamns hembygdsförening, Kungshamn
  • Virvelvindens förskola, Borås
  • Östra hemvärnsområdets förtroendenämnd, även kända under namnet 413 Göteborgs kompani

Vill du också få en fana eller flagga till din organisation?

Varje år kan föreningar och organisationer ansöka hos Stiftelsen Sveriges Nationaldag om att få en fana. I Västra Götaland delas fanorna ut av landshövdingen vid en ceremoni på nationaldagen den 6 juni. Huvudmän för stiftelsen är rikets 21 landshövdingar. Riksdagens talman är stiftelsens ordförande. Uppdrag: att främja intresset för nationaldagen och svenska flaggan.

Ansök om flagga och fana – Stiftelsen Sveriges Nationaldag (nationaldagen.se) Länk till annan webbplats.

Fana eller flagga – det här är skillnaden

En fana är en flagga på stång, avsedd att bära med sig när man går.

Kontakt

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss