Aktuella varningsmeddelanden i Västra Götalands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Möte om framtidens mat från länet

En tallrik med vackert upplagd mat. Dukning på grå linneduk.

Efter mötet blir det lunch på residenset och premiär för servering av bland annat Bohusläns nya landskapsrätt, musselbullar. Foto: Katja Ragnstam / westsweden.com

Västra Götaland är ett av Sveriges största livsmedelsproducerande län, både när det gäller produktion av mjölk och spannmål men även livsmedel från sjöar och hav. I sin helhet skapar Västra Götalands livsmedelskedjor årligen drygt 35 miljarder kronor i förädlingsvärde. Det är förstås bra. Frågan är hur vi kan göra det ännu bättre. Det ska vi ta reda på imorgon, torsdag.

Representanter från Länsstyrelsen, livsmedelsproduktionen och kommuner möts på Chalmerska Huset för att ta del av de några satsningar som görs inom livsmedelsproduktionen. Det är föreningen Livsmedel i Väst, administrerad av Länsstyrelsen i Västra Götaland, som står för arrangemanget.

Syftet med mötet är att diskutera nya samarbeten och hur vi ska kunna omsätta fler idéer till handling för hållbar och hälsosam matproduktion, säger Fredrik Fredrikson, agronom på Länsstyrelsen.

Under tre olika programpunkter får deltagarna ta del av exempel kring hållbara livsmedelssystem, hållbar mat från havet och hållbara gröna proteiner. Bland annat kommer Rikard Landberg från Chalmers att prata om forskning kring näringsupptag från olika proteinkällor. Företaget Marin Taste berättar om hur de tänker kring hållbarhet och förädling när det marina djuret sjöpung ska användas som livsmedel. Forskningsinstitutet RISE berättar om projektet FINEST som ska bidra till utveckling och innovation av det svenska livsmedelssystemet.

Agenda för hållbara livsmedelssystem

Till grund för mötet finns Västra Götalands Agenda för hållbara livsmedelssystem, som tagits fram av Länsstyrelsen och Västra Götalandsregionen. Agendan är även vägledande för arbetet kring livsmedelsproduktion i länet. Den ska bidra till de regionala målen om ett samhälle som är robust, cirkulärt och oberoende av fossil energi.

Agendan ska också bidra till den nationella livsmedelsstrategins mål om ökad produktion och konkurrenskraft i livsmedelskedjan.

Vi ser möjligheter till nya förädlingsmetoder och att länet kan exportera teknik och kunnande. Agendan säger också att vi ska skapa förutsättningar för kompetensförsörjning och generationsväxlingar i jordbruket, berättar Fredrik Fredrikson.

Lunchpremiär för nya landskapsrätter

Halvdagsmötet avslutas med lunch tillsammans med landshövding Sten Tolgfors på residenset i Göteborg. Då blir det premiär för servering av några av de nya landskapsrätterna:

Det blir en förrätt från Västergötland på oxcarpaccio och Vänerlöjrom, en varmrätt från Bohuslän bestående av musselbullar med palsternackskräm och rårörda lingon samt en efterrätt från Dalsland i form gul kantarellmousse med vit choklad och blåbär.

Vi är stolta över att äntligen kunna bjuda på dessa rätter. De är nyskapande men baseras på traditionella och lokala råvaror. Det är riktigt roligt att kunna visa upp goda exempel på användning av råvaror från havet, jorden och skogen, säger Lena Björkqvist, samordnare för livsmedelsfrågor på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Livsmedel i Väst

Livsmedel i Väst är en ideell föreningen som bildades 1998. Den administreras av Länsstyrelsen Västra Götaland.

Föreningen ska medverka till förstärkning och tillväxt inom livsmedelsnäringen i länet genom att initiera utvecklingsprojekt och skapa samverkan mellan industri, kommunala, regionala och statliga organisationer, forskning och utveckling samt utbildningsorgan.

Livsmedel i Väst äger 100 procent av aktierna i de två dotterbolagen AgroVäst Livsmedel AB och Lokalproducerat i Väst AB.

Kontakt