Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Klimatomställningen går framåt – men för långsamt

Foto: Mostphoto.com
Landshövding Sten Tolgfors inledde gårdagens seminarium med rubriken ”Hur går det med klimatomställningen?” med följande ord: ”Vi lever i en utmanande men också spännande tid då vi på några decennier ska transformera våra samhällen så de blir förenliga med en hållbar utveckling.”
Landshövdingens ansats är hoppfull trots en dyster prognos för jordens klimat. Klimatexperten och meteorologen Martin Hedberg berättade om IPCC:s senaste utvärderingsrapport och tryckte på att vi behöver se vår omgivning som det komplexa system det är. Inte minst sammankopplingen mellan förlusten av biologisk mångfald och klimatförändringarna.
Allvarligt att miljömålen inte nås
Landshövdingen betonade också allvaret inför klimatförändringarna:
Jag ser med stort allvar på att miljömålen inte nås till 2030. Att minska våra utsläpp av växthusgaser och drastiskt förändra hur vi använder våra naturresurser är avgörande för flera miljömål. Ytterst handlar det om att kommande generationer ska få en god miljö där ekosystem och människor är skyddade mot skadliga effekter av klimatförändring.
Det bästa är att göra tillsammans
Det är lätt att som individ känna sig tyngd och maktlös inför situationen. Eller det motsatta, skylla på politikerna. Men sanningen är ju att ingen ensam skapar förändring utan den skapas tillsammans. Länsstyrelsen gör ett bra arbete med samverkan redan idag men kan utveckla ännu fler samarbeten, skapa mer krismedvetenhet och arbeta utifrån en bred palett av scenarier av händelseutvecklingar, sade Martin Hedberg under sin föredragning.
Seminariet hölls inom ramen för den senaste uppföljningen av de regionala miljömålen, vilken visade att vi troligen inte kommer att nå 12 av länets 15 miljömål. Extra tufft är det för målen som kopplar till klimat och biologisk mångfald.
Ta del av seminariet i efterhand (www.hallbartvg.se) Länk till annan webbplats.